4 Kasım 2009

Jeu, Sette, Et Match Wolfsburg


Ersnt'in circir oldugunu bilseydim santiyeden 2.5 saatligine tuyup eve gelmek zahmetinde bulunmazdim. BJK savunma duvarinin gobegindeki tuglanin eksikligi net bir sekilde ortadaydi. Wolfsburg golu bulana kadar 3 tane ceza alani disindan musait durumda sut cekti. Orta sahanin Fink/Inceman/Tabata'dan bir turlu olusamamasi, kanatlarin da Serdar Ozkan ve Ekrem tarafindan doldurulamamasi nedeniyle rakip takim rahatca pas yapma ve sut cekme imkani buldu.

Fink'in sezon boyu anlamsiz bir sekilde kesik yemesine ragmen gorevini yaptigini soyleyebiliriz. Cok duz bir oyuncu, iyi niyetle mucadele edip top kazaniyor, kazandiklarini da sisirmeden kisa paslarla takimdaslarina aktariyor. Mac alacak adam degil ama mac kaybetmemeyi saglayacak tipte, lafim yok. En azindan akli kalede ve denedi.

Ferrari + Sivok'tan yine doyurucu bir performans seyrettik. Ben BJK'ya boyle stoper geldigini hatirlamiyorum, buyuksun Ferrari.

Ugur Inceman'in alninda CM diliyle “lacking match practice” yaziyordu. Butun sene kulube koltuklarini isit poponla, sonra git sezonun en onemli macinda 90 dakika oyna. Ne bekleniyor ki kendisinden? Su ana kadar teknik heyet onu hazir tutmak icin ne yapmis? Rotasyondaki yerini Ekrem Dag ve Ibrahim Toraman'a verirken ne dusunmus? Hayatimda gordugum en kotu orta saha performanslarindan biriydi gercekten, ama yine de Ugur'a kizamiyorum. Bu kadar adaletsiz forma verilirken boylesine bir maci kaldirmasini beklemektedir sorun.

Sakatliklar ve kuskunlukler nedeniyle kadro kapasitesinin golgesiyle mac yapan BJK gormek insani gercekten uzuyor. En formda zamaninda kulubeyle odullendirilen Serdar Ozkan'in ozguven kaybi, takimi gecen sene sampiyon yapanlardan Tello'nun fiziksel durumu, Nobre'nin kaptanlik bandini takmasi, seyircinin metal parcasi icin katlandigi yonetime maglupken bilenmesi... Her biri tek basina bile yeterince kotuyken birlesince kahredici oluyor.

Butun sezon yuzune bakilmayan Bobo'nun Wolfsburg defansindan tokat yerken kici kaleye donuk top almasi, topa hakim olup kor noktadaki Serdar Ozkan'i gormesi birseyler kanitlamak adina yetmis midir Mustafa Denizli icin bilmiyorum. Nobre'ye alismakta olan gozlerim icin fazla kilolarina ve yosun tutmus akcigerine ragmen Bobo Bergkamp gibi gozuktu. Takimda top gelince bomba zannetmeyen tek ileri uc elemani kendisi. Oyun tarzi olmamasina ragmen forvet coklayicilarina gayet iyi duvar oldu ve ceza alani cevresinde pas yapmamizi sagladi. Mevcut sartlar icerisinde tek forvet oynayacaksak bunun Bobo'dan baska biri olmasina imkan yok. Etkisiz eleman Nobre'yi oyuna alinca orta saha hakimiyetimizi elimizle teslim ettik. Cok forvet = cok gol Erdogan Arica algoritmasi calismadi haliyle. Takim nasil dizilecegini bilemedi ve toplu hucuma cikislarda supurucu gorevini kimse devralmadi. Rakip savunma hattindan seken toplar surekli 3'e 3, 4'e 4 pozisyon oldu son 15 dakikada. En guclu tarafi ilerisi olan bir takim bunlardan 5 tanesini affeder, 6.'da yazar.

Tabata'yi isliklayanlari Ercan Saatci'ye emanet ediyorum. Kendisi bu takimda zorla gelmedi. Birileri 29 yasinda tifil bir Anadolu takimi 10.5 numarasina catir catir 7.5 m Euro saydi. O da madem veriyorsunuz, eyvallah alirim dedi. Ne yetisebilecegi bir topa kosmamazlik yapti, ne laubalilik, ne formaya saygisizlik. Capi budur kardesim adamin, almasaydin. Niye islikliyorsun? Kariyerinde ortalama kac km kosmus resmi maclarda ki simdi 13 km kossun? Gol makinesiydi de keyfinden mi yazmiyor?

Wolfsburg geldi, mucade etti, top oynadi, pozisyonlardan ekmek cikardi ve hakettigi bir galibiyet aldi. Ic saha macinda rakibinden az kosuyorsan CL'ye katilmaya zahmet etme.

Su kafasi karisik seyirciler, beceriksiz yonetim, ederinden fazla para alan topcular ve '88 model teknik direktor olmasa BJK cok guzel takim.

5 yorum:

GOKHAN dedi ki...

Şu okullar olmasa maarif'i yönetmek de fena halde basittir.

berkorias dedi ki...

Benim de dun oynayan futbolculara lafim yok. Hepsi capi dahilinde mucadele etti. Yetenek konusunda sanssiz futbolculari, teknik direktor alacak "bu adam en cok nerede yararli olur, bu kazmayi neye yonlendirirsem verim alinabilir" diye dusunecek, ona gore takimi kurgulayacak (bknz. Lucescu). Teknik kapasitesi ve uyum saglama becerisi cok da yuksek olmayan Ekrem Dag'i 4 haftada 4 farkli yerde oynatirsan, o adam sizofren olur. Bildigini de unutur, dunku gibi oynadigi pozisyonu dolduramayan bir adam olur. Ha eger, ben bu adami tarttim, bu adam sadece burada oynar diye israr ediyosan, 20 hafta orada oynatacaksin, sonra biz de artan performansini gorup "tamam, teknik direktor hakliymis" diyecegiz.

Dun takimin arti kutpu (defans) ile eksi kutpu (forvet) (kutup benzetmeleri sezon basindan beri gosterilen performanslara gore verilmistir) arasina koyulacak iletken adamlar cok onemliydi. Tabata-Serdar-Inceman iletkenligi saglayamadi, hic garip bir durum degil tabi bu. Pas trafigini kuramayinca takim sahaya da yayilamadi. Futboldaki en onemli sey, sahayi parsellemek, positioning. Daha 10. dakikada 8 oyuncumuz (defans ve ortasaha blogu) bizim ceza sahasi yayinda kumelenmis, Wolfsburg da 1982 Dunya Kupasi'nda oynarmis gibi yay cevresinde paslasmaya baslayinca macin rengi de belli oldu zaten. Hucumda da aynen dedigin gibi donen toplar alinmayinca fark geldi.

Avrupa'da her zaman kabiz futbol oynatmis Mustafa Denizli yine sasirtmadi. Zaten iki takimin son maclarina ve performanslarina da bakarsan yine sasilacak birsey yok..

PS: Giray Bey, selaminizi babama iletecegim, tesekkurler..

stalker dedi ki...

ernst bu takımın kilit taşı. olmadığı zaman orta saha diye bir şey kalmıyor. fink konusunda dünkü maç çok aydınlatıcı oldu. adamın kapasitesini net olarak gördük. aynen dediğin gibi. alman tvsindeki yorum da güzel "ufak bir kulüpte oynayan Michael Fink'in hayali İstanbul'da gerçek olmuş. 6 sıfırlı bir sözleşmeye imza atmış. Bu parayı ona Bundesliga'da ödeyen bir kulüp yoktu. " işini bilmezsen böyle madara olursun işte.

sampi dedi ki...

@ Gokhan

Gonderme o vecizeye idi zaten.

@ Berkorias

Her dedigine katiliyorum. Bu kadar net futbol gercekleri ortadayken hala Enver Pasa'nin 1918'de Azerbeycan'a seferi gibi alakasiz islere orantisiz emekler harciyoruz. Takimda yilligi 2 m Euro'dan fazla 5 oyuncu var ama iki top yapilamiyor. Rezalet bir fiyat/performans orani.

@ Stalker

Kadife krampon Cisse'yi gonderip yerine aldigimiz adam bu malesef. Fink gibi oyuncularin her zaman 11'de yeri vardir, ancak takimin en etkili hucum silahi Fink ise o zaman takimin kimyasi bozuk oglu bozuktur.

Merak ediyorum dibi ne zaman gorecegiz. Daha ne kadar tepki yemesi lazim Demiroren'in birakmasi icin. Zorla guzellik olmuyor iste, kafasi gidim calissa arkasina bakmadan gider.

Mehmet Reşit dedi ki...

Demirören idaresindeki bir kulübün futbol takımını da Denizli idaresine verirsen oluşacak tablo bu.
Birinin yaptığı orantısız transferleri öteki alıp sahaya orantısız bir şekilde diziyor.
Eh, cami duvarına işemek de her zaman tutar bir kuram değil haliyle.