12 Temmuz 2010

Forlan, Navas, Sopa


Gazozuna yapilan, sonunda kaybedenin aglamadigi 3.'luk macina sirf Forlan icin ucundan deginmek istedim. Duz ve sert bir iskeleti olan Uruguay takiminda butun ince isler ustune kaldi. Her turlu son vurusla aglari gormesi zaten basli basina yildizlik mertebesi icin yeterli. Bunun ustune surekli oyunun icinde kalabilmesi, gerektiginde topu kenarlara yayabilmesi turnuvanin oyuncusu secilmesini hakli kildi. Klose'nin rekor kirma olasiliginin Cacau'ya kurban gitmesi uzucuydu. Sol bekin ilk yarida atilmamasi, Perez ve Arevalo'nun Vietconglugu ve Muller'in 2013 Yilin Futbolcusu odulunu alacaginin sinyallerini vermeye devam etmesi macin dikkat ceken yonleriydi.

Finalde iki takimin ustun yanlarini kullanarak rakibini yildirmasina tanik olduk. Ispanya bunu topa hakim olarak, toplu oyunda yuksek enerjiyle bosa kacarak yapiyor. Xavi'nin bu kadar cok topla bulusmasi, onun pozisyon bilgisinin ustun cigerleriyle birlesmesiyle mumkun. Hollanda buna oyun ici sertligiyle karsilik verdi (De Jong'un hadouken'i haric, o biraz Street Fighter'a kaydi). Rotasyonel kasaplik ismini taktigim herkesin sirayla birini bicmesi taktigiyle Ispanya'nin akiskanligini kestiler. Aynisini Real Madrid iki senedir Klasiko'larda yapiyor. Kirmizi kart gormeden kac tane sari kart alabileceklerinin denemesini yaptilar.

Bu kadar faul verip duran toptan gol yememeleri sanslariydi. Sut mesafelerinde Ispanya kabizdi. Havadan da Hollanda daha uzun oldugu icin Ramos'un iki kafa sutu haricinde etkili olamadilar.

Van Bommel ve Sneijder'in onderliginde Hollanda muthis mucadele etti. Macin uzamasi onlarin zararina oldu cunku sarfettikleri eforu 120 dakika surduremeyecekleri acikti. Ilaveten sayisal olarak eksilme ihtimalleri de cok fazlaydi. Zaten macin ilk 10 dakikasini seyreden herkes 22 kisi bitmeyecegini kestirebilirdi. Oyuncu degisikliklerini gec ve karsi hamle olarak yaptiklarindan taze kan saglayamadilar. Bu bakimdan bence macin adami Jesus Navas'tir. Acalim biraz…

Othello'nun tavsiyesiyle takip etmeye basladigim ve okumadigim yazisi kalmayan bir websitesi var: www.zonalmarking.net. Ispanya degerlendirmelerinde surekli olarak ustune vurgu yaptiklari eksiklik hucumda genislik saglayamamalari. Torres merkez oldugunda David Villa sol kenara gelerek bu kanatta oyunu yayabiliyor, ancak sag kanattaki Iniesta surekli ice kacarak cizgiden kaciyor. Bugunku kadroda Iniesta yine kanattaydi (sol) ve Pedro dolasarak oynuyordu. Gobekte olusan kalabalik kisa pas trafigini arttiriyor fakat bitirici pasi uretemiyordu.


Del Bosque bu sorunu Pedro-Jesus Navas degisikligiyle buyuk olcude cozdu. Navas cizgisinde kalarak oyunun aktif alanini arttirdi ve sag kenardan top tasimaya basladi. Ceza sahasina serseri toplar gonderdi. Ama daha da onemlisi Van Bronckhorst'un ustune oynayarak Hollanda solunu yordu. Arkasinda Ramos oldugundan o kanatta Ispanya bariz fiziksel ustunluk kurdu. Bert Van Marwijk karsi hamle yapmaya zorlandi ve 3 oyuncu degisikliginin 2'sini sol cizgide kullanmak zorunda kaldi. Macin sonuna dogru Van Persie'nin dili disardayken bile oyunda kalmasinda Navas'in etkisi cok buyuk. Bu sirada Del Bosque'den Fabregas ve Torres hamlesi geldi. Ozellikle Cesccan orta alanda hareketlilik getirdi ve Hollanda savunmasi delinmeye basladi. Torres circirligini devam ederek yine kendini sakatlamayi basardi. Gunumuzun en ozel 9 numaralarindan biri maalesef Premier Lig temposuna kurban gitmek uzere.

Iki takimin basit pozisyonlari gole cevirememesi belki de cok daha guzel bir mac seyretmemizi engelledi. Ozellikle Ispanya'nin geri dusunce nasil tepki verecegini cok merak ediyordum. 116. dakikada gelen golun yikimi, genel yorgunluk ve Ispanya'nin top tutabilme ozelligi nedeniyle dramatik bir son olamadi. Ispanya'nin ust uste Avrupa ve Dunya Kupasi'nin eleme asamasinda gol yememesini ayrica degerlendirmek gerekir. Poposu yere yakin, topla hasir nesir ve hizli bir oyuncu grubunun rakiplerini yorarak ve yildirarak kazandigi helal kupalardir. Umuyorum ki Xavi'yi etrafindaki genclerin gelismis halleriyle beraber 2014'te seyretme olanagi buluruz.

Robcan yegenimin benimsedigi bazi Turk deyisleri vardir. En cok da "God has no stick" lafini sever. Lig Tv'den kovulmak, Yenikoy kasabi, tarihinde ilk defa DK kazanan ulkenin teknik direktoru olmak. Ilahi adalet sampi.

Hiç yorum yok: