18 Ekim 2009

Fasulye, Tahta Ayaklar, Yarim Cigerler

Yillarca ust duzey takimlarda hocalik yapip basarili olan adamlar icin "bir bildigi vardir elbet, ben gormuyorumdur" derim hep. Mesela winner'larin en winner'i Fabio Capello Panucci ve Emerson'un boklarinda boncuk kesfetmis olabilir. Keza Heskey'i ben Ingiltere A2'ye yedek bile yapmam ama Capello hayrini goruyor. Kabulumdur. Hepsinin aciklamasi olabilir. Panucci sakin ve bir bek icin hava hakimiyeti basarili. Emerson gedik kapatir ve sifir pas hatasiyla oynar. Heskey stoperlerle bogusarak Rooney'e koridor acar vs. Bence oynatilmalari icin yetersiz nedenler ama Fabio Hoca farkli dusunup sonuc aldigina gore saygi duymak lazim. Yalniz cok ugrasmama ragmen Mustafa Denizli'nin kendi icinde tutarli mantigini bulamiyorum.

Ibrahim Toraman mahalle futbolu tabiriyle tam bir fasulye olarak ortasahada oynadi dun. Pas dagitma ve pozisyon alma yetisi sifir olan bir topcunun sahanin gobegine konulmasi dupeduz 10 kisi oynatmaktir takimi. Zaten onun pas hatasi takimin acik ara en iyi adaminin kirmizi kartina ve bir penaltiya mal oldu. Stalker'in yazdigi gibi topa sahip olma oranimizin ligin kabiz takimlarindan Kasimpasa'ya karsi, ustelik Inonu'de, %42 olmasi vahim. Ernst'in kaplamasi gereken alan cok artiyor ortasahada cahil birini oynatinca (Ekrem, Toraman). Fink zannediyorum yabanci kontenjani yuzunden Delgado'nun gelmesiyle tazminatla gonderilecek, onun icin kesiliyor. O zaman ne diye elin gavuruna senede 1.5 m Euro gomuyoruz Demiroren aciklasin bakalim.

%42'lik topla oynama orani BJK'nin toplam FQ'sunun ne kadar dusuk oldugunu gosteriyor. Ana nedenler kimin nerede ne yapmasi gerektigini bilmemesi (Ekrem'in pozisyonu nedir Allah icin?) ve bireysel FQ standart deviasyonunun yuksek olmasi bana gore. Tabata'yla Yusuf'un Ekrem'le Toraman'la sinerji yaratmasi Amerikali bir berberin adam gibi sac kesmesinden bile daha dusuk bir ihtimal*.

Bir takimin ilk 11'inde 3 tane tahta ayak varsa top tutmak, oyunun temposunu ayarlamak imkansizdir (tahta ayak: ayagin ahsaptan olmasi nedeniyle sinir sisteminin bulunmamasi, dolayisiyla topa vururken hissedememek, vurus dozajini ayarlayamamak). 100'un ustunde milli maca cikan kaleci Rustu, San Marino taktigiyle eline gelen toplari aceleyle forvetlere dikti inatla. Hani Cordoba olsa, dikilen toplar forvetin iki meme ucunun aritmetik ortalamasina inse bir derece. Ama ayak tahta oldugundan mumkun degil tabii. Rijkaard'in dedigi gibi top keleciye geldiginde stoperlerin kenera acilip sorumluluk almalari lazim. Kaldi ki BJK stoperleri topu oyuna sokabilecek teknige sahipler. Keza Ekrem paldir kuldur bindirir, ancak pozisyonun sonunu getirecek yaraticiliktan uzak. Onu gectim, topun bizde kalmasini saglayacak pas aginin parcasi olacak olgunluga da sahip degil.

Gelelim yarim cigerlilere. Yusuf 35 yasinda. Macin temposu yukseldigi an oyundan dusuyor haliyle. Bobo bu takimda topa vurabilen tek santrafor. Tek adimdan direklere gonderdigi 2 gol vurusu var bu mac (biri girdi, Nobre olsa tingir mingir kaleye dogru durtuklerdi). Ancak surekli oynamamasinin ve kendisine guvenilmemesinin getirdigi fiziksel bir cokus icinde. '90'li stoperin karsisinda bile ayakta duramadi. Tabata ise hem kisa, hem gucsuz, hem de yavas. Ancak dura dura, bir saga bir sola bakarak topuk pasi verir. Dirsekleri acarak kafaya ciksam Tabata'yla omrunden 10 yil alirim Gattuso/Crouch karmasi oyun tarzimla. Boyle olunca rakibe dis gecirerek, bilegini bukerek insiyatifi ele gecirmek imkansiz.

Neticede cok fazla para harcanarak, surdurulebilir olmayan bir kadro kurmamiza ragmen output/input orani 1'den cok asagida. Denizli'ye saygim cok, BJK'liligina da lafim yok. Ama bence futbol gorusu olarak uygun degil bu seviyede. Umuyorum baskaniyla beraber Ocak'ta gider. Baskanindan farki hos gitmesi olur.

* Ulan, nasil anlatirsam anlatayim Akdeniz iklimi gibi sac kesiyorlar. Her taraf ayni uzunlukta dedim, hatta Tarzanca dedim ki anlasin (top 1 inch, side 1 inch, back 1 inch, OK?). Gel gor ki yanlar kisa ve hanzo, ustler orta ve tavuk gotu seklinde kesiliyor. Zannediyorum su asagidaki escinsel kilikli adami hedef bellemis Amerikan Berber Federasyonu, ne kadar delikanli adam varsa hepsini bu salaga benzetelim, ozellikle Redman'i demisler. Benim sair berber Hasan Abi'nin gozunun yagini yiyim. Kotu kestigi zaman bile en azindan BJK muhabbeti ve Tayyip'e laf sokan politik siirleriyle trasin hakkini veriyor.

14 yorum:

stalker dedi ki...

"“Ernst’i oyuna sokma” konusunda “yarım Toraman” bile Fink’ten daha mahirdi"

uğur meleke şaka gibi yahu. hangi gözle izledin, tvden mi gözledin, arada alkol mü aldın naptın yav.. neredeyse 5li savunma oynadı takım.

ernstin pilini bitirdiler, üstüne de emre belözoğlu olma yolunda ilerliyor adamcağız. bi insana bu kadar yüklenilmez ki. 35 civarında maça çıktı bu adam, 3-5i hariç ya tek başına kaldı ya da bölgesinin ehli olmayan adamlarla beraber oynadı. kaçınılmaz sondu dünkü hali.

saçlar için tavsiyem ise, alacan makineyi, vuracan 2ye 3e. yok böyle bi rahatlık :P

Redman dedi ki...

1. Adamin saci fena degil.

2. Burada Lubnan'li berber buldum, adamin adi Wael. Ortama ayak uydurmak adina ismini Will yapmis ama yine de delikanli cocuk. Guzel kesiyor sacimi, Allah razi olsun. Muhabbet de fena degil. Yani anlayacagin 10 uzerinden 7'lik bir berber buldum sonunda.

3. Acilarin cocugu Ernst. Eskisehir macinda takimin FQ'su 1/5'ine inmis olacak (Sivok 25%, Ferrari 25%, Ernst 30%). Toraman ile Ibrahim Kas kafa kafaya carpisip birbirini sakatlayabilirler. Youla'dan cekiniyorum.

Mehmet Reşit dedi ki...

Denizli'nin, orta sahanın ortasına bir kazık dikme huyu tam rayına oturdu şimdi.

Adsız dedi ki...

sağ bek oynar, stoper oynar, yeri gelir ön libero oynar.son 15 dakikaya kadar ben de beğendim kaptan'ı.son 15 dakika için ise diyeceğim tek şey: siki sağ olsun. 5 ay sonra lan!

ASVALTTAICENLER dedi ki...

sac bencede fena degil..

ASVALTTAICENLER dedi ki...

merhabalar ben size birkac soru yoneltmek istiyorum.
bende hasta denebilecek seviyede bjk taraftariyim ve suan californiadayim. ilk sorum bjk nin maclarini nasil takip ediyosunuz (justin tv ise denedim olmuyo ben yapamiyorum heralde devamli kesilio goruntu ve sinir katsayim o kotu futbolla birlesince inanin iskenceye donusuo benim icin)
ikincisi turk kanallari izliyebiliyomusunuz?
ucuncusu sampiyonlar ligini gosteren bi kanal varmi usa de?
eger cevaplarsananiz cok memnun olucam simdiden tesekkur ediyorum.
bu arada blogunuza soyle bi goz attim ve cok kaliteli buldugumu solemeliiym. ozellikle njk liler icin muhakkak takip edilmesi gereken bi blog.

sampi dedi ki...

@ i. meric:

BJK maclarini www.digiturkwebtv.com'dan satin aliyorum. Aylik uyelik $25 dolar, goruntu fena degil 1200 kb/s ile seyredince, yalniz internet baglantisinin saglam olmasi lazim. Turk kanallari dahil fiyata, NTV, Fox TV vs., denk gelince milli maclar falan da seyredilebiliyor. Mesela firsatim olursa is yerinde calisirken Total Futbol dinleyebiliyorum.

CL'yi UEFA.com'dan satin almak gerekiyor cogu zaman. Aldiginiz pakete gore banttan butun maclarin yayinini da seyredebilirsiniz, birkac opsiyon var. Mesela en son CL oynadigimizda o paketi almistim, eve gelip banttan butun maclarimizi seyretmistim. Bir de diger maclarin genis ozeti de dahil pakete. ABD'de Ingiliz takimlarinin maclarini verdigi icin denk gelirse kablolu yayindan Fox Soccer Channel, ESPN 2 veya Gol TV'de seyredebilirsiniz. Man Utd macinin 2. yarisini Hispanik bir kanaldan canli seyrettim bedavaya isten kacip mesela. FSC ve Gol TV ayda $7, ama kesinlikle deger. Italyan, Alman, Ingiliz ve Ispanyol liglerini veriyorlar.

Blogumuza yorumunuz icin tesekkurler.

Ali Ece dedi ki...

Çok güzel yazı... Senin bunları Amerika'dan görürken İnönü'den maçı izleyen bakarkör yorumcuların göremediklerine ne diyim bilemiyorum

ASVALTTAICENLER dedi ki...

cok tesekkurler bilgiler icin
benim icin cok degerliydi.

Kalten dedi ki...

Sampi senin nickname FB-GS macinda cikan pide markasindan mi geliyor yoksa :)

Redman dedi ki...

Samsun Pidecisi

The Eagle Abroad dedi ki...

Arkadaslar ozlettinuz kendinizi, yeni yorumlar yaxilar bekliyoruz...

Adsız dedi ki...

Valla adam bence çok yakışıklı, hiç eşcinsele de benzemiyor doğrusu. Referans koysanız da biz de adamın ki olduğunu bilsek?

sampi dedi ki...

Nick Lachey, Amerikali turkucu. Jes Simpson'in eski kocasi.