2 Mart 2010

Terso Gurcan


"Alex Lille maçından yorgun. O gece de ilk yarıda görevini fazlasıyla yapmış. Daum, oyundan düştüğü son 15 dakikada Alex'i çıkarıp bir taze kuvvet oyuna alsa, Bursa maçı büyük ihtimalle kazanılırdı." - Omer Urundul, Sabah Gazetesi - 2 Mart 2010.

"Cristian ve Deivid kulübede. Demek ki oynayabilirler. O zaman çevir sistemini üçlü defansa. Forveti ikili yap... Alex arkalarında oynasın. Var mı Vederson ve Gökhan gibi hücum beki kimse de? 3-5-2 mi çağ dışı, yoksa rakibi ve maçı farklı düşünüp, farklı davranamamak mı?" - Gurcan Bilgic, Sabah Gazetesi - 1 Mart 2010.

Orduyla iktidarin birbirine girmesini takip etmek icin dolanirken Sabah gazetesi internet sitesinde rastladigim Gurcan Bilgic yazisina hayran kaldim. Yaziya link vermek icin aksam tekrar girdigimde bu sefer Omer Urundul'un muhtesem yorumlarina denk geldim. Mac kaybedince teknik direktor secimlerinin aksini iddia etmekten oteye gitmeyen counterfactual argumanlarla hala para kazanabiliyor bazi capsiz yazarlar. Hani iyisini yapsalar neredeyse "What If" serisine girecekler (her bolumunu farkli bir tarih profesorunun yazdigi bu kitaplar, tarihsel kirilma noktalarinda - 1. Dunya Savasi'nda Almanlar galip gibi - farkli sonuclar alinsa gunumuzun nasil etkilenecegini irdeliyor).


Teknik direktorlugu tahtaya bir dizilis koyup X'lerin altina oyuncu ismi yazmaktan ibaret goren cahiller hala kendilerine kose bulabiliyor. FB en son ne zaman 3'lu savunma oynadi hatirlamiyorum bile. Lille macindan sonra 3 gun gecmis. 3-4 antrenmanla sarkik liberoya gecen bir tek Mustafa Denizli olabilir dunyada. Bir de Lucescu hazirlik macinda perisan olduktan sonra Ronaldo'yu ortaya cekmisti, ama o sezonun kalanini 3'lu oynamisti zaten.

Savunma tandeminde Lugano haricinde ust duzey elemani olmayan takimin 3 stoperi neresinden cikaracagi muamma. Alex'li bir duzende ileri hatta 2 kisi bulundurma luksu de ortasahanin gobegindeki oyuncularin apaciligine bakar. Emre o sertligi saglayabiliyor ama ona uyum saglayacak fiziksel kalitede sadece duztaban Deniz Baris var.

Omer Urundul'un maddi gucuyle medyada kendine yer ettigi soylenir hep. Aslini bilmiyorum, ama torpilden baska bir turlu spor yazarligina gelmesi mumkun degil. Sonuca bak, tersini soyle, onu yapsa kazanirdi diye iddia et. O zaman ben de diyebilirim ki Alex'i cikarip "taze kuvvet" alsaydi - ki taze kuvvetin kim oldugu belirtilmemis - Ertugrul Saglam karsi hamle olarak oyuna taptaze kuvvet almak suretiyle Daum'u mat ederdi. Urundul Bey aksini ispatlasin bakalim.


Kaynaklari genis, cok satan bir gazetenin kafasi calisan, analitik analiz yapabilen insanlara yatirim yapabilmesi lazim. Ornegin IBB sezon boyunca ortalama kac km kosuyor, buyuklerle oynadigi maclarda ne kadar kosuyor? FB'de Agustos'tan bu yana 25. macini oynayanlarla 15. macini oynayanlarin test sonuclari sezon basi degerlerini buluyor mu? Mesela bu test Koch'un antrenman dozajini ayarlayip ayarlayamadigini olcebilir. Cok mac yapan adam senenin basindaki kadar diriyse, 15. macini oynayan geriye gitmisse yetersiz antrenmana isaret olabilir. Keza 15. macini yapan aslan gibiyse, 25. yapan civavaya donduyse Daum'un rotasyonu eksik yaptigi iddia edilebilir. Teknik direktor elestirilebilir. Ancak elestirinin ici dolu olmali, mumkunse verilerle desteklenmelidir. Obur turlu sallamaktan oteye gecilmez.

Ozellikle Omer Urundul'un vardigi sonuca hayran kaldim: "Bütün iş, bence çok radikal bir karar verip, Daum ile hemen yolları ayırmak ve yönetimin hiçbir baskısı altında kalmadan teknik adamlık yapacak birisini Fenerbahçe'nin başına getirmek."

Su anki FB kadrosu Daum'un degildir. Zico ve Aragones donemlerinde yonetim suzgecinden gecip, Daum tarafindan yamanan bir kadrodur. Eger ona en az iki sene (ki bu yaklasik 5 transfer daha anlamina gelir, takimin yarisinin sifirlanmasi demektir) sure vermezseniz, o zaman mevcut kapasitenin ustune koyamazsiniz. 50 senedir hoca kovuluyor, 50 senedir birsey degismiyor. Bir kere yonetim $100 m'luk butceli takimi teslim edecek kadar guvendigi adama 8 ay bile dayanamayacaksa o zaman kendini inkar etmis olur. Rahat birakin su adamlari da islerini yapsinlar. Daum'un FB'deki 3. sene kadrosunu hatirlayin: Aurelio-Appiah-Tuncay-Alex-Anelka. Bunu Daum'un ilk seneki kadrosuyla karsilastirin. Eksikleri kapayarak, oyunculari gelistirerek nereye vardigi ortadadir. Delidana Tuncay'dan kanat forveti Tuncay'a metamorfoz Daum'un katalizasyonuyla mumkun olmustur. Ona bu firsati vermeyecekseniz bosuna dovizleri heba etmeyin. Kontratini mac basi yapin, ziyan olmasin memleketin kaynaklari.


Benim de Sabah gazetesine onerilerim var. Urundul'un 2. paragrafinda onun yerine Noat Samisa girse okuyucular 5'e katlanirdi. Herr Gurcan'la Mosyo Urundul'u kovun. Avrupa'dan Simon Kuper gibi super yildiz yazar getirin. Eger yazilari tutmazsa bu sefer Turk liglerini bilen, okuyucunun kimyasindan anlayan Selcuk Yula gibi yerlileri ise alin. Yuruyedur Cos(x).

Futboldan iki kisinin anladigindan eminim. Biri benim, digeri Omer Urundul veya Gurcan Bilgic degil.

7 yorum:

Othello dedi ki...

digeri Giray agabey de degil :)

Roni'nin selami var.

sampi dedi ki...

Roni ayni calimi atmaya yeniden basladi.

Kartal Bafiler dedi ki...

Ömer Üründül TR'de TAB gıdanın ortaklarından,TAB gıda burger kıng,sbarro,popeyes ve daha bilumum gıda şirketini bünyesinde bulunduruyor.

paraya pula ihtiyacı yok yani arkadaşın.

sampi dedi ki...

Zaten ihtiyaci oldugundan degil zevk icin yapiyor. Yazida da torpilden baska medyada yer etmesinin mantikli olmadigini belirttim. "Omer Urundul'un maddi gucuyle medyada kendine yer ettigi soylenir hep." - bu cumle durumu acikliyor gibi...

Othello dedi ki...

Omer Urundul ilk ortaya ciktiginda "takimin boyu, bloklar arasi iletisim" gibi terimleri mainstream medyada ilk kullanan insandi. Ilginc gelmisti, birsey biliyor sanmistik. Ondan sonra anladik ki capi bu iki kelimeyle sinirli. Onlari da muhtemelen tesadufen okudugu bir yazidan ogrenmistir.

Unknown dedi ki...

Yogunluktan epeydir Amerika Deplasmani'nin uzaginda kalmistim, Yazinin geneline katiliyorum, ama yorumlara gelince bir de ne goreyim Othello futbol bilgimi yine yerlerde surunduruyor!!! Othello'nun bu degerlendirmesi, muhtemelen benim Ronaldinho'yu begenmemden ve de ondaki Kadikoy orijinli kuyruk acisindan kaynaklaniyor.. Sampi'ye gelince futboldan Urundul ve Bilgic'ten daha fazla anlayabilir ama bir FB'li olarak Daum konusunda ondan farkli dusunuyorum...

berkorias dedi ki...

Omer Urundul mumkunse 10 bloklar arasi mesafe kadar uzak olsun bana :)