4 Temmuz 2010

Son Belesci: Gonzalocan


Kalabalik orta saha, ataga cikan bekler, savunma butunlugunu saglayan hucumcular, iletisim, cabukluk, Almanya modern futbolun butun dogrularini yapti. Fizikman o kadar ustunler ki pozisyon yaratmasi gereken "10" numara rolundeki Mesut Ozil bu macta 11 km'ye dayandi. Her bakimdan ders niteliginde bir oyun oynadilar. Belki 1982 Brezilya'si gibi 30 metreden fuzeler, voleler, rovasatalarla jeneriklere malzeme vermiyorlar ama onlardan cok daha efektif olduklari ortada. Milli takimlar bazinda 2008 Ispanya'si ve 2002 Brezilya'si gibi zamanlarinin sancagi olma yolundalar. Isin en ilginc tarafi bunu 25 yas ortalamasiyla becermekteler.

Geoid Maradona'nin Arjantini bana gore kesinlikle basinin abarttigi oyuncu kalitesinde degil. Messi, Tevez iyi hos da ayni takimda Otamendi kazmasi da bulunuyor. Elemelerdeki durumlarini mazur gorebiliyorum cunku Avrupa'da oynayanlarin eksikligi nedeniyle kadro butunlugu saglanamiyor. Ancak buyuk turnuvada bu kadar daginik olmalari affedilir degil. Maradona egzantrik kadro secimi ve hallac pamugu taktikleriyle yumruk manyagi oldu. Eger risk alip normalin disina cikarsaniz (Cambiasso, Zanetti, Walter Samuel, Milito secimleri gibi), hata yaptiginizda dirdir cok olur. Aynisini Mustafa Denizli de yapmaya bayilir; tutunca dahi, tutmayinca sayfalarca elestiri haliyle.

Maradona'nin bu secimlerinin arasinda benim de katilmadiklarim var. Ornegin cift forvet + 10 numara, 2010 yilinda kaldirmasi cok zor bir kombinasyon. Ozellikle bunlardan bir tanesi kendi yari sahasina bir tek santra yapmak icin gelen Higuain ise efor cok dengesiz dagiliyor. Mascherano'ya binen yuk Atlas'a binmedi. Masch o kadar muthis bir tutucu orta saha ki yaptigi sayisiz kayarak mudehaleye ragmen atilmadi. Ona ragmen gobekteki rakamsal eksiklik ve Alman aciklarinin emegi maci yarisma duzeyine cikarmadi.


Mac bittikten sonra sallamak kolay elbet ama kafamda kurdugum mac oncesi analizde deginmek istedigim ana basliklar sunlardi:

1) Robbie Fowler/Jardel tipi top gelince yazan, gelmeyince silik oynayan forvetlerin modasi gecti. 2009-2010 sezonunun en iyi forveti Milito'nun Higuain'e tercih edilmesi gerektigini dusunuyorum. Gonzalocan Xerez'i buldu mu yazar elbet, ama verimli olmasi icin macin rakip ceza alaninda gecmesi lazim.

2) Cambiasso'suzluk orta saha direncine darbe vuruyor.

3) Messi'nin onunde iki forvet oldugu zaman oyun alaninin daraliyor. Alman 4-2-3-1'ine karsi en etkili ilacin Mourinho dizilisli bir 4-3-3 oldugunu dusunuyorum her oyuncunun karsiligi oldugundan. Ozellikle sag kanatta Boateng teke tekte yakalanirsa ekmek yenilebilir. Ileride Milito tek, sag kenarda Messi, sol kenarda Tevez'le savunma bilinci yuksek bir 11'i kesinlikle tercih ederdim.

Bastian Schweinsteiger Van Gaal'in onu orta sahaya devsirmesiyle cok buyuk ilerleme kaydetti. Piyasaya ciktigindan beri vasat ustu gucu ve kondisyonu vardi ancak adam olacak cocuk sinifini atlayamamisti. Yer tutma ve oyunu genisletme yeteneklerini gobekte cok daha iyi sergiliyor ve surekliligi on plana cikiyor. Yeni partneri Khedira da yuksek enerjili oyunuyla basarili bir sekilde eslik etti. Kendisinden beklemedigim cikislarla ozellikle ilk yarida Arjantin ceza yayinda fazla bir opsiyon sundu. Lahm'in oyuna agirligini koymasina ragmen skorun sol kanattan artmasi ironik oldu. Tabelaya centik saglamadi belki ama 9/10'luk bir performans gosterdi. Heinze'yle bire bir kalinca biri yuruyor, oburu kosuyor gibi duruyordu.

Almanya teknik, taktik, fizik, istek vs. butun karelere centik atarak bileginin hakkiyla ilerliyor. Podolski pas arasi yapmaya geri gelip, topu alamayinca deparla Boateng'in kademesine giriyorsa, Higuain efendi daha cok top bekler beleste.

1 yorum:

Redman dedi ki...

Arjantin'in basina ne gelse mustahak. Sezonun en iyi santraforu Diego Milito'yu, dunyanin en iyi 3 on liberosundan birisi olan Cambiasso'yu, ve buyuk efsane Zanetti'yi oynatmamak nasil bir gaflettir anlayamadim turnuva boyunca. Dandik takimlara ucer dorder tane sallamak kolay, ama karsisina cikan yetenek bakimindan kiyaslanabilir fizikli ilk takim tarafindan parca parca edilmis olmalari da surpriz degil.

Sorun sadece cift forvet ve Messi de degil, ayni zamanda Di Maria ve Maxi Rodriguez gibi iki tane de acikla oynamis olmalari. Adam gibi uc ortasaha ile Messi ve iki forvet de kotarilabilirdi. Onu gectim sadece Cambiasso eklemesi yeterli olurdu.

Neyse...

Schweinsteiger bu sezonun en formda ortasahalarindan birisiydi, Dunya Kupasi ile birlikte yilin ortasahasi oldu benim gozumde. van Gaal'e de sapka cikarmak lazim, kendisinden onceki 5 antrenorun gormedigi birseyi gorebildigi icin.

Sana da daha once soyledigim gibi 3 sene icerisinde Mueller dunyanin en iyi 3-4 futbolcusundan birisi olursa kimse sasirmasin. Fizik, surat, iki ayak, futbol bilgisi, teknik, hersey -senin tabirinle- en az 8/10. Ben 20 yasinda olup da futblu bu kadar bilerek ve dogru oynayan bir oyuncu gormemistim bugune kadar. Gordugu sari karta da lanet olsun, ayip denen birsey var.

Son olarak da Klose'nin hakkini versin birisi. Bu kadar underrated cok az oyuncu vardir dunyada.