14 Kasım 2009

Fotosok: Yildirim Demiroren Macbeth


Yildirim Demiroren gittikce Macbeth'e benzetiyorum, sonu da sembolik olarak ayni olur kismetse.

Zamaninda Ingilizler bir ayiyi baglayarak ustune teker teker kopek salarmis. Ayi gelen ilk kopekleri alt edebilir ama sonunda yorgunluktan dolayi yaralarina yenik dusermis. Macbeth oyunda kendini bu ayilara benzetir uzun vadede kendisine yoneltilen tehditleri savusturamayacagini bildigi icin ("bear-like I must fight the course"). Demiroren de akinci olarak gordugu amigolari kanka emniyet guclerine yakalatmis, arkasindan piyade ve suvarilerin oldugunu bile bile. Bence Demiroren farkinda dalga dalga kendisine saldirilacaginin. Ama inatla elinden geldigince muhalefeti ezmeye kararli.

Su ceza olayina ayri bir paragraf acmak lazim. Bir ulkenin polisinin cozmesi gereken en buyuk sorun tribundeki kufur mudur? Neden sadece amigo baslari yakalanmistir da geri kalan kufurbazlar serbesttir? Demiroren hayatinda hic kufur etmemis midir? Tribunde adam doven delikanlilar daha mi az suc islemistir ki maca gitme yasagi almamistir?

Bir diger benzerlik Lady Macbeth'in iktidari ele gecirmesinin getirdigi baskiya dayanamamasidir. Oyunda intihar eder azmettirici olmayi hazmedemedigi icin. Bayan Demiroren artik birak, isine gucune ailene don diyerek statukoyu surdurmek istemiyor medyadan ogrendigimiz kadariyla. Bu bakimdan Macbeth izleyicilerin takdirini toplayan bir anti-kahramandir aslinda. Cunku yaptiklarinin arkasindadir. Kotulugu ictendir. 4 antrenor kovar, 5.'yi getirip yoluna devam eder cunku amaci icin yaptiklari mubahtir. Aydin Karabulut'u zorla gonderip Mehmet Topuz konusunda futbolcu kole degildir derken hakli olduguna gercekten inanir, tezati gormez.

Macbeth'e cadilar "seni oldurecek adam anasinin dogmadi" derler. Ancak rakibi Macduff, annesinden normal yoldan degil, sezeryanla dunyaya gelmistir cunku dogum sirasi annesi olmustur ("Macduff was from his mothers womb untimely ripped"). Bu cumle soylendigi anda Macbeth'in gardi duser. Sonunun geldigini anlar.

Umuyorum ki FB macinda tribunler hep bir agizdan protesto eder (mumkunse gol attiktan sonra). Demiroren'in jetonu da, gardi da duser. Son 6 sene "a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing" olarak tarihte yerini alir.

2 yorum:

Şairler Parkı dedi ki...

F.Bahçe maçı tribünler için çok şeye gebe. Tribünün önde gelen isimlerinin yokluğunda Demirören'in paralı isimleri yine ortalığı bulandırmaya çalışabilir, buna hizmet edecek çok insan var. Gerçek Beşiktaşlılar ise hem buna izin vermemek, hem de protesto için mücadele edecek.

Kapalı'da gerilim olursa diğer tribünlere de yansır bu. Yansıması da daha yüksek sesle protesto olur. Bu saatten sonra hiçbir güç tribünün sesini kesemez.

Ege

The Eagle Abroad dedi ki...

Dinsizin hakkından imansız gelirmis, bu adam basımızdan defolup gidecekse varsın imansız olalım... Yeterki Besiktasımız kurtulsun...