27 Mayıs 2011

2011 CL Finali

Gunumuzun en buyuk iki kurumsal futbol takimi sahada kapisacak. Ayni ulkeden olmamalari ve butun sezon istikrarli bir sekilde ust duzey futbol oynamalari nedeniyle finali hakettiler ve kim kaybederse yazik olacak.

Gonlum hem Iniesta'dan hem de Giggs'den yana, onun icin kaliteli bir mac disinda beklentim yok. Son bir ay icerisinde ciddi mac yapmadan dinlenme firsati bulan Barcelona'nin maci alacagini dusunuyorum. Yine de olasi senaryolar hakkinda bir yazi yazmak istedim.

Barca'nin asagi yukari ne oynayacagi belli. Puyol sol bekte ilk alternatif oldugundan kadroda surpriz beklemiyorum.

Asil onemli olan Man Utd'in rakibini nasil karsilayacagi. 4-4.5-1.5 ya da Giggs'li 4-3-3 arasinda bir secim yapilacak. Alternatifleri kagida cizdim macin gidisatini belirleyecek eslesmeleri gostermek adina.


Sahsi gorusum Manchester'in rakibinin anti-tezini oynamaktansa kendi guclu yonlerini one cikarmasi (4-4.5-1.5). Cift forvetle oynayan nadir takimlardan biri ve on alan kimyasi cokca mac kazandirdi. Onun icin Rooney'in link-up ve hold-up play ozelliklerini one cikarmasini saglayan yardimci forvet rolunu oynamasini tercih ederim. Defansif anlamda Busquests'le eslesip ortasahada fazla pas opsiyonu yaratmasini kesebilir. Sag kanatta Valencia, sol kanatta Nani'ye pas dagitma gorevini alir, topu Valdez'in kalesine yaklastirabilir. Hernandez'in santrafor oyununa bayiliyorum. Kosu zamanlamasini ayarlamasi ve enlemesine deparlariyla stoper dagitmayi muthis beceriyor. Sakar Masch. ve kendisine gore yavas olan Pique'yle kosuyoluna atilan paslarda eslesirse gol cikarabilir, en azindan faul alabilir. Hatta Barca'nin oyunu onde oynamasiyla kirmizi kart gostertebilir.

Bu dizilisin negatif tarafi ise Xavi ve Iniesta'nin bire bir eslenmesi (Park + Carrick). Bu durumda ilk calim veya verkac yendiginde supurucu bir ortasaha yok, stoper one cikip Messi'yi obur stoperle teke tek birakmak zorunda. Macin iki taktiksel belirleyicisi gobekteki 2'ye 2 kapismada Utd'in enerjiyle Barca'nin klasini ortebilmesi olur.

Dani Alves'i geri itmek adina sol kanatta Nani'nin oynatilmasi daha mantikli.

Bu senaryoda pas yuzdesinin 60'a 40 Barca lehine olacagini ve bol pozisyonlu gececegini zannediyorum.


***

Sir Alex maca farkli sekilde cikar muhtemelen. Hernandez'i 75'te sokmak uzere onun yerine Giggs'le baslamasi muhtemel. Giggs'in iki pozisyon alternatifi var. Eger sol kanatta oynarsa ortaya Anderson'u koyup gobekte enerji fazlasi saglanabilir, Carrick de Messi'nin kendisini geriye attigi zaman konsantrasyonunu kaybetmezse on libero gorevini yapabilir. Ancak Puyol'un pek ileri cikmayacagini farzedersek bek katkisi Dani Alves'den gelecektir, ki bu durumda o kanattaki acigin fedakar oynamasi gerekecektir. Yani Giggs'in o bolgede 60 dakikadan fazlasini cikarabileceginden emin degilim.
Diger alternatif Giggs'in pas yuzdesini arttirmak adina gobekte oynatilmasi. Rooney'in tek forvet oynamasi nedeniyle Busquests opsiyonunun karsilanmayacagini dusunuyorum, ki bu Barca'nin topa sahip olma yuzdesini 70'e dayandirir, ama macta daha az pozisyon olur. Bolca Masch/Pique/Busquests paslasmasi seyrederiz.

Rooney tek basina kaldigi zaman oyuna kusebilen ve gereksiz fauller yapmaya baslayan biri. Ayriyeten takimin geri kalaniyla arasina cok mesafe girince oyundan kopuyor, enerjisini verimli kullanamiyor.

Statik Berbatov ilk 11 baslarsa mangala agirlik verip maci goz ucuyla seyredebilirim. Katar vakti geldi adamin.