8 Ekim 2009

Tarihinden Baska Tutulacak Tarafi Kalmayan Takim

Son zamanlarda elim gitmiyor yazi yazmaya. Agzini acinca kufur cikan Bilal Aziz'in konugu Emlakci Metin gibi klavyeye dokununca yonetim ve taraftar basta olmak uzere camiaya sallamaya basliyorum, elimde degil.

Denizlispor maci benim icin bir milattir. Icimden birsey koptu kiralik delikanliklarin akli basina yeni yeni gelmeye baslayan taraftara giristigini gorunce. Cokca takip ettim fikirlerini takip ettigim kisiler ne diyor diye. Bir Gurbet Kartali'ni okuyunca yalniz olmadigima seviniyorum. Stalker ve 123golyetmez'den olaylarin ic yuzunu gosteren yazilari gorunce daha bir uzuldum. Babamin FB'liliginden Ali Sen'in Oguz ve Aykut'u kovdugu zaman azinda kalan kotu tadi daha iyi anliyorum galiba. BJK'liligim bitmez, cok farkli bir duygu takim tutmak, ama birseyler eksildi acikcasi. Ota boka karsi olan, isine geldi mi Desibel rekoru kiran taraftar altyapisindan cikan oyuncuyu islikliyor. Mustafa Denizli CM oynasa 6. haftada kovulacak kadar futboldan uzak ve kendiyle celisiyor (zeki, iyi yonetici, iyi pazarlamaci, vs. onlar ayri konu). Yonetim desen BJK'nin temsil ettigi herseyin zitti. Kendi taraftarini dovdurten kac yonetim kurulu vardir acaba? Peki bunlara alet olmaktan utanmayan, is buraya vardiysa ben yokum diyemeyen saksakci yoneticilerin ici rahat mi?

Babam ve Oglu diye bir yazi yazmistim. Ustune Redman'le cok konustuk, cocugum olsa farkli takimi tutacak kadar demokrat olabilecek miyiz diye. Artik eminim, olacak cesarete sahibim cunku neresini tutsan elinde kalan bir BJK var ortada. Anlatacak ne durus kaldi, ne mutevazilik, ne de sayginlik. Zamaninda Suleyman Seba'nin takimiydi dense inanilmayacak bir kulup ve olabildigine ayrismis bilesenleriyle utanc verici bir haldeyiz. Kongreye kadar BJK yazmamaya karar verdim cunku kendi yazdiklarim midemi bulandirmaya basladi.

Ozellikle EksiBesiktas'ta gordugum kadariyla bugunleri Serdar Bilgili'ye baglayanlar var. Buna da katilmadigimi belirtmeliyim. Kendisiyle ayni mektepteniz. Ve her zaman dedigim gibi bizim liseden mezun olan adamdan cacik olmaz. Genelleme yapacagim, katilmayanlar olabilir. Ancak kisisel deneyimlerime gore 7 sene boyunca bireysellik ve self-fulfillment ogretilir (bunun hem iyi hem berbat yanlarini bizzat goruyorum). BJK baskaninin mekanlarda gorunmeyecek agirlikta olmasi karsisinda mankenlerle dusup kalkmayi tarttiginda 2. sikki sececektir. Diyarbakir deplasmanindansa fotograf sergisini tercih edecektir. Vizyon/misyon falan feslekle buyuk dusunup zora gelince kacacaktir. Yine de su an Yildirim Demiroren'in butun hatalarinin seffaf bir sekilde desifre olmasini saglayacak sirketlesmeyi saglayan Bilgili yonetimidir. Kulubu nasil amatorce yonettigini nesnel olarak algilayabiliyorsak bunu BJK'nin halka acilmasina borcluyuz. Cunku Tabata'nin bonservisi '80'lerdeki gibi pavyonlarda pecetelere yazilarak alinmiyor. IMKB'ye beynimizi zonklatan rakamlar bildirilmek zorunda.

Sinan Engin konusunda hata yaptilar bence de, yakismayan biri o koltuga. Ancak ayni adam Suleyman Seba zamaninda da futbolcuydu. Kisaca menejer secimine karsiyim ama yonetimin hata yapma hakki var bence. Fazli Ulusal'a servet odenerek ogreniliyor bazi seyler malesef. Buna ragmen finansal olarak sorumlu ve bagimsiz BJK'yi en son Bilgili doneminde gordugumuzu hatirlatirim. BJK tarihinde hatirladigim uc tane pahali oyuncu satisimiz vardir, ikisi Husnu Gureli'nin mali sorumlu oldugu doneme gelir (Ilhan Mansiz ve Nihat Kahveci).

Ayriyeten Rijkaard'a laf sokmak icin kelime hazinesinin 1000'den fazla sozcukten olusmasi sarti getirilmeli. Hincal devam etsin ama, o eglenceli.

14 yorum:

demetrio albertini dedi ki...

Bizler Besiktas taraftari olurken ne kazandigimiz basarilara ne de aldigimiz kupalara sevdalandik. Siyah-Beyaz'in bir asaleti vardi. Takimin saha icinde de, saha disinda da tarafli tarafsiz herkes tarafindan takdir edilen bir durusu vardi. Yillar gectikce siyahin yanindaki beyaz da kirlenmeye basladi. Biz henuz tam neler oluyor farkedememisken geriye donmenin cok zor oldugu bir noktaya gelmistik bile. Cumartesi yasananlar ise icimizden birseylerin kopup gittiginin belgesi oldu sadece. Su anda aklimizda ne Mustafa Denizli'nin sahaya surdugu ilginc 11'ler ne de ligde-sampiyonlar liginde icinde bulundugumuz durum var. Ne de simarik zengin cocugunun simarik harcamalari geliyor aklimiza. Hala siyahin yaninda kucucuk beyaz bir nokta kaldi mi diye dusunuyoruz. Hakki Yeten'i Baba yapan kulup kulturu ile taraftari oldugumuz kulubu cocuklarimiza anlatirken nelerden bahsedebiliriz diye dusunup, isin icinden cikamiyoruz. Gozumuzde ne sampiyonluklar, ne kupalar, ne de yildiz oyuncular var. Biz sadece Besiktas'imizi geri istiyoruz. Sampiyon olamasa da Besiktasli futbolcularin formasini giydigi, "Besiktasli" tabirinin icini dolduranlarin yonettigi, taraftarinin da Besiktas degerlerini temsil ettigi Besiktasimizi geri istiyoruz. Evladini kaybetmis bir anne-baba gibi gozlerimiz de yaslarla ariyoruz sevdigimiz Besiktas'i.

stalker dedi ki...

serdar bilgili bugünkü kongre yapısını ortaya çıkaran, deformasyonu yaratan adam. çoluk çocuğun, fbli gslinin kulübe nasıl üye yapıldığını hepimiz biliyoruz. bu yönüyle y.d.ye büyük bir alan açtı. y.d. büyük protestolar olmazsa en az bir dönem daha kalacak. feriştahı gelse karşısına, kazanması zor.

mali yapı da efsane.. hüsnü güreli benim açımdan çakalın allahıdır. basit yönetici vasıflarının ötesinde serdar bilgilinin ideologudur. mali yapıyı şeffaşlaştırdı, kulübün kasası düzeldi falan filan kulağa güzel gelse de büyük resimde bu adam haindir. "taraftara nasıl koyduk" diyebilecek bir zihni yapıya sahiptir.

nihat ve mansız transferlerine başarı gözüyle bakman da beni dehşete düşürdü, ne yalan söyleyeyim. altyapı diyoruz, ruh diyoruz, beşiktaşlılık diyoruz.. geldiğimiz nokta bu vasıflara sahip adamların beşiktaştan ne kadar başarılı bir operasyonla koparıldıkları mı olmalıydı? bir taraftarın ilk bakacağı yer ekonomik tablo-yapı mı olmalı? son 1 senedir nefret listemin üst sıralarını zorlayan ertuğrul sağlamı bu adamlar yollamadı mı? ertuğrulla beraber ağlatmadılar mı bizi? ve ne için; beşiktaş ali değerleri, çıkarları için! ben bugün hala feyyaza, gökhana yaptığı gaddarlıklar yüzünden sebaya öfke duyuyorum; bjk tarihinin en saygın insanı olması bunu değiştir(e)miyor.

serdar biligili ve hüsnü güreli dendiğinde damarına basılmış gibi tepki veriyorum. sert kaçan yerler varsa, affola..

Al lee dedi ki...

Atilla Gökçe'nin yazısı kulübün ne kadar leş durumda olduğuna dair pek çok şeyi ortaya koymuş zaten. Serdar Bilgili konusunda ise dediklerine kısmen katılıyorum. Zira bugünkü taraftar profilinde onun da katkısı çok yüksek. Son cümleye ise ayrıca koptum.

berkorias dedi ki...

Benim babam da Fenerbahceli'dir.. Benim Besiktas'li olmami, onun bana ogrettigi objektiflik, mantikli olmak, centilmenlik ve mutevazilik kavramlari saglamistir. Cunku bana bi kavramlari asiladigi yillarda Seba'nin Besiktas'i bu kavramlarla birebir ortusuyordu. Besiktas'in durusu muhtesemdi. Ben de cocugumu bu kavramlarla buyutecegim ve tuttugu takimi kendisinin belirlemesine izin verecegim. Ama o zaman onu buyuleyecek bir Besiktas kalacak mi bilemiyorum. Bu tedirginligin tabi ki Demiroren'le basladigi kesin.. Serdar Bilgili ile degil..

sampi dedi ki...

@ Stalker

Husnu Gureli'nin cakalligini orneklerle biraz acarsan daha iyi anlayacagim galiba. Kendi taraftarina gecirmek sadistligine sahsen tanik olmadim. Kendisini 2. elden duyduklarimla taniyorum. Serdar Bilgili yonetiminde bulunan uzaktan tanidigim biri var, onun agzindan iyi niyetli, caliskan ve zeki oldugunu duydum. Reportaj ve icraatlar da bunu kanitlar nitelikte. Husnu Gureli babasi zengin oldugu icin gelmedi hayatta bulundugu yere. Bazi seyleri kanitlayarak ve calisarak ulasti yoneticilik konumuna, onun icin saygim buyuktur.

Once mali yapi, once bagimsizlik. Kulubun kasasinda tonla para olmasindan bahsetmiyorum. Sadece kisilere muhtac olmayalim. Demiroren'e olan borc yuzunden rakip cikmiyor kongrede, daha ne olsun. En kotu sekilde goruyoruz mali basarisizligin faturasini. Bagimsiz degilseniz bu tip adamlara mahkumsunuz. Parasiz baskan istiyorum ben. Isini yapsin, yonetsin. Sicak para enjeksiyonundan hayir gelmedigini FB onlarca kez kanitladi.

BJK bugunlere deger yetistirip satarak geldi (Senol/Birol => Sanli/Yusuf). Gerektiginde oz evladindan para kazanmalisin ki 5 yeni oz evlat daha yetistirebil. Gidip Demiroren'den $5 m alacagimiza Nihat'i satmayi bin kere tercih ederim. O zaman kriz vardi ve bu para gerekliydi kulup icin. Satma dirayetini gosterdikleri icin de memnunum. Ilhan Mansiz da sakat diziyle edebilecegi maksimum paraya satilmistir. Zaten biz sattiktan sonra topa vuramadi. Ayriyeten Samsunspor macinda yonetimin soyunma odasina girerek sakin olunmasi gerektigini soylemesine ragmen bilerek atilmasi satilmasinda bir etken duyduguma gore.

Serdar Bilgili'nin yazdigim gibi bircok eksik yonu vardir ama su anki meymenetsizlerden cok daha iyidir. Kendisi Seba yonetiminde yanilmiyorsam basin sozcusuydu ve Seba'nin kanatlari altinda parlayarak baskanliga geldi.

Seba'ya kizgin oldugun alanlar olmasi gayet normal. Ben de mesela Rasim Kara'nin kovulmasina anlam verememistim 2. olduk diye. Sene sonunda cozuldugumuzde Daum'u kovmamiz, hatta genclere yatirim yapip Nihat'i, Savas'i, Serdar'i, Oktay'i parlatan Toshack'in gonderilmesi de dahil. Ancak genis acidan bakinca Seba'li BJK nereden nereye geldi ve neleri temsil etti onlara bakmak lazim.

Seba'nin 80'e merdiven dayadiginda bayragi teslim etmesi gerektigini ben de dusunuyordum. Ancak hicbir sekilde Ahmet Dursun Seba gitsin sigliginda degil. Seba'ya tesekkur edelim buraya kadar getirdigi icin, Bilgili veya Arat daha da ileri gotursun genclik/dinamizmle diye. Keske onurlandirilarak gorev degisimi yasansaydi kovulmak yerine.

TA dedi ki...

bence süleyman seba nın son yılları süleyman seba yılları olmamıştır.nedeni yaşından dolayı işleri başka birileri! çevirmiştir.ve sonunda seba doğal olarak ayrılmıştır.problem olan hasan aratın değilde serdar bilgilinin başkan olmasıydı.artık ortada 100 milyon avroları yönetme seçimi var.beşiktaş başkanlığı bir araç sadece.bundan dolayıda bu büyük pastanın başına dürüst işbilir birisinin gelmesi zor.öyle olursa birilerinin menfaati kesilecektir.medya da destek olmaz .hele bu kongre üyeleri ile düzgün birisinin başkan olma ihtimali sıfır gibi.büyük resme baktığımızda aslında türk futbol sisteminde bir çarpıklık var.YD gider başkası gelir.ama sorunlar çözüm bulmaz.şimdi kulübü bu kadar borça sokuyor hesap soran yok.sistem kötü.bundan da faydalanıyor başkanlar.başkanların beşiktaş aşkı diye bir şeye sahip olduklarını düşünüyor bazıları.alakaları yok.tamamen maddi çıkar olarak bakıyorlar olaya.ortalıkta gezinin 2 isim. hikmet çetin ve murat aksu. komik isimler.siyaset dibine kadar var.reklam var.eğer federasyon bu borçlanmalara bir engel getirmezse bu sistem her kulüpte devam eder.rantlar paylaşılır ve yeni gelenler yeni rantı paylaşmaya devam ederler.kulüp başkanlığı var olan parayla en iyisini yapmaktır.yani iyi profosyoneller atayacak ve iyi araçtırmalar yapacak.şimdikiler ise var olan parayla iyi işler yapmayı bırakın borçlanmalarla bile iyi işler yapamıyorlar.kısaca büyük resim şu.bu seçimde bu rantın üzerine kim oturacak!

ramram dedi ki...

Allah bahşederse benim çocuğum/çocuklarım Beşiktaşlı olacaklar. Yani babaları Beşiktaş yönetiminde ve/veya başkanı olduğu zaman onlar da başka takım tutmaz heralde.

İçiniz rahat olsun. Birilerinin gelmesini beklemekten bıktım ben. Hikmet Çetin hakkında da beklentilerim bugün duyduklarımla değişti. Yaklaşık 10-15 sene içinde inşallah, görevi biz devralacağız. Yoksa artık kimseden beklentim kalmadı.

The Eagle Abroad dedi ki...

Bir mukabele bende benimle yakin dusuncelerde oldugun icin yalniz olmadigimi ogrendim ve sevindim. Sunca kisa omrumuzde neler gecirdik, neler gorduk... buda gecer diyesi geliyor insan ama birturlu dilim varmiyor, vallahide billahide oyle bir hale geldikki, bes sene bi halt olmayacak sizden ama demiroren ocakta gidecek deseler havada kapacagiz bu vaadi... Allah sonumuzu hayirli etsin...
Tek cozum buyuk taraftar projesi...

stalker dedi ki...

hüsnü güreli, her büyük şirketin muhasebecisi, yöneticisi gibi "sihirbaz"dır. oradan alır oraya koyar, yasanın boşluğundan girer bilançodan çıkar.. bir de bakmışsın şirketin vergi yükü hafiflemiş, değeri artmış flaan filan... bugün dünyadaki krizi patlatan hayali para genleşmesi bu tip cin fikirli çakal adamların sayesinde olmuştur, diyeyim de anlayın.

"taraftara nasıl koyduk" muhabbeti sağlam istihbarattır. kapalıya locaları yapıp, kapalıyı yeni açığa sürerek kazandığı zaferin sarhoşluğudur. hedefleri bjkyi bugünkü fb gibi yapmak, endüstriyel futbolun tüm gereklerini yerine getirerel bjkyi şirketleştirmek, taraftarı müşterileştirmekti. kısmen yaptılar, ama kişisel çıkarları bile bu işte önce geldi. numaralıda kendilerine küfür eden üç-beş adamı bahane edip kaçtılar. bilgilinin ismail ünalla şu sıralarda nasıl uçtuğunu, milyar dolarlık adam haline geldiğini bilmeyen yok. hüsnü güreli bu denklemin beyin takımının başında geliyor. dediğim gibi ideolog. çalışarak gelmiş, baba parasıyla gelmiş, bunlar hakikaten önemli mi? çoban sülü başbakan, c.başkanı oldu, milletin anasını belledi. delik ayakkabılı tayyipi izliyoruz her gün. vs... bu adamlar da bjkye ihanet ettiler. ben bunlkara minnet de duymam, başkasından evla da görmem..

Unknown dedi ki...

Gencler, duyarliliginizi anliyorum ama bu isi bu kadar ciddiye almanizi dogru bulmuyorum, zira hakikaten uzulmeye degmez.. Aklinizda guzellikler kalsin,her ahval ve serait altinda siz BJK'yi (yoneticilerden bagimsiz) desteklemeye devam edin..

Durum biz FB'liler icin de pek farkli degil, sportif basari onemlidir ama hersey degildir, onemli olan renklerdir, bizim icin Lefter'lerdir, Can'lardir, sizin icin Sanli'lardir Yusuf'lardir... Yusuf deyince ozellikle belirtmek isterimki, onu canli cok seyrettim ve hayraniydim, FB'de oynasin cok isterdim. (Hayat tarzi ve yetenegi nedeniyle,muhtemelen bendeki neredeyse sonsuz Sergen kredisinin kaynagi Yusuf Tunaoglu'dur.)Futbolculugu ve hayati maalesef uzun surmedi vefatini duydugumda cok uzulmus ve 2000 yili Temmuz'unda bir Cumartesi gunu cok yol katederek Levent Camii'nde cenaze namazina katilmistim, Allah rahmet eylesin.. Universitede ogrenci iken Yusuf'un, Can Bartu'nun jubilesinde Spor Sergi Saray'inda yapilan mini futbol macinda Metin Oktay'a attigi calimi (Metin delirmisti) omrum boyunca unutamam.. Eminim sizin de cocuklariniza (insallah FB'li olurlar)anlatacaginiz guzellikler vardir (Koray'in bize Kadikoy'de attigi gol gibi) ve daha da olacaktır...Tekrar ediyorum, isi bu kadar ciddiye almayin ve "oyunun" keyfine varmaya calisin ve de elestirilerinizde uslubunuza dikkat edin ki hakli iken haksiz konuma dusmeyesiniz..

PS: Berkorias, tanimiyorum ama babana selam soyle ve takdirlerimi ilet lutfen..

Kalten dedi ki...

Sert bir yazı, tabii taraftar ve kulübün şu anda içinde bulunduğu durum yazının böyle olmasını haklı kılıyor kesinlikle, bir itirazım yok! En son benzer hissettiğim zaman geçen sene bu dönemlerdi, şampiyonluk gelince bir süre ertelendi bu düşünceler, ama adamlar aynı adamlar işte...

Yine de iyimser olmak istiyorum, Beşiktaş'ın güzel yanı y.d. gibilerinden ve yaptığı onca şeyden sonra Hikmet Çetin gibi birisinin isminin anılabilmesi, Murat Aksu'nun bu durumda çekileceğini açıklaması ve konu hakkında Süleyman Seba'nın görüşlerinin sorulmasıdır bence.

Y.D. talihsiz bir piyangodur, size de çıkabilir, ama Hikmet Çetin, Süleyman Seba ve vs.'leri bu takımın karakteridir. Bu sefer olmasa da bundan sonra onlara sıra tekrar gelecektir bence.. Üzmeyelim kendimizi :)

Mehmet Reşit dedi ki...

Ben bu "kulübün Demirören'e borcu" bahsine bitiyorum; böyle garip bir sırıtma gelip konuyor suratıma: Bir insan, bu kadar basiretsiz, üstüne bir de bu kadar pişkin olabilir mi? O cüsseyle bu omurgasızlık... Maşallah, ne diyeyim.

sampi dedi ki...

@ Stalker:

Her modern yonetici cakaldir genellemesi biraz acele varilmis bir sonuc gibi duruyor. Husnu Gureli muhasebecilik oynadiysa ve bu legalse bir sorun gormuyorum acikcasi. Gorev tanimi o zaten, kari maksimize vergiyi minimize etmek. Bana gore bir is degil ama yapani yadirgamam. Somut bir ornek verirsen daha aciklayici olur, ne demek istedigini daha iyi anlayabilirim gibi geliyor.

@ Kalten:

Hincalvari keskin ve sert yazi yazmayi ben de pek sevmiyorum, ama ruh halim bu su anda BJK konusunda. Daha fazla ofke kusmamak icin kongreyi bekliyorum. Hikmet Cetin'in bir yamugunu gormedim ama BJK yonetiminin politik baglari olmasi pek hosuma giden birsey degil. Bunun sol/sag farki yok, politika ranttir ve uzak durmak gerekir. Murat Aksu'nun hayatta ne yaptigini bilmiyorum ama babasinin soyadini almasa kendisini tanir miydik emin degilim.

@ giray (ayni zamanda babam):

Insanin boyle babasi olsun lige 20 puani silinerek baslasin. Futbolu oyun olarak seviyorum zaten ve buyuk ihtimalle yakin cevrem uzakta olmasa daha geri planda olurdu. Ama zengin dallamalar oyunluktan cikarip ego tatmin araci yapiyor. YD icin 30 bin kisiden kufur yemek, 50 m dolar para harcamak, bir duzine yumurta yemek ekranda BJK baskani olarak bos bos konusmak karsisinda onemsiz. Bu kadar yuzsuz olunmaz ki.

BJK'yi farkli oldugu icin seviyordum en cok, o ozelligi kaybetmek insana koyuyor.

Mehmet Reşit dedi ki...

Giray Bey,

Vallahi, bizim oğlanın, ki henüz 2 aylık, bazen gece nöbetlerinde altını değiştirirken tulumun altından "doğuştan fanatik" yazılı fenerbahçe bodysi karşılıyor beni.

Dedesi, Fenerbahçe'li bir sporcunun artistik jimnastik gösterisini, hatta banttan izliyor olsun heyecanlanan bir adamdır da.