19 Temmuz 2010

Besiktas Yazmanin Dayanilmaz Agirligi


Besiktas'in herhangi bir uzun vadeli plani olmadigi acik. Gelecek senenin taktik planlarini, kadro tahminlerini yapma mevsimini hangi yabanci gonderilsin diye tartisarak geciriyoruz.

Anlamadigim sey taraftardaki genel heyecan.

Bir kere yildiz getirmek bana gore bir basari degildir. Herkesin bir piyasa fiyati vardir. Ustune Turkiye'ye gelme primi vermek suretiyle parayi basip alirsiniz. Ha, para Tabata'ya gidecegine Q7'ye gitsin, en azindan tutar bir tarafi var. Ama Dijiturk'ten alip Inter'e vermenin sihirli bir yani yok.


Ikincisi kadro planlamasi yerlerde surunuyor. Bonservis icin toplam 13 M Euro gomdugumuz Delgado ve Tabata'dan biri gidici. Gecen senenin en buyuk sorunu yabanci sayisiyken yabanci getirmek, onceki transferleri yalanlamaktan oteye gitmiyor. Hadi Q7 yildiz, Guti'nin topugu sihirli anladik da Hilbert nedir kardesim? Kim aldi, kimin yerine aldik? Kotu futbolcu oldugundan degil, sadece mevcut sablonda kendisine nerede yer verilecek? Daha Fink'i oynatmaktan aciziz, Holosko'nun bolgesine yabanci aliyoruz. Besiktas yonetimi kadroya ideal 11'lerini yazsinlar bakalim. En az 7 yabanci yoksa kadro yazmayi bilmiyorlar demektir. Bu beyin jimnastigindan sonra sonra bir de takimin 2015'teki kadrosunu tahmin etsinler. Ibrahim Uzulmez disinda banko biri yok diyebilirim.

Besiktas'in basari yolu Fenerbahcelilik'ten gecmiyor. Maddi yarista kazanma sansi yok. Besiktas'in taraftar sayisi, medya etkisi ve geliri daha dusuk seviyede. Eger rakiplerinin uzerine cikmak istiyorsa kaynaklarini akillica kullanmak zorunda. Bu altyapidan katma deger yaratmak olur, transfer agini genisletip yetenekli gencleri takima kazandirmak olur vs. Aksi halde Q7'yi alirsiniz, ama rakipleriniz R9'u getirir ve yine geride kalirsiniz. Yani kaynak arttirmak iyi hos da rakibiniz sizden bir fazlasini yapabiliyorsa yetersiz kalir. Kaldi ki artan kaynakta Besiktas'tan cok Dijiturk'un payi var. Bu biraz Carlos Ghosn onderliginde Nissan'in Toyota'yla basa cikma planiyla ortusuyor. Toyota daha buyuk sirket oldugu icin satin almada, uretimde verimliligi daha yuksek. Onun icin Nissan tasarima ve farkliliga agirlik vererek 350Z, GT-R, Infiniti G-35 serisi gibi heyecan yaratan modellerle kendisini rakibinden ayristirdi (kaynagin verimli kullanilmasi). Su asamada nominal olarak Toyota hala daha karli olmasina ragmen arac basina dusen karda Nissan onde. Ayni zamanda Renault ile birlesip olcek ekonomisi kazanmak hedeflendi (kaynagin arttirilmasi).


Mustafa Denizli Besiktas'i kotu ve eski kafali futbol oynayan bir takimdi. Kadro kalitesinin altinda sonuc alindi. Ancak kendisinin liderlik vasfi ve yonetimi idare edebilmesi nedeniyle mevcut duzende alternatifi yok. Bernd Dayi (Stalkerjean'a selam olsun) kendinden onceki Demiroren hocalari gibi teknotrat. DK kazanan Del Bosque, oyuncu yetistirme uzmani Tigana gibileri peynir gemisine dayanamayarak ayrildi. Zapo'nun "artik adam adama yerine alan savunmasina geciyoruz" seklinde vahim bir tespiti var bu seneyle ilgili. Sonunda Besiktas 1980'leri futbol teknik ve uygulamasi alaninda geride birakacak. Ancak iki uc maglubiyet sonrasi Demiroren soyunma odasina inip "dummkopf Bernd, takim niye oynamiyor" dediginde Dayi'nin tepkisi ne olacak muamma. Besiktas o kadar kotu yonetiliyor ki teknik direktorun futbol bilgisi, beceriksiz insanlarla gecinebilmesinden daha onemsiz.


Beni en cok uzen, taraftarin transfer gazina gelmesiyle bazi seylere goz yummasi. Cepten odenen bonservislerin diyeti Demiroren'in neredeyse bir yil aradan sonra tribune gitmesi olarak geri dondu. Kimse de gikini cikaramadi. Denizli maci dayagi yildiz transfer edilerek sindirilebiliyorsa tribun karakterini kaybetmis demektir.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

"Besiktas o kadar sacmasapan bir kulup ki " ifadesi biraz ağır kaçmış sanki. Saçmasapan insanlar var yönetimde daha doğru bir ifade olur sanırım.

Unknown dedi ki...

Besiktas o kadar sacmasapan bir kulup ki...
beşiktaş yönetimi demeniz gerekiyor kimse beşiktaşın tüzel kişiliğine hakaret edemez

Adsız dedi ki...

Besiktaslilarin cogu bu yaziyi yazan gibi olsaydi butun bunlar basimiza gelmezdi zaten. Cok iyi bir yazi olmus, tebrikler.

stalker dedi ki...

sen forza'ya hiç girmiyorsun sanırım. girsen bu kadar yumuşak cümleler kurmazdın :)

duyumcu diye bir varlık türemiş. yönetimden evrilme elbette. zıpır diyor ki, başkan ibrahimoviç'in menajeriyle görüştü, fiyat sordu vs... yok ronaldinho yok robinho derken herkes kıvama gelmiş.

işin kötüsü, kimse bu paranın kaynağı nedir birader diye ucundan bile olsa sormuyor. ulan mustafa denizli futbolcuların paraları ödenmiyor diye papaz olmadı mı bunlarla! amatör şubeleri, kulüp çalışanlarını filan saymıyorum bile. adam diyor ki, 100 milyon $ transfer bütçemiz var bu sene. sercan kesin gelecek, ozan-volkan'dan biri, guti'nin yanı sıra iki yıldız daha... benim aklımın almadığı şey, insanların bu kadar salaklaşması. gerçi memleketin ahvaline bakarak anlamlandırabiliyorum ama işte söz konusu olan beşiktaş olunca, anlamazlıktan gelebiliyorum.

onu bunu bilmem de, q7 ile futbola benzer bir şeyler izleyeceğiz en azından :)

The Eagle Abroad dedi ki...

Planlamanin olmadigi batuhanin gonderilisinden bellidir...

sampi dedi ki...

@ Adsiz & Orkun:

Bu yonetimi camia 2 defa onadi. Onca sacmaliga ragmen demokratik olarak seciliyorsa kulubun genelinde bir problem vardir. BJK sacma degil, cok mantikli diyebiliyor muyuz? Eger hayirsa bu hakaret degil tespittir.

@ Ege Sezen:

Tesekkurler. Daha bunlar yuzeysel, gorunur seyler. Hentbol takimina yapilanlari diger BJK bloglarindan okuyorum, basketbol subesi daginik vs. Genel olarak kotu yonetim her tarafa islemis durumda ve bundan rahatsiz olan insan sayisi bekledigimden dusuk.

@ Stalker:

Icecek ayran yok ama Q7 var hakikaten. Big Brother isini bilir kivamina gelmeme surreel bir iki hamle kaldi.

Forza'ya falan girmiyorum, forumlarla hasir nesir olamadim asla. Yalniz transferleri bayila bayila takip edenler buyuk maclarda yeni acik 100 TL olunca futbol halkin sporu biletler cok pahali diye aglamasinlar.

@ Gurbet Kartali:

Batuhan'i iki sene sonra uc yabanci + 10 m Euro'ya almaya calisiriz muhtemelen. Nobre kalsin daha gelecek vaadediyor cunku.

Unknown dedi ki...

demek istediğini çok iyi anlatım ve ona katılabilirm de ancak beşiktaş o kadar saçma sapan kulüp ki demenizi haklı göstericek bir sebep bulamadım

sampi dedi ki...

@ Orkun,

Sintaksin kaybolmamasi icin uslubu degistirdim. Elestiriyi olumlu degerlendiriyorum, yanlis anlasilma olmasin.

TA dedi ki...

altına imzamı atarım bu yazının.

ama yinede bir şans daha verilmeli(zaten zorunlu) bu yönetime.
schusterin arkasında durabilecekler mi?belki schuster ile doğru yapılanmaya gidebilirler.

Unknown dedi ki...

teşekkür ederim cümlenizi düzelttiğiniz için...

berkorias dedi ki...

Halkimizin hafiza ile ilgili kronik bir sorunu hep var zaten. Gecen sezonun sonlarinda oz kaynaklardan, Necip'ten, Onur'dan, Ridvan'dan bahseden taraftar simdi hangi yabanci gitsin, Robinho gelsin, Raul gelsin diyor.

Bu kadar mi insanlar kendi dusuncelerinin pesinde olmaz???

Topraginda yasayan insana vatandaslik hakki veren ilk medeniyet olan Roma, halkina "ayak takimi" der ve kritik zamanlarda onlari uyutmak icin collesiumlarda gladyator dovusleri duzenlerdi. Sohretli bikac gladyatorun de reklamini yapar uyutmanin dozajini da arttirirdi. Al geldi iste gladyatorler.. Q7, Hilbert (??), Guti.....

Ozkaynak, Necip, Ridvan, Onur collesiumda aslanlarin yemi oldu, gecmis olsun..