28 Mayıs 2010

Haci Leylek Mourinho

Real Madrid gozu kararinca tuttugunu kopariyor, hic af yok. Ferguson'un elleriyle buyuttugu Ronaldo, Milan'dayken kessen kirmizi siyah akar diyen Kaka, kendisine firlatilan domuz kafasini hakeden ve karisini haketmeyen Figo listenin ufak bir bolumu. Saymaya devam edersek Puskas'a kadar gider. Pirelli'nin sahibinden ucleme yapan bir takimin hocasini calmaya kadir baska bir takim yoktur. Perez isterse Vito Corleone Istiklal Marsi'ni terster okur gibi bir izlenim birakiyor bende.

Real Madrid embesilce teknik direktor ogutmeye bayiliyor. CL, La Liga kazanan Del Bosque'yi Yenikoy kasabina benziyor diye gonderdiler. Arada Capello geldi, daginik bir kadroyla (Reyes, Beckham vs.) masalsi bir sampiyonluk kazandi. Bu sefer gelen gidene 5 atmadi diye gonderildi. Bu sene Pellegrini rekor kirarak gelmis gecmis en iyi takimi zorladi, ancak kaderini yenemedi. Bir Haci Leylek Mourinho'yu kovmamislardi, onu da kismetse gelecek sene hallederler.

Real Madrid'de cok ciddi otorite paylasimi problemi var gibi geliyor. Sportif direktor Valdano, medya maymunu baskan, takimin saha kenarindaki patronu teknik direktor, takimin saha icindeki patronu Raul gibi cesitli guc odaklari var. Ipler ust yonetimde gibi gozukuyor. Zaten bu nedenle 1980'lerin Fenerbahce'si gibi "kadroyu ben kurarim, hoca gelir oynatir" yonetim anlayisi hakim. Oyle ki gidip Alex Ferguson'un yardimcisini teknotrat olarak transfer edebiliyorlar. Carlos Queiroz'u etliye sutluye karismadan esofmanlariyla takimi calistirsin, tahtaya taktik yazsin diye almislardi. Oysa trend planlama/karar mekanizmasinin merkezinde rol oynayan teknik direktorlere dogru kayiyor. Bizim dandik ligimizde bile her sene "Ingiltere'deki menejerlik sistemine gectik" parolasiyla yola cikan sonra da kan degisikligi yapan 5 tane takim cikiyor.

Diger takimlardan ornek vermek gerekirse kontrollu deney Felix Magath ele alinabilir. Stuttgart ve Wolfsburg'da takim kadrosundan antrenman programina kadar herseyden sorumlu tek patron olarak cok buyuk is basarmistir. Oysa Bayern Munich'teyken basinda Uli Hoeness ve Franz Dick Cheney Beckenbauer dikikken randiman vermemistir. Benzer sekilde Capello'nun Madrid'ten ayrilmasinda kendisine karisilmasinin etkisi oldugunu okumustum. Takim yonetimi paylasilacaktir elbette, ancak otorite dagiliminin keskin hatlarla belirlenmesinde fayda var. Obur turlu YD/Celal Kolot/Sinan Engin/Ertugrul Saglam gibi kimin ne yaptigi belli olmayan bir yapiniz olur. Futboldan anlamasa da Mustafa Denizli en azindan takim patronlugunu tartismasiz bir sekilde eline aldigi icin basarili olmustur (yonetimin ucuk kontratlar ve transferlerle takimin altina dinamit koymasina dek).

Mourinho roportajlarinda basarisini dengeli is paylasimina bagliyor. Real Madrid'e geldigi zaman Valdano dirdir yaparsa fagovkezmanaryupleyir deme ihtimali bulunuyor. Ic catismalar takimin ozellikle kurulma asamasinda sekteye ugramasina neden olabilir. Dusunun ki 300 m Euro'luk takimi emanet ettikleri Pellegrini, mevcut kadrodaki Sneijder'in takimda kalmasini istiyor. Yonetim gidip kelepir fiyata onu sattiktan sonra ustune para vererek 4. forvet Benzema'yi aliyor. Elinden muthis sonuc beklenen kisi, adam yerine bile konulmuyor. Sayet Mourinho, Milito gibi gosterissiz fakat muazzam bir forvet isterse (kariyeri Zaragoza ve Genoa'dan ibaret 30 yasinda yabanci olduguna dikkat cekerim), Perez "olmaz onun Robert De Niro beni var forma satamayiz medyanin diline duseriz" diyebilir.

Elde inanilmaz puan toplamis, odenen bonservislerden verim alinmis, orta sahasi uzun yillardan sonra ilk defa kemikli bir takim varken bozmanin mantigi bana gore yok. Makoun'un yaradana siginip vurdugu top ve mavi ekran verilen bir kral kupasi maci Pellegrini'nin egosunu yaralayarak tazminat zengini yapti. Sene basinda La Liga'yi kazanmak icin 100 puan gerek deseler yok artik Lebron derdim. Mevcut kadro yapisiyla bir baska A+ sinif teknik adam (Capello, Hiddink, Lucescu) fazlasini yapardi diyemiyorum.

Sonucta gelen adam Mourinho, soyle dahi boyle basarili diyebilirsiniz. Adamin calistirdigi her takimla ilk senesinde sampiyonlugu var. Uyum surecinin ilaci, cabuk dusunuyor vs. Yine de oturmus bir sistemden daha fazla meyve alma ihtimalini dusuk buluyorum.

Tahminim Mourinho'nun hedef mac plani dogrultusunda kadroda oynama yapacagidir. Geriye 4-5-1'le kapaninca gedik vermeyecek bir duzen kurmaya calisacaktir. Ronaldo'yu zorluk seviyesi yuksek maclarda tek forvet seyredebiliriz. 3. stoper olarak sagi solu belli olmayan Pepe'ye guvenmeyecektir. Mac boyu bireysel hata yapmayan saglam, ancak kontra yediginde nal toplamayacak birinin alinmasini bekliyorum. Bu transfer Ramos'un beke gecmesini saglayabilir. Fizikman cok gerileyen Raul, bu seviyenin topcusu olmayan Garay ve Granero'nun adioslarini gorursem sasirmam. Halisaha tipli Marcelo'yla ayni takima dussem "gol yiyince degisiriz" yalaniyla kaleci yapmaya calisirim, o kadar begenmiyorum. Gidicidir bence. Kisacasi kurulmus duzen icinde degerli olan oyuncular bir anda anlamsiz kilinabilir. Mesela her sene ustune koyarak ilerleyen partner forvet Higuain'in olasi bir tek kisilik ileri hatta tursusu kurulabilir.

Neticede Eto'o'yu acikta oynatmaya bu blogu okudugu icin karar veren Mourinho'ya tavsiyem var: Tazminat maddesini yuksek tutsun, bir de doktordan ellerinin buyumedigine dair bir rapor alsin.

Hiç yorum yok: