21 Ekim 2015

STSL 15/16 8. Hafta - Besiktas-Rizespor: 1-0

Goal.com/TR'den macin detaylari.

Oyuncu Puanlari:


















Notlar:

Quaresma
Sadece attigi golle degil oyunun geneline yaptigi katkiyla da macin adamiydi. 45 dakika icinde aldigi +14 puanin bugune kadarki en yuksek tek devre performanslarindan biri oldugunu not duseyim. Ancak macin sonlarina dogru denedigi gereksiz calimlar ve takim arkadaslari daha iyi durumdayken attigi sutlar (-4) yine kafamda soru isaretleri birakti.

Olcay
Quaresma'nin yerine girdigi Olcay ilk yari hic de kotu oynamiyordu aslinda. +10 ile devrenin Sosa'dan (+14) sonraki en etkili oyuncusuydu. Ozellikle 3. bolgede yaptigi dikey ve capraz kosular (+6) rakip savunmanin dengesini bozdu. Topu eveleyip gevelemeyen oyun tarzi sebebiyle (0 calim ile top kaybi) Olcay iyi oynadigi zaman Besiktas cok daha cabuk oynayan bir takima donusuyor.

Gokhan
Olcay'in daha iyi oynuyor olmasina ragmen (+10'a +4) Senol Gunes'in ilk yari sonunda Gokhan'i sahada tutmayi tercih etmis olmasi enteresan. Macin tamamina baktigimizda da Gokhan'in en iyi maci olmadigini rahatlikla soyleyebiliriz. Zaten genel olarak bu takimda uzerinde en cok kutuplasma yasanan oyuncu, Gokhan. Peki Gunes neden bunu tercih etmis olabilir? Bu mac ozelinde iki gozlem...
1. Gokhan alt alta yazildiginda cok iyi performans gostermemis olsa da takimin olumlu/olumsuz en cok hamlede bulunan oyuncusu (toplam 33). Cok insiyatif aliyor ve oyun icindeki aktivitesi tartisilmayacak kadar yuksek.
2. Kendi cok iyi oynamadigi zaman bile takimin geri kalanina yaptigi katki olumlu. Bu macta Gokhan'in icinde bulundugu pozisyonlarda takimin geri kalaninin puani +9'du.

Sosa
Mactan sonra Gunes "Sosa cok iyi oynadi ama cok da top kaybi yapti" dedi. Ben 6 top kaybi saydim ki oyunun bu kadar icindeki biri icin yuksek bir sayi degildir. Kiyaslama acisindan Gokhan icin bu sayi 13'tu mesela.

Oguzhan
Ilk yaridanin 8-16 dakikalari (-5) disinda neredeyse onemli hata yapmadan maci tamamladi. Tamamen sans eseri gerceklesmis de olabilir, disaridan adini koymak guc. 8-numara oynadigi ilk 80 dakika +9, 10-numaraya gectigi son 10 dakika ise iki golluk pasla beraber +4 puan topladi. Rize defansif bir uclu ortasahayla cikip gobekten Besiktas'i cok zorlamadigi icin savunmadaki zaafiyetleri bu macta goze batmadi. Atiba'nin da ayni sebepten savunmada normale kiyasla cok daha az gozuktugu bir mac oldugunu ekleyeyim.

Gomez
Besiktas'in son derece hareketli olup neredeyse herkesin olumlu gozuktugu bir macta tek golde kalmis olmasinda Gomez'in hucum performansinin etkisi (0 puan) buyuktu. Ozellikle Rize stoperlerine karsi ilk toplari kontrol etmekte zorlandi (-5). Takimin geri kalaniyla ayni dalga boyunda degildi. Ancak kotu gununde bile bu kadar mucadele ettigini gormek sezonun geri kalani adina umut verici.

Ersan/Rhodolfo
Rize'nin isteyerek ya da zounluluktan ortasahayi baypas edip direk Kweuke'ye giden oyun stili savunmanin gobegini ozellikle ikinci yarida yordu (-4). Gobek ikili Kweuke'ye karsi hava toplarinda kotu (-6) yerden bire birlerde iyiydi (+4).

Ismail
Ozellikle ikinci yarida neredeyse hatasiz oynadi. Savunmadan oynadigi uzun toplar fena degildi (+3). Uzun zamandir sol bekte ust duzey mac oynamamis biri icin maci tek pozisyon hatasiyla tamamlamis olmasi olumluydu.

Genel Degerlendirme
Rize'nin direkt oyun tarzinin Besiktas'in isini kolaylastirdigi bir mac oldu. Bunda onde yapilan presin katkisini da not dusmek lazim. Besiktas onde iyi duvar orerek Rize'yi tam 13 top sisirmeye zorladi. Ozellikle Oguzhan'in 8-numara oynadigi bu duzende takimin yumusak karni savunma ile ortasaha arasindaki bant ve geri dortlunun arkasina atilan toplar. Rize'nin gobekte iyi top yapan ya da penetrasyon tehdidi bulunduran oyuncusunun olmayisi Besiktas'i bu anlamda cok rahatlatti. Takimin kiyasla agir santraforlarla uzun top oynamaya calisan takimlara karsi buyuk sorun yasayacagini zannetmiyorum. Kweuke'nin oldukca iyi gozuktugu maci Tolga'nin yere yatmadan tamamlamis olmasi bunu destekler nitelikte.

Takimin toplu oyunu - ozellikle Oguzhan oyuna isindiktan sonra - onceki maclara kiyasla daha iyi duzeydeydi ancak Gomez durgun olunca bu aktivite skora yansimadi. Ayni mac 10 kere oynansa 9'unu Besiktas kazanirdi sanki. Quaresma'nin iyi oyunu ve Ismail'in farkli bir alternatif olarak rotasyona dahli mac adina diger olumlu notlar.

Hiç yorum yok: