28 Aralık 2009

Cahil the Return: Yerlesim Hatalari

Blogu bir sureligine nadasa birakmistik. Umuyorum ki Redmancan izinden donunce toparlar, ben de onu bahane edip yavsaklik yapmam daha fazla.

Gokhan Zan gittiginden beri uzulerek yaptigim yerlesim hatalari serisini birakmistim (ornek 1, ornek 2). Kendisi GS'de buna benzer birkac hata yapip Rijkaard'in sonunu getirmeye calistiysa da herzamanki gibi sakatlanarak hastaneden maas almaya devam ediyor. Onun yerini Ekrem Dag ve Ibrahim Toraman doldurmaya calisiyor zannediyorum.



Bursaspor macinin ilk 15 dakikasini seyrettikten sonra futboldan soguyup taseronun verdigi yemege katilma karari verdim. O havada, o sahada ancak doldur bosalt oynanabilirdi. Top surulemiyor, pas atilamiyordu. Tamamen izbandutluga dayali, Nobre'lik bir oyun vardi. Kendime ve zamanima olan saygimdan dolayi asagida resmi gorunen lamb chop'lardan yemegi tercih ettim. Gene & Georgetti eski paranin gittigi monser bir mekan. Cok racon yer ve ete duyduklari saygiya hastayim. Ornegin pirzolanin yanina patates, ispanak, vs. gibi ikincil onemde olan seyleri ayri tabakta getiriyorlar ki ete zeval gelmesin.



Santiyeye geri dondugumde baktim ki Ferrari cikmis ve Yusuf girmis. Geri 4'lude iki tane tahta ayak ve yagmurlu havada fasulyeyle geri yigilip uzun top karsilamaya calisiyoruz. Takim surekli dizilis hatasi yapiyor derken iki tane yiyiverdik. Macin tamamini internetten bulamadigim icin golleri www.ligtv.com.tr'den araklayarak bir analiz girisiminde bulunalim bakalim.

Bursaspor'un 1. golu:

Bu pozisyonda Ferrari oyunda. Uzulmez pozisyon icinde gecilmis, onun yerine Ekrem adam kovaliyor. Alani ise Fink kapatiyor. Tamamlayici rolde Ernst ceza yayiyni almis. Defans ip gibi dizilmis, on direk/arka direk forvetleri parsellenmis. Bursaspor ceza alanina ekstra kosu yapan adamini sokarak golu buluyor. Yani bu golu BJK yemiyor, Bursa atiyor ve helal olsunu hakediyor. Ust duzey takimlarda ekstra kosuyu sag acigin kapamasi lazim, eger bu gol engellenecekse fazladan organizasyonel guzellik yapmaniz gerekir kisaca. BJK henuz o seviyede degil ve aciklari oldukca formsuz bir sezon geciriyor.



Bursaspor'un 2. golu:

Geliyorum diyen gol. Asagidaki dizilise bakalim. 4-5-1 turevi oynuyoruz kagit ustunde. Topa basmasi gereken adam uc forvet zannediyorum CM'de free role'un ne oldugunu gostermeye calisiyor. Nobre girince takimin safti kayiyor, asimetrik sacmasapan bir dizilise burunuyoruz. Burda suc Nobre'nin degil, onu oyuna sokunca siradan bir 4-4-2 oynatmayan hocanin. Topa basan adam sag acik Tello, Ekrem'in yerinde olmasi gereken adam. Ekrem sag bekliginden bikmis olacak ki akinci gibi ileri cikmis arkasinda Van Golu kadar bir bosluk birakarak. Almanlara nazar degmesin, tam olmalari gereken yerdeler.


Sivok rakip stoperle kafaya cikiyor (Ertugrul Saglam'in Daum kokulu mac ici cozumu, Alpay ve Luciano'yu andirdi bana) . Geri 4'lunun olmasi gereken yer X'lerle gosteriliyor. Ofsayt cizgisi kirmizi centik. Kaleden uzak, Allah'a yakin olmasini temenni ettigimiz Ibrahim Toraman yerini kaybedip takimin boyunu 5 metre uzatiyor. Sag bek Ekrem ekranda degil. Mac boyu kanattan iki tane top tasisin ve savassin diye joker olarak oynatilan adamin teknik bilgisi bu kadar iste. Ortalama bir oyuncudan 2 km fazla kosup pas hatalariyla takim arkadaslarina 5 km ekstra kosu maliyeti getirir kendisi. Bir nevi Alex'in ussu biri. Ergic kosusunu surdurup sahane vuruyor. Defansta bir kisinin kayiplarda olmasi herkesin dengesini bozuyor, futbol bu kadar basit bazen. Buyuk ihtimal Ekrem kaybolmasa Toraman Sivok'un solundaki alanini kaplamaya devam edecekti. Tipik bir yenilen gol, atilan degil.


Bursaspor'un 3. golu:

Yenilen gollere baska bir ornek. Yari alanimizin ortasindan duran top kullandirtiyoruz. Top uzaklasmadan kontratak yemek bir Ekrem Dag mucizesi olsa gerek. Ozellikle gecen seneki Turkiye Kupasi macinda Ali Bilgin'in Holosko'ya yaptigi Fatih Urek markaji taklidine bayildim. Sayesinde stoper kanada acilmak zorunda kaldi ve Zapo bos kafayi vurdu. Abartili sevinse de haketti adam. Ayagina git, bonservis ver, esini ikna et, kontrat yap, gorev verdigin her mac tatminkar performans gostersin, sonra da kapiyi goster zorla. Bu da Demiroren ve transfer politikasina kapak olsun. Ligin ilk yarisinda 7.5 m Euro'luk Tabata mi daha faydali oldu yoksa parasini zaten gomdugumuz Zapo mu? Ferrari veya Sivok olmayinca Toraman cahiline kalacak kadar sig bir stoper kadrosuyla uc kulvarda mucadele etmek ne kadar gercekci? Zapo Kalsin demistik aylar once aynen bu nedenle. Ayni sey orta saha icin de gecerli. Devrenin sonlarina dogru 3 derbi, 5 CL dahil olmak uzere maksimum maca cikan Ernst'in dususe gececegini gormek icin dahi olmaya gerek yok. Mustafa Denizli'nin rotasyondan anladigi ileri 4'luyu corba yapmak anlasilan, takimin esas oglanlarini korumak degil.


2. yari Bursaspor ve Kayserispor buyuk ihtimalle yine bu kadar puan alacaktir. Ancak uc buyukler, ozellikle BJK, azalan Avrupa Kupasi maclari nedeniyle haftada bir mac programiyla 2. yarida 40 puan barajini gececeklerdir.

Rijkaard'i elestirenler GS'nin 30 kusur maca ciktigi bir yarinin ardindan sampiyonluk mucedelesinden kopmadigi icin ASY'de deve kesilmesi gerektigini ne zaman anlayacak merak ediyorum.

Not: Basligin hatali olmasi cehalete bir vurgudur, laf yemeden once soyleyim.

4 yorum:

serdark dedi ki...

tek tek gol degerlendirmesi, cok sahane! providence'dan sevgiler simdiden iyi yillar..

Adsız dedi ki...

maçı izleme sonra gel 2 fotograf üstünden beşiktaş'ın tüm sorunlarını sırala.
3. golde asisti yapan eleman göbekte üç kişiden sıyrıldı sağ bek ne yapsın.
2.golde toraman cahil olmuş bak sen!2.gol öncesi hücuma çıkılmış,sağ bek çıktığı için sol bek içeri kaymış 3 lü defansa dönülmüş doğal olarak sağ stoper olan toraman 3 lünün sağındaki adamı almış ve topun oraya gelmediğini görünce ekstra iş yapıp göbeğe yöneliyor.burada hata sol bekin daha fazla içeri kapanmamasından geliyor.
bilgisayar oyunlarında taktik dizilişleri göre göre gerçek futbolu unutmuşsunuz.

sampi dedi ki...

@ Adsiz:

Macin ilk yirmi ve son yirmi dakikasini seyrettim. Yorumladigim hatalar canli seyrettigim yerlerden.

3. golde Ekrem net bir sekilde yerini bosaltiyor, sonra da adamini takip etmiyor. Agresif bir sekilde kovalasa en azindan stoper adiminda kalip Zapo'ya rahat kafa vurdurtmazdi. Sonucta sag bek mevkisinde 4. tercihi kullanmanin (belki de sezon icinde ilk kez) kulfeti diyebiliriz. Resimde 8 BJK'li, 3 Bursa'li varken Zapo'nun bos kafa vurmasi cok amatorce.

2. golde Uzulmez vurus yapildigi anda kendi adamini birakip hamle yapiyor zaten. Erken iceri kapanip adamini bos biraktigi zaman Kewell yazmisti gecen sene, onu icin Uzulmez'in bir hatasi yok bence. En onemlisi gol oncesi takimin sahaya yayilmasindaki asimetri. Bursaspor yarisahasinda top kullanirken ve uzun top sisirmekten baska birsey yapmazken geri 4'luyu bozarsan olacagi bu. Toraman'in bu resimde kimi tuttugu belli degil, kusura bakma. Eger sol forveti tuttugunu soyluyorsan 10 m uzaktan gozuyle yapiyor markaji. Resme bakarak Toraman'in tam olarak ne yaptigini soyleyebilir misin? "Ekstra is yapip gobege yonelmek" kaleciye dogru kacip savunma cizgisini bozmak midir?

Galipken 5'e 4 yakalanmisiz ve 4'un 2'si bos. Bunun hata oldugunu gormek gercek futboldur, bilgisayar oyunu degil.

Adsız dedi ki...

2.golü açın toraman'ın koşusunu izleyin ne yapmaya çalıştığı açık.

3.golde ekrem'den önce göbekteki 6 adamın hatası var.