23 Mayıs 2010

Dogru/Yanlis Futbol


Mourinho'yu kibirli, gicik, kendini begenmis, icten pazarlikli, ustelik ebleh bulabilirsiniz. Ama adamin futbol dehasi tartisilmaz.

Analitik dusunce fetisim oldugu icin kendisini ayrica takdir ediyorum. Cunku futbolu cozulmesi gereken bir problem gibi goruyor. Rakibin guclu yanlari nedir, eksiklikleri nedir, ben o guclu yanlari nasil torpuleyip acittigi yerden vururumun hesabini yapiyor. Denkleme kattigi diger parametre de kendi takiminin kabiliyeti. Kisaca eldeki malzeme nedir, bundan rakibin yumusak karnina nasil bir yumruk cikar optimizasyonunu yapan bir muhendistir Mourinho.

Bayern'i incelersek algoritmasinin cok basit oldugunu gorebiliriz. Normal sartlarda Ribery ve Robben'li 4-2-4'umsu oynadiklari icin yavsak kanatlari tasimak adina cift uc stoperle oynuyorlar. Sene basinda Avrupa'nin en iyi 5 forvetinden biri dedigim icin Redman'i sasirttigim apaci Olic ve Leningrad'da kursunu bittigi halde carpismaya devam eden Alman eri gorunumlu Muller savunmayi cok ilerde baslatiyor. Olic dun oyundan ciktiginda 73. dakikaydi ve 9 km'nin ustunde kosmustu. Karsilastirmak gerekirse gecen sezon BJK-FB macinin en cok kosan adami Tello 90. dakika sonunda 9 km'yi bulamamisti.

Van Gaal Ribery'nin yoklugunda sablon ayarlamasi yapmak yerine sol acikta diger ters ayakli alternatif Hamit'i denedi. Hamit'in deliciligi yok ama topun takiminda kalmasini saglayacak oyun zekasi var, yere saglam bastigi icin de bunu basarabiliyor.

Ribery'sizlik durumunda Bayern'in skora centik atmasi icin alternatifleri suydu:
1) Robben'in Lahm kombinasyonuyla topu iceri cekerek sut denemesi.
2) Olic'in stoperlerle teke tek depara cikmasi.
3) Duran top.

Mourinho'nun 4-2-3-1 dizilisi ilk silahin antiteziydi. Pandev'i Lahm'in karsisina dikerek onun cikmasini engelledi. Robben'in ice kat etmesini ise cift tutucu ortasahanin verdigi destekle karsiladi. Geri 4'lunun onundeki iki direncli orta sahadan solda oynayan Cambiasso savunma setlerinde Robben'e yaklasti ve rahat sut imkani tanimadi. Chivu'nun sari kartindan sonra ise telefonda Redman'la yaptigimiz tahmin %100 tuttu ve Zanetti'yi sola alarak Stankovic'i orta sahaya surdu. Hem Chivu hem de Zanetti sol bekte Robben'i karsilarken surekli sol ayagini aldilar. Bu yuzden disa acilan birkac calim yediler ve Robben son cizgiye indi. Ancak sag ayagi zayif oldugundan ve Klose/Olic/Muller/Gomez ile Samuel/Lucio/Maicon eslesmelerinden surekli Inter'liler galip ciktigindan bu ortalar ise yaramadi.


Ikinci tehditi savusturmak ise dizilisten ote oyun anlayisiyla ilgiliydi. %40'in altina dusen topla oynama yuzdesi Inter'in oyunu geride kabullenip arkaya yaslanmasinin sonucudur. Elinizde iki tane nispeten yavas ancak kapi gibi stoper varsa, onlardan alacaginiz maksimum verim arkalarinda bosluk birakmamak suretiyle elde edilir. Olic, Muller ve Robben'in savunma arkasina hizlanarak sarkmalarina izin vermemek adina geride kurulan kompakt yapi gayet mantikliydi.

Duran top silahina karsi ise Inter'in standart duzenli, yuksek konsantrasyonlu takim savunmasi ve dunyanin en iyi kalecisi yeterli oldu. Bu konuda teknik direktor katkisi digerlerine gore daha azdir. Ancak eslesmeler, daha da abartirsak sezon basi kadro secimi etkili olabilir. Gerisini topun yuvarlakligi ve oyuncularin mac ici formu belirler.

Bana kalirsa macin kilit noktasi iki takimin dizilislerinin dogal sonucu olarak Inter'in gobekte 3, Bayern'in 2 kisiyle oynamasiydi. Schweinsteiger-Van Bommel ikilisine karsi Zanetti-Cambiasso-Sneijder agir basti ve sok kontralarda kademesiz Bayern aciz kaldi. Orta sahanin gobegini bu seviyede tek kademeyle sinirlandirmak yetersiz kaliyor. Bayern Milito ve destegine gelenleri stoperlerle karsilamak zorunda kaldi ve bu ceza yayinda bosluklara neden oldu. Ilk yarida Sneijder maci biterecek firsati aynen goller gibi bu nedenle elde etti.

Van Gaal'in hucumcu, saldiran takim yaratti diye anilmasini istemesini anlayabiliyorum. Liderlik vasfi ve ilke insani olmasini takdir ediyorum. Gerci ne zaman Almanya'da biri balkona cikip bagirmaya baslasa, alttaki topluluk cossa tedirgin oluyorum. Her an Varsova'ya toplu hareket olabilir, dikkat etmek lazim. Ancak kendisini joga bonito'yla limitlemesi, Mourinho'dan bir silah eksikle savasmasina neden oldu.

Jorg Butt ile Saving Private Ryan'daki sniper (Barry Pepper) ayni insan.



Bayern'in oyunu ilerde kurmasi ve yalan baski kurmasi Inter'in isine geldi. Julio Cesar ve stoperlerin arasini acmalari gerekiyordu ve akinci gibi saldirarak bu tampon bolgenin olusmasini engellediler. Sahsen finale Barca dizilisiyle (tek forvet, orta sahada on stoper + 2 ic oyuncusu, iki kanat) ciksalar daha mantikli olacagini dusunuyorum. Oyuncu kalitesiyle belki Inter yine maci alirdi (Badstuber/Hamit'e karsi Maicon/Eto'o) ama en azindan gobekte her adamin karsiligi olurdu. Sneijder'in oyun alani daraltilirdi. 2. forvet Samuel ve Lucio'nun kucaginda etkisizlesmek yerine orta sahadan ic oyuncusu olarak yuzu donuk karsilasabilirdi.


Guzel futbolu 5-4 biten, herkesin top sektirip artistlik yapacak kadar alan buldugu maclar olarak tanimlayan insan sayisi coktur, saygi duyarim. Bana gore guzel futbol verimli ve efektif olandir. Dogru tercihlerin kullanildigi, kendisiyle celismeyen taktiklerdir. Suratli ve yipratici Eto'o'nun yerine daha cok yonlu, sol ayagiyla vurabilen, gol/pozisyon orani daha yuksek Milito'nun uzak tek forvette* kullanilmasidir. Kisaca iyi futbol bana gore dogru oynananidir. Kotu futbolsa Mustafa Denizli'nin "hizli takim kuruyorum, kontrayla rakipleri vuracagiz" dedikten sonra en ileriye Nobre'yi dikmesidir.

Benim icin futbol adina cok doyurucu bir final olmadi cunku nesnel kosullar Inter'i fazlasiyla avantajli kiliyordu. Yine de Cahil'in ziyareti, pizza ve yerfistigi alternatif doyuruculuk sagladi. Ozellikle de Cahil sagolsun Bobo'nun Fifa 2010'da Inter ve Chelsea'nin kafalarina vurmasi epey eglenceliydi.

*: Uzak tek forvetten kastim kendisine yapilan yardimin kisitli, kaplamasi gereken alan fazla olan 9 numaradir. Bu tip oyuncularin herseyi biraz yapabilmesi gerekir. Son vurus, top saklama, top surme, hava hakimiyetinden en azindan B almalari lazimdir (Ibra, Milito, Torres, 2. sinif olarak da Bobo). Ornegin AC Milan'in tek forveti Inzaghi'ydi zamaninda. Ancak hemen arkasinda Seedorf ve Kaka oldugundan isi kotarabiliyordu. Onun icin Inzaghi benim tanimimda uzak tek forvet degildir, capi ve nefesi yetmez zaten.

6 yorum:

Redman dedi ki...

Gokhan Zan maci izlemeye size mi geldi Sampican?

Unknown dedi ki...

Bence de JM muhendis, hem de iyi bir muhendis...

The Eagle Abroad dedi ki...

sanmam:)) dün bu maç oynanırken kendisi çek cumhuriyeti maçı sonunda daha yeni takım otobüsüne biniyordu, ben sahidim! :))

Unknown dedi ki...

Yine muthis yazi yaa! Yorum yazmiyoruz diye okunmuyor zannetme sakin Sampi. Benim sahsen okumaya zorladigim kucuk bir kitle bile var:)

sampi dedi ki...

@ Redman:

Hiddink'in Zan'i kesmesi kac mac surer acaba. Kendisine 5 mac limit taniyorum, 6.'yi ust uste oynarsa Al's Italian Beef benden.

@ Baba:

Ilk defa futbol konusunda anlastik. O yuzden acaba yanlis mi yazdim diye supheye dustum :)

@ Gurbet Kartali:

Milli mac yazini okudum, Toraman'la cocugu isetmen guzel ani. Nobre'nin yarisi kadar para almak kabuslarina giriyor mu sorsaydin keske.

@ Carvel:

Eyvallah sagolasin.

sampi dedi ki...

Bu arada www.zonalmarking.net 'te bazi fikirlerimle ortusen bir yazi var, okunmasini tavsiye ederim bu yaziyi begendiyseniz. Adamlarin mac oncesi analizi tutturmasini cok takdir ettim.