19 Ağustos 2010

Liverpool Bu Sene de Na-Cacik


Liverpool gittikce Big 4'un parcasi olmaktan cikiyor. Kadro iskeleti bu kadar saglam olup da ortaya bu kadar duz bir futbol ortaya koymalari gercekten ilginc.

Agger'in sol bek oynadigi duzende, yeni transfer Jovanovic'in katilimiyla inanilmaz derecede fizik kapasitesine ulastilar. Bana gore Inter'den sonra bireylerinin toplam atletik kuvveti en yuksek takim konumundalar. Boy ortalamalari yuksek ve havadan ancak Reina'nin topu iceri dogru kucaklamasiyla gol yiyecek gibi gorunuyorlar. Goruntu itibariyle tam bir kupa takimi olmaya devam ediyorlar. Ideal 11'leri ile ciktiklari maclarda en zor deplasmanlardan bile gol yemeden donebilirler. FA ve Uefa Kupalari'nda ilk 11'lerini bozmadan mucadele ederlerse sona cok yaklasacaklarini zannediyorum.

Ligin durumu ise farkli. Sonucta cogu zaman kendilerinden kucuk takimlarla oynayacaklar ve acmalari gereken kapali savunmalar olacak. Bazilarini dove dove yola getirirler belki ama finesle cozulmesi gereken kilitler var. Cilingir opsiyonlarinin sayisi dusuk. Silahlari Gerard'in sutlari ve ceza alani kosulari, Torres'in sihri, Joe Cole'un dogaclamalari, bir de duran toplar gibi gozukuyor. Aurelio kesildigi zaman hucumcu bek rolu cok daginik bir oyuncu olan Johnson'a kaliyor. Aciklari joga bonito'dan ziyade hamallarla kapatiyorlar. Polonyali tesisatci tipli Jovanovic'te Yugoslav bilekleri var, onun icin topla hasir nesir en azindan. Tito bunlara ne yedirdiyse analarinin karnindan top teknigiyle cikiyorlar. Top surerek takimi ileri tasiyabiliyor. Ancak emektar Kuyt'un takimi ileri itmesi hucum presle kaptigi toplarla mumkun.


Arsenal karsisinda cok rijid sekilde 4-4-1-1 oynadilar. Joe Cole o kadar kotuydu ki atildiktan sonra hicbirsey degismedi. N'gog (Almunia'nin kapayamadigi kose sayesinde) 5 golluk sezonunun %20'sini ilk macta kullandi. Liverpool'un oyunu duran top harici gol vaadetmiyordu. Zannediyorum Roy hocanin bilincli bir tercihi cunku savunmayi ileri cikardiklari zaman bilhassa Carragher kendisinden 20 cm kisa cabuk oyuncular karsisinda cok zorlaniyor.

Liverpool kanimca gecen senenin ustune cok az sey koymus. En onemli kazanim Gerard'in Mascherano'nun partneri olmasiyla Aquilani/Leiva kazmalarindan bir tanesi oynamak zorunda kalmiyor. Orta saha daha kemikli ve Gerard geride konumlandigi icin treyler kosusu yapma sansi bulacaktir. Benayoun bana gore en zeki futbolculardan biri (zaten kurdan fizigiyle EPL'de tutunabilmesi baska turlu mumkun degil) ve Joe Cole'la olan takasindan kimin kazancli ciktigini kestiremiyorum.

Torres'in para ederken okutulmasindan yanayim. Senede 30 mac cikaracagini bile zannetmiyorum. Belki yetenek olarak daha alt seviyede ama sirf devamliligi bile Drogba'yi benim gozumde cok daha ustun bir forvet yapiyor. Ilk tercihi Torres olan bir takimin yedeginin Bobo'dan daha iyi olmasini beklerdim.

Gecen sene Rafa Benitez'in camurda debelenmesi takima ozguven kaybettirmis de olabilir. Zaten kisitli olan paranin verimsiz bir sekilde Keane'i alip vermeye ve Aquilani'yi yedek oturtmaya gitmesi Liverpool'a cok sey kaybettirdi. Benitez'in CL fatihi konumundan "Recai Kutan gelse yine bu kadar becerirdi"ye dusmesi talihsizdi. En azindan Mourinho'nun mukemmel takimina giderek kendini kurtardi. Roy hocanin beklentilere cevap veremeyip 5.'lik ve asagisinda bitirecegini tahmin ediyorum.

David Moyes'in Everton'i icin belki o sene bu senedir ve uzun zamandan sonra Liverpool'u ligde altlarina alabilirler.

Hiç yorum yok: