30 Kasım 2010

11 Kosan Guti, Kaleci Dahil

Valdes topu oyuna sokarken ara pasi atiyor. Iniesta takima sakatlik sonrasi bu sene tekrar girince Barca 9. vitesi buldu. Zannediyorum gelmis gecmis en iyi takimlar (6 kupa kazandiklari sezon dahil, bence Villa > Henry'nin yasli hali) ve CL favorisine top gostermeden 5 atiyorlar. Insan gibi oynamiyorlar, onun icin analiz manalizle anlatilacak gibi degil. Bir kere tuttugu takimda oynayan futbolcularin cogunlukta olmasini sayilarla olcemezsiniz. Pozisyondobalon (Ispanyolcam cat pat, kaybolursam yolumu bulundugum sehrin stad ismi + tarjeta amarilla ile bulabilecegimi iddia ediyorum) %67 ama bu bile Real Madrid'in ne olcude domine edildigini anlatmak icin yetersiz. 5 kisiyle ac gibi basarken en siradan pozisyondaki oyuncu bile (misal Abidal) cok zor topu dogru yere atmayi basarabiliyor. Dunyada futbolu boyle oynayabilen baska bir takim yok ve taklit edilemez bir altyapiya sahipler.

Real Madrid'de Alonso'ya bayildim, 5-0 yenilen takimda olmasina ragmen sertlik seviyesi, elmas kesicisi kadar olculu bilekleriyle karsi takimda olmayi haketti. Kendisine eslik etmesi gereken diger orta saha oyunculari ayak uyduramadi. Mesut oyundan alindi, Khedira tekme savurmaktan fazlasini yapamadi. Lass-Mesut degisikliginin gozumde cok fazla tutar bir tarafi yoktu. Mesut zaten az kosan biri degil, orta saha - forvet hat baglantisini Lass'in kalas ayaklarina birakmak zaten az olan top hakimiyetini tamamen kaybetmeye yol acti.

Barcelona'yi salt kosarak durdurmak imkansiz. Onlarin hucum zekasina denk bir savunma zekasi gerekiyor. Gecen sene Inter'in pas yollarini tikamasi izbandut oyunculardan cok fazlasina sahip olmasi sayesindeydi. Yuksek taktik bilince sahip fizikli oyuncular grubu olarak hucuma az kisiyle ve etkin cikmayi becermislerdi. Barca'ya tek macta 3 atmak da boru degil. Real Madrid'in kadrosundaki Marcelo, Khedira, Pepe, Di Maria gibi oyuncular ustun meziyetlere sahip olsalar bile Barca'nin hucum zekasinin karsisinda zayif noktalarini saklayamadilar. Olay top tekniginden, depar atmaktan, kuvvetten cok farkli cunku. Onemli olan Pedro gibi baska takimlarda olsa siradan gozukebilecek bir oyuncuyu top sola acilmisken sag caprazdan altipasa dalmasini ogretmekte gizli.

Mourinho'nun topuklarini goremedik bu sefer, orta sahaya depar demek her seferinde atilmiyormus. Yenerken tevazu gosterirse belki butun stad adini bagirarak tasak gecmez. Yine de saygi duyuyorum, zeki adam bu sefer cok feci cuvallasa da.

Hiç yorum yok: