11 Kasım 2009

Santiye Sampi...


Her sezon bikmadan sampiyonlugu garantilemek uzere olan takimlar icin "sampi..." terimi kullanilir. Zaten benim rumuz da basinin banal olmasina gondermedir, icimizdeki Irlandali Redman'in ileri surdugu gibi Samsun Pide degil. Neyse, benim 55 milyon papel'lik ekmek teknem Flair Tower sampi... vaziyetinde. Kismetse ilk katlar Mart 2010'da, gerisi de Mayis'ta teslim edilecek. Garaj bolumunu kaplayan prekast bitince ve ust katlar boyaninca adama benzedi cocuk. Aksam gunes batarken resimlerini cektim insaat surecini belgelemek amaciyla. Blog zimbirtisinda paylasayim, es dost gorsun dedim.

Beton biteli iki ay oluyor. Pencere sistemi bu haftanin sonunda uc bes kirik cam disinda finito. Geriye alcipan, seramik, hali, kapi, detay isleri kaldi. Mimarin mutfak duvarlarinda circir bebek urunu renginden vazgecmesi gunu anlamli ve ehemmiyetli kildi. Farkli olmak icin, daha da ileri gidersek tasarlamis olmak icin tasarlamanin sonucu olarak cok zevksiz seyler secebiliyorlar gercekten. Neyse ki proje sahibi tokatladi kendisini. Neyse benim gorevim borularin birbirine carpmadan A noktasindan B noktasina gitmesi, genel koordinasyon, taseronlari tehdit etme, kontrat yazma, vs. gibi siralanabilir. 6. katta teras bulunuyor, geri kalan resimleri oradan cektim. Amerika garip yer, manzara diye baska binalara bakip etkileniyorlar. Aralardan gol de gorunuyor gerci, fena degil. Bana gore hava hos, zaten olmasa yuk ins muh olmakla ugrasmazdim. Terasta su birikintisi buyuklugunde havuz ve jakuzi var ki kiracilar bikinileri giyip sov yapsin. Islerini biliyorlar ecnebiler.

Manzarada su binalari secmek mumkun:

Trump Tower - SOM. 96 kat.



Sears (yeni ismiyle Willis) Tower - SOM. 108 kat. 1974-1998 arasi Dunya'nin en yuksek binasi. Yapisal tasarimin sahibi Fazlur Khan'in heykeli var binanin girisinde. Tepesine cikilabiliyor. Karsisindaki Giordano's'da pizza yemek daha eglenceli, o ayri.



John Hancock - SOM. 100 kat. Yine Fazlur Khan imzali. X seklinde yuk tasiyici celik kirisler binanin cephesinde gozukuyor. Yamuk prizma seklinde. Ben olsam Racon Tower koyardim ismini.



Aqua - Jeanne Gang. Boyu degil islevi. Cok yaratici beton esprisi. Helal.



IBM - Ludwig Mies van der Rohe. 52 kat. Modern ofis binasinin babasi sayilabilir, hala yeni gozukmesine ragmen 1969 yapimi. Zekice tasarlanmis asansorler, enerji tasarrufu saglayan mekanik sistemler vs. ozellikleri var. Bir nevi Beatles gibi, turunun en iyisi degil ama ilki oldugu icin onemli.



Merchandise Mart - Graham, Anderson, Probst and White. Boyu degil eni. 1930 yilinda Dunya'nin en buyuk binasi olarak yapilmis. Art Deco ornegi. Biraz kocaman bir ornek.



Marina City - Bertrand Goldberg. 65 kat. Takma ismi "Misir Kocani." Neden acaba?



Bonus olarak 353 N Clark - Robcan'in santiye. Gecen hafta teslim ettiler ama celik tasiyici sistem beton iskeletten daha fazla oturdugu icin mahkemelik oldular.



Vikipedi'de su panoramik resmi buldum, santiyeden gorunmeyen kiremit renkli CNA binasi falan takdire sayan diye ekliyorum. Ustune tiklayip buyutebilirsiniz.


Flair Tower'dan bina manzaralari:

Guney (Sears, Merchandise Mart):



Guneydogu (Trump, IBM, Robcan, Marina City):



Dogu (Trump, IBM, Aqua, Robcan, Marina city):


Kuzeydogu (John Hancock):



Eger iyi bir cocuk olursaniz, bir gun siz de Al's Italian Beef'i gorebilirsiniz (ipucu - Dogu).


9 yorum:

Unknown dedi ki...

SElam.

Son resimdeki espriyi anlayamadim.

Yardima ihtiyacim var. :)

sampi dedi ki...

@ Carvel:

Biraz dolayli bir espri oldu. Chicago'da italian beef diye bir sandvic var, yagi ve baharatiyla "yerel kokorec" diyebilecegim bir yemek. Su yazida bahsi gecmisti: http://amerikadeplasmani.blogspot.com/2009/07/karaktersiz-penalti-ve-dos-santosun.html

Eger dikkatli bakilirsa dogu resminde isiklari gozukuyor "Al's Italian Beef" adli mekanin. "Eger iyi bir cocuk olursaniz gorebilirsiniz" referansi da Sirinler'le ilgiliydi.

Chicago'ya yolu duserse okuyan arkadaslarin haberim olsun, 8"'lik Italian Beef benden.

thesacredone dedi ki...

yazın ordayım = ) önceden de futbol chicago'da izlenir yazında söylediğim gibi = )her gün gurnee'den kalkıp gelecem şehre =) ben de o zaman arkadash cafe'de bir kebap ısmarlıyım =D

sampi dedi ki...

@ thesacredone

eyvallah, haber verirsin artik geldiginde. Chicago yazin cok daha keyifli. Arkadash'a yolum dusmedi henuz ama duymustum suryani bir tanidiktan. Hayirlariz artik mekani...

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

LA'de 4 ay kaldım, baktım adamların mutfak anlayışı çok yavan. Acaba bunlara alıştıkları tatlara yakın fakat daha lezzetli olan mantıyı sunsak, ya da samsun pidesini, kebapı acaba para kazanabilir miyiz? Türkiye'de fena para kazanmıyorum fakat çok fena bunaldım.

sampi dedi ki...

Sogan yemeyen adama Lahmacun/Pide satmak biraz zor. $250,000 dolar para + ascinin vizesi + lokanta sertifikasi cart curt derken bezdirir adami. Amerikan vatandasi degilsen burda is yapmak mumkun degil.

Turkiye'den niye bunaldin? Mis gibi memleket. Umut Sarikaya falan var.

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

Niye yahu, adamlar çıtır çıtır yiyor, onion rings yemiyor mu bu adamlar. İşin bürokrasi kısmı sorun olur gibime geliyor zaten. Fakat aklımda, bir köşede duruyor bu fikir.

Othello dedi ki...

@sampi:
Helal olsun bayagi adama benzemis bina. Bundan sonra ayak uzatma ve blog yazma evresine girmissindir sanirim.
Bu arada Sears Tower degil artik: Willis Tower. Onunden gecerken bak ismini degistirdiler bile.


@mutevazi:
Emin ol ne ilk dusunen ne de son dusunen insan olacaksin.
Bu adamlara fritozde kizarmis lahmacun vereceksen ne ala ama direk Torkish style gitmiyor damak zevklerine.

sampi dedi ki...

Othellocan paranteze dikkat.

PES + Italian beef combosuna beklerim Chitown'a.