22 Şubat 2010

Otrivin Modric


Dandik bir futbol haftasonunun tek ilaci Wigan -Tottenham macindaki oyunuyla Luka Modric'ti. Oyuna yedekten girip sol kanattaki yerini aldi. Bir aciktan ziyade klasik 4-4-2'de ML olarak oynadi. Ancak pozisyonunu ozel yapan tuttugunu altin eden adam, Katma Deger Harry Redknapp'in verdigi gorevdi. Set defanstaki yerini top kapildiginda ortaya kacarak bosaltiyordu, boylelikle Bale'in onunu aciyordu. Toplu oyunda ozellikle Palacios'la tutturdugu kimya sayesinde muthis etkiliydi. Tarlaya donen Wigan kurek takiminin sahasinda Modric sanki baska bir zemin, baska bir top ve baska kramponlarla oynuyordu. Akiskan top surme sekanslari, attigi akilci paslar ve topun Tottenham'da kalmasi adina gereksiz israrlardan kacinmasiyla muthis olgun bir oyun ortaya koydu. Cussesi pek kalin degil ama pekmez cocugu emareleri var, tekmeden korkmuyor ve adam kovalayacak gucu var.

Ofsayttan attigi dandik golun ustune yatan takiminin iplerini eline aldiginda pas kanallari bir hastanin Otrivin aldiginda acilan sinusleri gibi calismaya basladi. Set hucumda top kaptirildiginda gobekte kalan Modric'in yerini Palacios dolduruyordu, boylelikle asimetrik dizilis onleniyordu. Sahada ne yaptigini bilen takimlari seyretmek ayri bir keyiftir benim icin. Cogu insanin takili kaldigi dizilis sablonlarinin (4-3-3 modasi, son 15 senedir 3'lu defanstan kacis) otesini gormek gerekir. Mac ici dinamigi geregi bir sol kanat oyuncusu ice kat edebilir, yerini baska bir takim arkadasi doldurabilir. Ancak tekrar tekrar denenirse bu dogaclama degil, planlamadir. Ornegin Zico FB'si sag bek Gokhan Gonul'un onunu acigin (Kazim veya cogunlukla Deivid) ice kacmasiyla aciyordu. Hucum seti uygulanirken Gokhan'in kademesini Aurelio alirken Deniz Baris saga kayarak alani kapliyordu. Futbolun mekaniginde dizilis bir baslangic noktasidir. Dizilis yapilmak istenen hamlelerle mac icinde sekillenir, amorf hale gelir. Onemli olan bu amorf durumda saha paylasimini akilci yapmaktir. Herseyden onemlisi de surekli denemek ve "toplu aliskanlik" edinmektir. Toplu aliskanligin edinilmesi taktiksel ve fiziksel istikrardan gecer. Bu da en kolay yoldan teknik direktor ve kadronun muhafaza edilmesiyle saglanabilir. Sampiyon olamayan her hocanin kovuldugu bir ortamda teknik taktik kadar sans faktoru one cikiyor. Mesela gecen senenin sampiyonunu 1.5 transfer belirlemistir diyebilirim (Guiza ve sezon ortasi Ernst). Cunku projeler, taktikler yarisacagina surekli "bugunun" kadrosu yarisiyor. Onun icin durbunle seyrettigim Tottenham hakkinda yapabildigim taktiksel cikarimlari mikroskopla seyrettigim Turk takimlarinda yapamiyorum cogu zaman.

Bu noktada Tottenham'a geri donelim. Gecen seneki Juande Ramos azizligini kapatmis bulunmaktalar. Su anda 4. siraya tirmanarak momentum yakaladilar. EPL'de sezonun dikkate deger mucadelesi normalde sampiyonluk veya kumede kalma olurken bu sezon CL'ye giden son kapi one cikmis durumda. Para takimi Man City ve Tottenham, proje takimi Aston Villa ve gelenek takimi Liverpool muthis mucadele ortaya koyarak ligin degerine deger katiyorlar.

KDHR'nin su ana kadar sampiyon adayi bir takim calistirmamasi cok ilginc. Portsmouth'un kullerinden FA kupasi kazanan bir kadro kurdu. Kadro creme de la creme, creme de la normale, creme de la dandique demeden muazzam bir erezyona ugrarken kulubun kasasina yuklu miktarda para girdi. Inter'e, Real Madrid'e oyuncu gonderildi. Simdi de Modric, Palacios, Defoe, hatta Crouch ve Lennon gibi oyuncular asama kaydediyor.

4.'luk mucadelesinde Man City ile Liverpool son zamanlarda seyrettigim en yavan futbolla hayal kirikligi yaratti. Kumdan bile anladigindan supheli oldugum bazi balli Araplar topraktan fiskiran maliyetsiz zenginligi carcur etmekle mesguller. Eger bir teknik direktore guvenip tonla transfer yapiyorsaniz en azindan arkasinda 2-3 sene durmalisiniz. Aksi halde getirdiginiz yeni hocayla bu yatirimin bir kismini bosa cikarirsiniz. Cunku onun kafasindaki kadro yapisi ve oyun sekli farklidir. Mark Hughes'un Roque Santa Cruz'a olan guvenini Mancini'de bulamazsiniz. Neticede yetenek corbasi Man City organize olacak gecmis birikimine sahip degil ve umarim hic olmazlar.

Karsilarindaki Liverpool yuksek maliyetle kurulmus bir Ziya Dogan takimindan ibaret ve Serie A'dan misafir huviyetinde. Inanilmaz duz oyuncu toplulugu topu Gerard'a sisirip onun yoktan birseyler yaratmasina bakiyor. Circir Torres sezonun yarisini sakat gecirdiginden skor yuku kanat stoperi Kuyt (bu mac hedef santrafor oynadi) ve soluk benizli Yossi Benayoun'a kaliyor. Xabi Alonso gibi zanaatkari satip yerini genclik filmlerinde ezik tipini oynayacak kadar melul bakan Aquilani'yle doldurmaya calisirsaniz olacagi budur. Aston'u Redman bir ara yazacak kismetse, cok girmiyorum o konuya. 2 aydir kosede bekleyen bir taslagi var ama yayinlayana kadar Downing jubile yapacak galiba. Martin O'neil hayranligimiz sabittir.

EPL'de sezonun benim acimdan en heyecan verici faktoru David Moyes. Noat Samisa sahane bir yazi yazmis kendisiyle ilgili. Soyle hocam olsun Demiroren gibi baskanim olsun diyesi geliyor insanin ama o kadar da degil. Yine de cok klas adam. '90'li cocuklarinin omuzlarinda beraber yukselirler umuyorum. Su an 25'inde olan Rooney davayi satmasa ve onderlik etse Napoli'vari bir destan yazilabilir miydi acaba? Buyuk ihtimal Ferguson'un elinde bu kadar ust duzey maca cikmamis bir Rooney su anki dominant forvet pozisyonunda olmazdi gerci.

BJK'ya maddi destek getiren her turlu faaliyetten istifa ettigimden mutevellit derbiyi seyretmedim. Babamla karaduttan postalasirken gol haberi geldiginde ne uzuldum, ne sevindim. Son secimin en acikli yani bu oldu. Issiz apati.

Hiç yorum yok: