30 Kasım 2010

Holosko'nun Islevi

Besiktas Fenerbahce'ye donusmekte son asamaya hicbirsey oynamadan Galatasaray'i deplasmanda yenerek geldi. Once dandik transferler (Mehmet Yozgatli, Tayfun Korkut, Mustafa Dogan), sonra dengesiz taraftar grubu (Sinan'i da al git >>> yetmez cildirt bizi), akabinde hava alani sidik yarisi, haliyle en sonunda olacagi ilk atakta Galatasaray'a gol atmakti. Emegi gecenlere tesekkur etmiyorum.

Besiktas'in ederini oynadigi ve futbol sansinin fazla oldugu bir macti. Butun kuvvetli yanlari is yapti (bos alan bulan Holosko, pasor Guti, on stoper Aurelio, aslan parcasi Cenk) ve butun yumusak karinlari mavi ekran verdi (tecrubesiz stoper Ersan, yer tutmayi bilmeyen Toraman, santrafor oyunu olmayan Nobre). Stoper tandeminde biraz zeka pariltisi gormek istiyorum artik. En olmadik toplarda bile ust uste calim yiyip yer kaybetmeyi becerebilen Toraman takimi tasiyamiyor. Cengaverligine lafim yok, hatta sag beki istesin canimi yesin ama olmuyor bu stoper isi. Sonucu gordugu yerden vuran Pino'nun son vurusu olmamasi belirledi. Futbol resmi olarak 130+ yildir oynaniyor ve ilk gunden beri topu cizgiden geciren sutorun degeri yuksek. Circir Torres 80 milyon Pound ediyorsa yeteneklerinin agacta yetismemesindendir. Galatasaray bir sene once Nonda'yi yeterince haraketli degil diyerek yollayarak (ki agir sakatlik gecirmeden once haraketli hali Fransa transfer rekorunu kirmisti) kendi kendine vasektomi yapmayi basardi.

Sene basindan beri Holosko'nun formsuzlugu acimasizca elestirilirken elimizde turunun tek ornegi oldugunu anlatmaya calisiyordum. Tamam Konyaspor macinda uc kisinin icinden cikip net gol vurusu yapamaz, 2.5 metrede kafa vuramaz ama adamin surati ve devamliligi var. Butun mac rakip savunma hattini taciz etti. Kafasi pek calismadigindan rakibi koseye sikismisken hucum faul yapar vs. ama top surerek takimi ileri itmeyi bilir. Her savasa ayni silahla gidilmez, kimi zaman Q7 bazukasi, kimi zaman Guti sanati, kimi zaman da Bobo bitiriciligi is yapar. Ama elde suratli bir kanat adami bulunsun. Holosko'nun faydali yonlerinden ekmek yiyip zayif taraflarini kapatmak optimal durum. Kendisini gelistirecek ortam zaten bulunmuyor (geldiginden beri 3. teknik direktoru). Ona kufrederek kazanacagimiz hicbirsey yok, hele formasina saygisi olan ve asla tembellik yapmayan munis bir elemansa.

Maca dair ikinci bir potansiyel kazanim ise Nobre'nin futbola basladigi mevkii olan sag acikta cakma Kuyt'luga soyunmasiydi. Nobre'nin fizigi Huseyin Cimsir'den hallice. Hantal, ayagi yavas, kafasi yavas calisiyor ama faydali olabilecegi bolgeler var. Bir tanesi ayni suratte surekli kosulan on libero bolgesi. Oburu de kanadini kapayan ve ters ortalara kafaya cikan acik oyuncusu (obur kanadin surekli ve topla iyi olmasi kaydiyla). Teke tekte adam gecemeyen, depari olmayan tek forvet '60'larda kaldi Dayi. Istatistiklere gore en fazla Nobre kosmus, ama yine de 80 dakikada ciddi bir bolumu yuksek hizli depar olmak suretiyle 10 km'nin ustune cikan Holosko'nun daha fazla efor harcadigini dusunuyorum.

Isin bir diger yonu de topu kosturan Guti ile her top kaybiyle takimina yaklasik 250 m kaybettiren (herkesin 25 m geri gitmek zorunda oldugunu varsayarak) Nobre'nin degerlendirilirken genis acidan bakmak gerektigidir. Bazen akillica yaptiginiz isin verimi o kadar yuksek oluyor ki delidana gibi efor sarfetmekten daha faydali oluyor. Ilk yarida Ernst yerini kaybeden Koybasi'nin bolgesini kapayarak ona orta sahada kalmasini isaret etti. 20 m kosarak Ismail'in 50 m depar atmasini engelledi. Attigi tek toplar takimi ileri tasidi ve baski kirmakta cok onemliydi. Kelini biraz daha idareli kullansak memnun olurum, cunku haftada 1.5 mac oynayarak kaslari dokebilir.

Yaziyi bir doktora tezi onerisiyle bitiriyorum, umarim biri usenmeyip yapar birgun:
Oyuncularin katettigi mesafeyi kilo, boy, bacak uzunlugu, yag orani, surat gibi parametrelerle degerlendirip bir macta harcadiklari kaloriyi hesaplayacak program istiyorum. Boylelikle Vidic'in forvetlerle bire bir depar atarak kostugu 7 km, pit pit Arshavin'in top ayagina gelince depar atip gelmediginde yerinde durarak kostugu 9 km, Nobre'nin kagni edasiyla ayni miymiy hizda kostugu 11.5 km ayni grafikte degerlendirilir, kimin daha iyi atlet oldugu bir guzel olculur.

Hiç yorum yok: