18 Kasım 2009

Daum Hedef Buyultmektir


Aziz Yildirim'in 3 sene ust uste sampiyonluk hedefi dogrultusunda Daum'u goreve tekrar cagirmasi bazilari tarafindan hedef kucultmek olarak algilandi. Kesinlikle katilmadigimi belirterek derbi oncesi FB'nin kac okka cektigine dair birseyler karalayacagim. Bir kere 3 sampiyonluk gercekci ve ulasilabilir bir hedef, ayriyeten getirisi CL oynayip para ve tecrube kazanmak. Hedef Avrupa kupasi diyerek bir yere varilmiyor.

Once Daum'dan baslayalim. Bana kalirsa faal teknik direktorlerden dunyada ilk 5'e girer. Kendisine zaman ve butce verildiginde her zaman sonuc almistir. Bundesliga deneyiminden sonra Turkiye'de kultur ogrenip BJK'ya adam kazandirarak (Oktay, Sergen, Alpay'in gelisimleri mesela) sampiyonluk getirmistir. Almanya'da siradan bir ekip olan Leverkusen'de yaptigi transferler ve gelistirdigi takim oyunuyla CL finalisti bir takim iskeleti kurmustur. Atletico Madrid'den sonra yonetmesi en zor takim FB'de lider oyuncularinin ve isimsiz transferlerinin (Nobre'den ne ekmek yediler inanilir gibi degil) yardimiyla basari kazanmistir. 3. sene GS'nin epik performansiyla ucundan sampiyonlugu kacirmasa su an cok daha ileride bir takim olurdu FB. Gonlum Koln'de kalip 5 sene icinde Bayern'e istikrarli kafa tutan bir takim yaratmasindan yanaydi ama bir an evvel CL oynamayi tercih etti zannediyorum. Yarim mesai ve Zubeyir Baya'yla sampiyonluga oynayan bir adamdir Daum, susup dinlemek lazim kendisini.

Daum'un cok yaratici cozumleri olabiliyor. Ornegin Alex'in etrafini askerlerle donatarak verim almasindan Aragones feyz alsa gecen sene minimum 10 puan farkederdi. GS macinda Kazim'i tek forvet oynatma cesareti gostermesini cok begendim. Mustafa Denizli'nin tavsanlari gibi kendi icinde tutarsiz bir hamle olmadigi surece bu tip surprizlere acigim. Boy ortalamasi 1.90m olan iki stoperi yere saglam basan, hizli bir forvetle yipratmasi, orta sahadan ekstra kosularla rakip savunma hattini delmesi bilincli yapilmis bir plandi. Orta sahayi pek begenmedigim Baroni, beklentilerimin uc kati oynayan Emre Belozoglu, Wederson ve Mehmet Topuz'la kurunca sertlik seviyesini arttirabiliyor. Alex'in daha ekonomik oynamasini saglamasi acisindan en azindan butun deplasmanlara ben boyle cikardim (Wederson/Dos Santos rotasyonu uyum sureci baglaminda kabul edilebilir, yoksa orasi Dos Santos'undur uzun vadede). Tarihinin en iyi tandemi ve onliberosuyla oynayan BJK'dan sadece 1 gol fazla yediler bu sezon ligde. Bu da 10.5 kisi oynamalarina ragmen (Alex yarim) direncli ortasaha olusturabilmenin getirisi olsa gerek. Emre'nin 1.5 senedir sag arka adelesi nasil cekmedi anlamis degilim, demek ki Newcastle ve Inter'in doktorlarinda is yok. Soguk spreyleri falan bitmis galiba.

Emre'nin kaptanligini nasil iclerine sindiriyorlar bilmiyorum ama FB'de genellikle kisilerin getirdigi fayda sayesinde tahammul katsayisi yuksek oluyor. Ornegin kendini yirttigi surece Alpay veya Tumer'e sahip cikmislardir. Bir BJK'liya sorsaniz Necip'in golu Nobre'ninkinden daha tatlidir. Oysa FB'de benim izlenimlerime gore Semih'in goluyle Guiza'ninki esit. Hangisi daha mantikli derseniz FB derim ama BJK'nin romantizmi daha eglenceli. Emre kendi takim arkadaslarini kusturucek hareketler yapiyor israrla. Kayserispor macinda Guiza'ya attigi pasi alamadi diye cemkirdi. Sahada takimdaslarinin kendisine gelmesini saglayacak uyarilar yapan lider vasifli topculara saygi duyarim (Zago da boyleydi), ancak el kol hareketi falan anlamsiz. Bunun tersini Parma macinda Inter'li Maicon yapmisti. Attigi pasi Milito alamayinca seyirci islikladi. Maicon seyircilere donup Milito'yu alkislayin laaan diye Amistadvari bir haykirista bulundu (give us us free) arkadasini koruma gudusuyle.

Lugano gelene kadar savunma hattinin delik desik olacagini dusunuyordum. Onder-Bilica tandemi Antalyaspor seviyesinde, fazlasi degil. Ancak Uruguay milli takiminin kaptaninin eklenmesi tekrar sinif atlatti. Roberto Carlos yasinin ve doymuslugunun getirisiyle ismi veya maasi kadar oynamiyor. Su anki haliyle vasatin pek ustunde degil, ama stres aninda ofsayti bozmaz, sene boyunca da minimum 3 frikik + frikik rebound'u gol getirisi olur. Onun icin sorun degil, cani birakmak isteyene kadar 3 numarayi ona veririm. Gokhan Gonul bu seneyi su ana kadar durgun gecirse de tempolu bir hucumcu bek oldugundan rakibin dengesini bozuyor. Zico zamaninda surekli uygulanan hucum seti sag acigin (Deivid/Kazim) iceri kacip Gokhan'in o boslugu doldurmasi, Aurelio'nun da sag kanatta kademeye gecmesinden olusuyordu. Uzulmez'in Kazim karsisinda perisan oldugu mactaki gibi bir performansina karsi genc ve diri Ismail'in oynatilmasi daha mantikli. Onunde mutlaka Yusuf'tan baska biri olmali tabii.

FB ilk 12 haftada tahmin ettigimden cok daha fazla puan aldi. Manisa macindaki gibi piyangolar nedeniyle surdurulebilir bir puan performansi beklemiyorum acikcasi. 2.6 puan/mac gercekten takdire sayan, ozellikle 2.2-2.4 bandinin yeterli oldugunu dusundugumden oturu (gecen sene bu oran 2'yi zor gecmisti). Iki takimin da fizik katsayisi yuksek Avrupa maclari oynamasi nedeniyle ilk yarinin sonlarina dogru puan kayiplari bekliyorum. Ancak FB'nin 2. yariya rakiplerinde olmayan iki buyuk kozla girip one cikma sansi var. Birincisi ara transfer icin kontenjan bosaltilabilir (Deivid) ve para harcanabilir. Ikincisi Roland Koch'un devre arasindaki keyifli antrenmanlariyla vites yukseltilebilir.

En tartismali konuyu en sona biraktim. Ne olacak bu forvetlerin hali. Nonda durdugu yerden golleri siralarken 14 m Euro'luk Ispanyol milli oyuncunun kabizligina dair PES videolari etrafta dolaniyorsa durup bir dusunmek gerekir. Adam keyif adasi Mallorca'da kontratak futboluyla gol krali olmus. Sonra milli takimla avrupa sampiyonasi kazanmis. Bu durumda transfer ederseniz hayatinda edebilecegi maksimum raicten ticaret yapmis olursunuz. Yani varan 1, Guiza 14 m Euro'luk bir oyuncu degil. Varan 2 uyum sorunu. Ispanyol kulturu dunyada tek olsa gerek. Avrupa Birligi'ne girdikleri zaman Almanlar'a topluca inme inmis gunduz siestadan calismiyorlar diye. Aksam yemegi TSI CL maciyla cakisan baska millet yoktur. Yemek ve uyku saati gibi en basit ihtiyaclarin bile ortusmedigi bir kulturde sporcu olmanin bariz zorluklari vardir. Ustune bir de adamdan her mac 2.5 gollu bir okculuk performansi beklemenin verdigi stres binince verim alinamadi. Varan 3, FB kimyasinin Mallorca'yla zit olmasi. FB'nin topla oynama orani sezon boyu iki ya da uc kere %50'nin altina duserken eski takiminda bu 15-20 kadardir (istatistikleri kontrol edecek bir stajyer bulmam lazim blog icin). Haliyle sonuca gitme yolu da farkli olacaktir. Guiza'nin daha iki stoperin kafasini birbirine vurdururak kalecinin agzinin icine abandigini gormedim (Ilhan Mansiz'i, Pascal'i ozledim yine). Buyuk takim forvetinde biraz izbandutluk sarttir. Karambole girip rebound alacak kalin ense gormuyorum Guiza'da, onun icin FB iskeleti icin uygun degil bence. Alternatifi Semih cok degisik bir forvet, ama onu ilk 11 icin yetersiz goren cok fazla kisi oldugundan surekli kuma getiriliyor. Bana kalirsa 34 mac kredi verir, ona gore degerlendiririm isi uzatmadan. Solkjaer gibi senede 10 mac direk, 25 mac yedek oynayarak kariyer gecmez.

Haftasonu futbol disi hersey konusulur tahminen, onun icin futbol yazimi onceden yazdim. Kimlik kontrolu eziyet olur. Taraftarlar baskanla mac yapar. O hengamede kafasinin Denizli'den daha fazla calistigini dusundugum Daum benim beklemedigim hamlelerle maci alir, kavga cikar, sahane bir derbi olur. Bakalim hangi munferit olaylar nedeniyle “asil kavga sizin stadda oluyor” muhabbeti yapilacak.

11 yorum:

POSTER BOY NYC dedi ki...

Yazi selcuk yuladan mi??

evrendeki en mutevazı insan dedi ki...

FB eğer bir Zico dönemi geçirmese idi Daum'un hedef büyütmek olduğu fikrine katılırdım. Fakat CL'de Çeyrek Finalden sonra takım en azından 2. tur seviyesinde kalabilmeli ki çıta düşmesin. Daum'un böyle bir hedefi olduğunu sanmıyorum. Daha doğru böyle birincil bir hedefi. Almanya'da işler farklı hem Almanya Şampiyonluğu en az CL kadar önemli hem de Bundesliga futbolu CL'de geçerli. Fakat TSL'yi kazanmak CL'de çeyrek finalden önemli mi bilemiyorum ve tabi bir de TSL futbolu CL'de geçerli değil. Aynı oyunu oynarsanız 0 çekiyorsunuz.
Ha gerçi FB şu an fena gitmiyor fakat oynadıkları tek Batı Avrupalı rakiplerine kaybetmiş olmaları çok da ileri gidemeyeceklerini işaret ediyor.

A . A dedi ki...

çok güzel bir yazı ellerine sağlık..

sampi dedi ki...

@ Poster Boy:

Selcuk Yula? Hangi kismi andirdi yazinin?

@ evrendeki en mutevazi insan:

FB su anda Gerets futbolu oynamiyor ki, ciddi ciddi saglam orta sahali, tek forvetli pas futbolu oynuyor. Zico zamaninda kimya inanilmaz tutmustu, onu ayri bir yere koymak lazim. Daum'un ilk CL deneyimi katastrofik degildi, ustune konulacak birseyler ortaya cikmisti. Ornegin Schalke'ye karsi oyle bir golu BJK yese hayatta cikaramazdi Denizli zamaninda, cunku o mental kuvvete asla sahip olmadi. Daum'u uzun vadede seyretmek lazim, kendisinin basarili olacagini dusunuyorum. Bu sene 2. olursa heyecanlanip kovmamak gerek diyorum.

@ A.A:

Eyvallah, sagolasin.

Unknown dedi ki...

Bence cok iyi bir sezon gecirmesinin hic mi hic onemi yok,Emre'nin kaptanligini birak, takimda olmasini bile icime sindiremiyorum (tabii Ali Bilgin ve Mehmet Topuz'u da, Aurelio'yu yollayip Emre'yi transfer eden zihniyeti tasvip etmem mumkun degil).. Ingiltere'de orta parmak gosteren (Drogba) uc mac ceza alirken biz maalesef kol gostereni "Kaptan" yapiyoruz.. Kongre uyesi olarak AYildirim'a oy vermeyen ben, ne varki sari-lacivert renkleri seviyorum ve formayi kimin giydiginden bagimsiz olarak takim sahaya cikarken 47 yildir hala heyecanlaniyorum.. Guiza yorumuna katilmam mumkun degil, adam iyi futbolcu... Son olarak fazla klasik olacak ama "Haftasonu iyi olan kazansin" diyorum (maci maalesef seyredemiyecegim, yenerseniz pesin tebrikler, ne var ki Denizli'ye guvendigimden ve biz bence daha iyi oldugumuzdan sizi uzebiliriz)

sampi dedi ki...

Guiza'ya kotu futbolcu demedim ki. 14 m Euro'luk futbolcu degil dedim. FB ile kimyasi tutmadi bence saydigim nedenlerden oturu. Kotu futbolcu olsa Ispanya milli takiminda isi olmazdi.

Maci malum nedenle ben de kaciracagim. Denizli'ye guvenmedigimden ve camianin kaos icinde olusundan (ornegin taraftar maca konsantre olmayacak bence) bence de favori FB. Ama Besiktas cok psikopat takim, standart deviasyonu yuksek, savunmasi da saglam. FB'nin ne oynayacagi asagi yukari belli, bizimkiler muamma.

Şairler Parkı dedi ki...

Efsane bir hafta yaşıyoruz, nerelerdesiniz yav :s

Ege

sampi dedi ki...

Yazarsam buyu bozulur diye korkuyorum:) Masallah Denizli tavsani birakti, forvetler forma girmek uzere falan aman bozulmasin...

Redman dedi ki...

Sorma Ege, yaklasik 10 gun kaldi, ondan sonra donuyorum yesil sahalara.

Bu arada 19'unda Istanbul'a geliyorum. Ligin son macini ucu ucuna kaciriyorum, Sampican da olmayacak ama Besiktasli blogger'larla ufak bir bulusma ayarlasak guzel olur diyorum.

Şairler Parkı dedi ki...

Redman, mail attım bakarsın. İyi yolculuklar şimdiden.

sampi hocam ne yaptın sen, olası puan kaybında yükleniriz üstüne haberin olsun:)

Ege

sampi dedi ki...

Dayanamayip yazdim, cok birikmisti soylemek istediklerim. TS deplasman, FB fark, Man Utd deplasmandan kayipsiz dondukten sonra takim Sivas'ta 5 yese yine hava alaninda karsilayip cicek vermek lazim.

Tavsanlar bitsin, baska sey istemiyorum. Gerisini oyuncu kalitesi halleder. Ferrari-Sivok, Ernst-Fink, en ilerde Bobo, gerisi teferruat.