29 Haziran 2010

Shaq Adamsa Ingiltere'yi Sampiyon Yapsin



Dunya Kupasi'ni gectigimiz haftasonuna kadar kiyisindan kosesinden takip ettim. 17 gunde 10,000 km'lik road trip futbolun onune gecti haliyle. Birgun inanirsam buraya yazar birkac resim serpistiririm.

Futbolsal gundemime tarihe taniklik ederek geri dondum. Simon Kuper'in Soccernomics kitabinda Ingiltere'nin neden kaybettigini aciklamasini okumanizi tavsiye ederim. 6 fazli bir ozete surdan ulasabilirsiniz (yazinin mactan once yazildigina dikkat cekerim). Ingiltere'nin buyuk turnuvalarda katastrofik sekilde elenmesi olaydir. Tokadin Almanya tarafindan vurulmasi ve topun tamaminin cizgiyi gecmesi geyigi nedeniyle canli seyrettigimiz macin ozeti, TRT'nin sunacagi (buyuk ihtimalle Omer Urundul'un sunacagi) 2050 DK'ya Genel Bakis isimli dandik programin bir parcasi olacaktir.


Ingiltere'nin bana kalirsa 2 tane el freni vardi. Birincisi tum oyuncularin yari yil tatili olmayan ve en fizikli lig olan Premiership'te oynamasi. Bunun karsiti olarak sene boyunca yipranmayan Luis Fabiano, Elano gibi oyuncularin maksimumda oynayabilmelerini gosterebiliriz. Ikincisi Mourinho'nun sahanin gobegine 3 kisi koyarak futbol tarihini degistirmesine ragmen nispeten duz bir yandan yemis 4-4-2 ile sahaya yayilmalari.


Rooney'in bilegi nedeniyle fizik gucunu oyuna yansitamamasi Ingiltere'yi cok kisirlastirdi. Kendi ceza alanina kadar adam kovalayan buldozer yerine ileride beles bekleyen statik bir oyuncuya donusunce Ingiltere'nin kontrol edilmesi kolaylasti. Almanya, vasat stoperleri olmasina ragmen Defoe ve Rooney ikilisine ustunluk kurdu. Modern futbolda artik 3 cizgide dizilmek gibi bir durum sozkonusu degil. Futbolcular cok fazla kosuyor ve bu durumda ayni hatta 4 kisi icin yeterince genislik kalmiyor. Soldan saga Nike amblemi gibi dizilen Gerrard-Barry-Lampard-Milner surekli olarak dengesiz gozuktu. Cift forvetin getirdigi sayisal eksikligin olmazsa olmaz telafisi on stoper ile oynamamak, Ingiltere defans hattini Alman forvet hattiyla desteksiz eslesmeye itti. Barry'nin daha merkezi ve geride kalmasi ona dalgakiran rolu verebilirdi. Ozellikleri demode Ingiliz tipi forvet Heskey gibilerini tutmaya elverisli Upson'in hareketli ve zeki forvet Klose tarafindan kenarlara cekilmesi nedeniyle ceza yayinda buyuk bosluklar oldu. Ozil, Podolsko ve Muller gibi zamanlamasini iyi ayarlayan coklayici forvetler maden buldu haliyle.


Ingiltere'ye Adali gibi oynamayi torpulemek icin giden Capello'nun 1993 model Watford futbolu oynatmasina inanamadim. Oyuncu kalitesi farkinin getirisi, kolektif akil getirisinden daha dusuk oldugundan Almanya gule oynaya turu gecti. Bunu yaparken onlardan ders alinmasi gereken onemli seyler var. Teknik patron Low isine Klinsmann'in yardimciligindan geldi ve milli takimlarda 6. senesi. Takimi taniyordu ve takimdaki genclestirme operasyonunun bir parcasiydi. Milli takimda devamlilik cok onemlidir cunku senede 15 mac yaparsiniz. Fatih Terim'in yardimcilari Hiddink'in gorevine talip bile olamadilar (bu gorev Yilmaz Vural'a dustu), cunku tercih yapilirken iki uc jenerasyon sonrasi dusunulmuyor. Almanya mumkun oldugunca oyuncularin rollerini degistirmemeye calisiyor. Ornegin daha formda olan oyuncular varken bile Podolski sol aciktaki yerini koruyabiliyor. Son olarak da forma agirligi kazanilmasinin ekmegini yiyebilmelerine hayranim. Bern mucizesinden, Beckenbauer'lerden bir gelenek yaratmayi basardilar. Almanya liginin kalitesi dustugunde bile her turnuvaya favori olarak katilabiliyor cunku beyaz forma siyah sortun bir agirligi var.


Mactaki verilmeyen gol muhabbeti fazlasiyla yapildi, ustelemeye gerek yok. Kalecileri sasirtan balonvari dikissiz top, hakemlerin telsiz takim taklavati, futbolcularin giydigi 3.5 gramlik titanyum ayakkabilar teknoloji degil boru herhalde Blatter'in gozunde. Benim onerim prostat kontrolunun ayda bire dustugu yaslardan itibaren emekli olunmali, yoksa cok sacmalanabiliyor.


Mesut Ozil'in zeka ve yeteneginin farkindaydim. Ancak bir sonraki seviyeye gecmesi icin kendisini fizikman gelistirmesi gerekiyordu. Bundesliga iyi bir tarti olmadigi icin evrenselligini olcmek zordu. Ancak Dunya Kupasi'nda Ghana'ya karsi bile ezilmeden oynayabildigine ve Barry'ye topuklarini gostertebildigine gore Mesut'a "olmak uzere" sertifikami verebilirim. Umarim kisisel gelisimini devam ettirir ve dunya futboluna oyun zekasini daha ustun liglerde sunmaya devam eder.


Ha bir de unutmadan, biz bu Low'u 2. oldu diye kovmustuk, degil mi?

Hiç yorum yok: