23 Ekim 2010

Kalite Sansi

Neredeyse her sene CL oynayan, 20 m Euro'luk alisverisler yapan bir takimla Toraman'in stoper oynadigi bir takimin macini seyretmek Besiktas'i Litmus testine sokmak gibi oluyor. Iyi yoldayiz, gelisir bazi seyleri oturturuz ama yakin zamanda yapabilecegimiz seyler kadro kalitesinin elverdigi olcude olacaktir. Bunu Dayi'nin alttan oyuncu cikararak gidermesini heyecanla bekliyorum.

Besiktas'in FB, Trabzon, Manisa ve Porto maclarinda yedigi 4. yan top golune sahit olduk. Bunlarin 3 tanesi duran toplardan geldi. Burada yapisal bir sorun oldugu ortada. Kalecinin yumurtlamasini bir yana birakiyorum. Besiktas'in Uefa Kupasi'nda grup asamasina kalmasini saglayan insanin taraftarlarla el birligi icinde mental ucuruma dogru depar atmasini hayretler icinde seyrediyorum. Runje ne kadar buyuk bir kaleciymis ki taraftarin kendisiyle alay etmesine ragmen kendini birakmadi.

Eslesmelerde takimin kisaligi ciddi sorunlar yaratiyor. Trabzonspor'dan yedigimiz golde topa o kadar yuksekte vuracak tek bir oyuncumuz bile yok, ki bu bana Lazio'dan Stam yazdiginda Lucescu'nun "3 m'de kafa vuracak eleman var da biz mi eslestirmedik" demesini hatirlatiyor. Toraman'da Cannavaro fizigi olmasina ragmen (kisa boyla ortalama kafa vurabilmek) rakip santraforla eslestiginde net bir dezavantaji oluyor. Eger Nobre oynuyorsa onu her defansif duran topta altipasta gormemek raison d'etre'iyle celisiyor.

Porto yazana kadar basti ve sonra gazi kesti. Eminim ki o baski gol gecikse devam edecekti cunku adamlar gercekten bizden ustun bir takim. Sans kalitenin yaninda oluyor, Chelsea'nin her seferinde ahim sahim oynamadan Arsenal'in kafasina cakmasi gibi. Yine de durustce guclerini test ettigimiz icin memnunum. Sonucu kirilma anlarina birakacak kadar kapistik, cap henuz bu kadar.

Besiktas istahiyla elinden geleni yapti ve rakibini kendi insiyatifiyle 9 kisi birakti. Bu bile ortaya bir sonuc koymaktir gozumde. Macin sonunu olanca sinirbozukluguyla da olsa sirf Bobo'nun gol atmasini gormek icin getirdim. 2-0 maglupken aut atislari icin kaleciyi acele ettirmesinden belliydi ne kadar istekli oldugu. Adam tepeden tirnaga santrafor. Kosu zamanlamasi, adamini saga sola sallamasiyla takimina gorunenden cok daha fazla katki yapiyor. Fatih Tekke'yle beraber ligdeki en zeki forvet ikilisi olabilirler. CM alip Alex-Guti-Bobo'luk bir 3-4-3 deneyesim geliyor bazen sirf kac gol atacagina bakmak icin.

Sezon basindan beri cift yabanci stoperle oynamamiz gerektigini bu tip konsantrasyon hatalari nedeniyle soyluyorum. Malesef sakatliklardan dolayi Avrupa maclarinda dahi Toraman'i kale onune koymak zorundayiz. Guclu ve hizli bir santraforla teke tek kaldiginda hata yapmaya fazlasiyla meyilli. An itibariyle baska bir cozum yok, keza Nobre, Tabata ve Nihat'a mahkumuz. Nobre'nin uc stoper yerine ortasahada hamal veya ozhakiki stoper olmasi bence en normali. Nihat'in etkili olabilmesi icin pivotlu bir 4-4-2 oynamamiz lazim. Onun disinda doldurabilecegi bir pozisyon yok. Ernst'ten daha fazla para almasina inanamiyorum.

FABIcAN. Kelini Istanbul Modern'e koymak lazim aslan parcasi.

3 yorum:

stalker dedi ki...

geçen seneden beri fikrim sabit: toraman'ın 3. mevkisi stoper olmalı. sağ bek-denizli stayla yarım dmc-stoper. ama işte cengaver kontenjanından dolayı toraman kötü stoper abi diyemiyorsun kolay kolay. mahalle baskısı.

porto maçında ilk gole uzak kaldım eski açıktan. sıçrayamamış bile. hakan kadar kusurlu. 2. golde de daha çok zapo'nun saniye saniye zamanlama hatası yapmasına odaklanmıştım, toraman da az değilmiş orada. neyse..

sivok'un ritmini bulması da bi sürece tekabül edecek. ferrari'nin de götü tutmuyor, habire sakatlanıyor. bu seneyi maksimum karla kapatmanın yolu rıdvan'ı sağa monte etmekten geçiyor. savunmada yapacak başka bir şey yok maalesef.

zapo sene sonunda boşa çıkacak sanırım. dayı şimdiden stoper bakmaya başlamıştır. bir var bir yok ferrari'yi de tutmayabilir.

sampi dedi ki...

Bana gore Zapo-Sivok yeterli bir tandem, Toraman'a sag bekte forma veririm stoper bek kontenjanindan. Dayi transfer isterse yonetim ne yapar eder dengeleri alt ust ederek takimin altindaki haliyi ceker.

Ridvan'dan cok umitli degilim, fizigi yetersiz. Modern futbolda 50 kiloluk adamlara yer yok, poposunu ve baldirlarini kalinlastirmak icin ektra efor sarfetmesi lazim. Insallah olur, ama olmazsa sasirmam.

Bir de Gokhan Zan gitmese halimiz nice olurdu Stalkerjean?

stalker dedi ki...

heheh gökhan zan'ı kulübe +5 milyon € olarak yazmak mümkün. sağlık giderleri, neden olamayacağı puan kayıplarından gelen tff primleri, maaşı vs.. zapo ile 3 senelik anlaşma yapılsın razıyım. şu kurguda eldeki en makul oyuncu, sivok'la beraber.

rıdvan'ın fiziksel yetersizliğine katılmıyorum. boydan biraz kaybediyor belki, onun dışında eti kemiği gayet yerinde bir arkadaşımız. ancak bu seviyede tutunabilmesi için -serkan balcı gibi misal- sürekli kuvvetli olması lazım ki ben o ışığı görüyorum rıdvan'da. karakteri yüzüne yansımış zaten, istanbul'un sonradan görmeleri arasına girerek kaybolmaz.

aha bi de fotoğraf, bacaklara kollara bak hey maşşallah :)

http://www.aktifhaber.com/images/other/besiktas,-istanbul-buyuksehir-belediye-macinin-hazirliklarina-basladi-1059604-01.jpg