31 Mayıs 2010

Besiktas 2011 v.2

Redmancan telefonda fikir jimnastiginden blogda pratige dogru beklenen hamleyi yapti sonunda. Yonetimin bizim kadar takim ustunde dusundugunu sanmiyorum, cunku butun isaretler hic dusunmedikleri yonunde. Yabanci sayisi problemi varken gidip Q7 fantezisine girismeleri hakikaten inanilmaz. Diger branslari gectim futbol takiminin oyuncularinin bile maaslari zamaninda odenemezken bidon d'or'a para sacmaya calismalarini, hatta onu bile becerememelerini ibretle izliyorum.

Her sene basinda takimla ilgili kafamizda planlar yapariz. Suraya su oyuncu gelsin, bu sene soyle bir formatta oynayalim gibi fikir yuruturuz. Bu dogrultuda modern futbolun getirileri, rakiplerin konumu ve ligin kimyasi gibi parametreleri goze alarak projeksiyonlar yapmaya calisiriz. Adet yerini bulsun diye tahtaya bir takim yaziyorum ama yonetimin sacma sapan transferlerle, Mustafa Denizli'nin corba futbol anlayisiyla olacak is degil.

Redman'le futbol dusuncesi olarak ortusuyoruz. Onceki postta kurdugu 4-3-1-2 tutarli ve pratige gecmesi mumkun. Asimetrik kanat hucumu dengesi, kalabalik orta saha ve Holosko'nun Bobo'ya yaklasmasi bazinda ilerlemesi lazim Besiktas'in. Bu surecte Ismail ve Necip'in takima entegre olmasi, kadro yapisinin korunmasi gerekir.

Ayni mentalite fakat farkli bir uygulamayi oneriyorum ben de: 3-6-1. Sahsi fikrim Mircea Lucescu'nun Turkiye'ye gelmis en iyi taktisyen oldugudur ve onun 100. yil formatindan esinlendigimi soyleyebilirim.


Savunmada Sivok ile Ferrari zaten mukemmel oyuncular. Toraman geriye yaslanildiginda top karsilayabilecek hamle yetenegine sahip. Hem kafa topuna cikabiliyor hem de suratli. Surati sayesinde hucumlarda Sivok'un serbest adam olarak ileri cikmasi saglanabilir. Genel trend tek forvet oldugundan Ferrari ile Toraman arkadaki boslugu tamamlamak icin yeterli olacaktir. Biri oyun zekasi ve pozisyon alma bilinciyle, oburu fiziksel kapasitesiyle isi kotarabilecek seviyede. Sivok geriden cikarak serbest oyuncu sifatiyla rakibin dengesini bozmakla yukumlu. Oyun setine gore kanattaki fazla sayi, gobekteki bire bir eslesilmeyen ekstra kosu veya ters kanatta paylasilmayan adam olabilir. Bu katkiyi bu seneki Genclerbirligi macinda dogacladi, ancak planlanmis veya surekli denenen bir hucum seti degildi. Scolari'nin 2002 Brezilya'sinda bu isi Edmilson yapiyordu (Kosta Rika'ya attigi gol). Lucescu'nun 100. yil kadrosunda ise uc stoper de donusumlu olarak cikmakla beraber aslan payi Zago'ya aitti (Genclerbirligi maci, videoda 25. saniye).

Rakip merkez forvet + destekciyle oynadigi zaman destek forvetin kosulari tandemleri cok fazla zorluyor. Destekciyi kovalamakla yukumlu onlibero konsantrasyon eksikligi yasarsa 2'ye 2 kaliniyor ve alan paylasimi dagiliyor. Ceza yayinda mutlaka fazla adamdan yanayim. Bunu ya 3'lu savunmayla yaparsiniz, ya da cift on stoperin kademeli oynamasiyla (biri Carrick gibi geriye cekilirken oburu Fletcher gibi onde basacak).

Kanatlar 3'lu sistemin en fazla yuk binen taraflari. Klasik 3-5-2'den farkli olarak asimetrik kullanimdan yanayim. Ismail ileriye rahatca cikabilmeli. Bunun sonucu olarak ortasahada enerji seviyesi daha yuksek olan Ernst'in ona yakin oynamasi faydali olur. Ayriyeten ters V seklindeki hucum attindaki Nihat'in gobege kacmasi suretiyle Ismail'e koridor acmasi gerekir. Ters kanatta stoper fizikli Fink alanini kapatacak kapasitede. Ondan beklentim rakibin sol acigini kilitlemek ve yavas tempolu oyunlarda pas trafigine katkida bulunmak. Karsilastirmak gerekirse gol + asist sayisini Ismail'de 10, Fink'te 3 olarak beklerdim bu sablonda.

Ortasahanin aciklanmasi gereken fazla bir tarafi yok. Oyunu cift yonlu oynayan, degaj karsilayabilecek kadar kafa vurabilen ve ayaklarina hakim enerjik iki oyuncudan olusuyor. Necip gecen sezonun belki de tek kazanimiydi hakikaten. Normalde genc oyuncu piyasaya cikarken topla ne yapabildigine ve skora ne kadar centik atabildigine bakilir. Ornegin Ismail Koybasi ayaklarina hakim ve sutu var diye iyi bek zannediliyor, halbuki degil. Kademesini kaybediyor, anlamsizca topa cikip alanini bosaltiyor vs. Necip de tam tersi. Topu sol dizinden sag kulakmemesine alamiyor belki ama karar verme yetenegi ve alan parsellemesi muazzam. Ne zaman acele etmesi gerektigini biliyor. Fizigi de tipik poposu yere yakin yetenekli Turk gencinden (Serdar Ozkan, Arda Turan) cok daha gelismeye yatkin. Bir kere ense kalin, omuzlar genis. Ust yapi kuvveti kazanmaya musait. Ornegin Arda Turan'in oyun zekasi ve yeteneginin vaadettiklerini gerceklestiremeyecegini dusunuyorum cunku cigerleri ve vucut yapisi musait degil.


Ters V hucum 3'lusu secimim hucum setlerine yoneliktir. Nihat'in sola yakin, ice kacan sutor forvet olarak kullanilmasindan yanayim. Yuzu kaleye donuk, stoper markajina girmeden ancak ceza yayindan da kopmadan oynamasi gerekir. Ice kacmasi hem sag ayagiyla sut imkani taniyacaktir, hem de Ismail'in cevreleyici kosulari icin kulvar acacaktir. Holosko ve Bobo'nun birbirine yaklastiklarinda yarattiklari sinerjiye defalarca sahit olduk. Bunun tepe noktasi 4-2'lik FB kupa macidir. Fink'in daha defansif rolu nedeniyle Holosko'nun sag acik koridorunu doldurmasi gerekir.

Bobo anlatilmaz yasanir.

Bu kadro ve sablonu kurarken yaptigim iyimser varsayimlar var. Birincisi Ismail'in kendisini daha ileri noktalara tasiyabilmesi ve tempolu oynayabilmesidir. Ikincisi Necip'in pas alisverisinde edilgen kalmamasi ve topa hakim olunmasi gerektiginde aktif olmasidir. Ucuncusu Nihat ve Holosko'nun defansa gomulme durumunda kanatlara acilarak rakip takimin beklerine alan birakmamalaridir. Dorduncusu rakip onliberonun oyuna fazla girmemesi ve savunma 5-4-1 setinde gobekte 2'ye 3 yakalanmamaktir (bunu en ust seviyelerdeki takimlar bile cok az yapiyor, onliberolar fazlasiyla gomulu oynuyorlar), Sonuncusu ve en onemlisi Sivok'un serbest oyuncu olarak karar verme yetenegini skor centigine donusturmesidir (direkt ve endirekt olarak).


Yonetimin kadroya dokundugu anda kesin birseyleri yanlis yapacagindan eminim. Mesela Aurelio transfer edilse (normal sartlarda sevinirim) Endulus ihya olur. Onun icin transferi minimal kilmakta fayda var.

Mevcut kadroda stoper yedegi yok. 3'lu savunmalarda minimum 2 tane siritmayan oyuncu gerekir. Nitekim yine soyluyorum, Zapo kalsin. 5. stoper altyapidan bulunur kismetse.

Orta sahanin gobegini Inceman yedekler, bence yeterli bir oyuncudur. Manisaspor'da kendine guveni yerinde ve zindeyken gosterdigi performans, bu rotasyonu kotaracak seviyedeydi.

Ekrem Dag ve Ibrahim Uzulmez kanatlar icin ideal B planlari. Ekrem futbol cahili oldugu icin ne defansin (bek) ne ofansin (acik) son hattina uygun. 5'li ortasahada yerini kaybettiginde arkasinda kademe olur, hucuma ciktiginda da son pasi vermek zorunda kalmaz. Uzulmez 100. yilin sol hafiydi zaten.

Ileri 3'luyu Delgado, Tello ve Nobre desteklemek durumunda (Tabata'ya yer yok). Tello gobek rotasyonunda ustune baski yemeyecegi maclarda oynayabilir. Gonul isterdi ki Batuhan kalip bu sene 10'u ilk 11 olmak uzere 25 mac yapsin, ama yonetim kolayi tercih ederek kar realizasyonunda bulundu. Uc sene sonra 10 birim degerinde olacak cevheri bu sene 2.5 birime satmak Optum kib bye'a mahsus.

Kalede Rustu/Hakan paylasiminda kararsizim. Bir yandan devir teslim isleminin cok da fazla ertelenmemesini istiyorum. Obur yanda Rustu'nun maliyeti ve saha ici sakinligi duruyor. Tercihim Hakan'dan yanadir. Kale ona birgun teslim edilecekse o gun bugun olmalidir, degilse de gonderilmelidir.

Bakalim yonetim kadroyu transfer doneminde nasil yamultarak islemez hale getirecek.

4 yorum:

Unknown dedi ki...

Redman ve Sampi: bu kadar akademik yazi yazmaya nasil vakit bulabiliyorsunuz hayret ediyorum... Yahu birakin bu isleri pasa pasa takiminizi destekleyin... Takimlarimizla ilgili optimal kararlari, sizde YD ve MD verir, bizde ise "the one and only" AY, bize de onlari alkislamak ve kararlarini finanse etmek duser...
PS1: Rustu sagken baskasi alternatif olamaz!!!
PS2: Bobo bence yasanmaz yakin gelecekte "masal" olarak anlatilir...

Mehmet Reşit dedi ki...

Denizli'nin bırakması ile birlikte, yönetim önümüzdeki senenin ilk saçmalama sınavını teknik direktör seçiminde verecek.
Heyecanla bekliyoruz.

sampi dedi ki...

@ Baba:

Belli olmaz, belki Bernd hoca blogu takip ediyordur birseyler kapmistir.

@ Mehmet Resit:

Yonetim super hocalar getirmeyi basariyor nasilsa, ama onlari kovup kadronun altini oyduklari icin sonuc alamiyoruz.

Del Bosque, Tigana, Ertugrul Saglam'dan herhangi biri hala takimin basinda olsa su anki durumdan daha ileride olmamiz kuvvetle muhtemeldi.

Kalten dedi ki...

Çok iyi düşünülmüş bir yazı, Haber1903 yorumlarında yapılan kadroların üstüne bir de 2'li 3'lü uyumluluk testleri de hesaba katılmış.

Tek fark belki sol önde ligde yapılacak 34 maçın 20'sini kaçırması kuvvetle muhtemel Nihat yerine Delgado'yu ilk 11 yazardım (Basel'de oynadığı ve bizim takımda da jeneriklik ayakiçiuzakdoksana golleri attığı yer olan sol taraf). Tello'yu yollayıp iyi bir hücum alternatifi veya sağ bek almak da ihtimaller dahilinde tabii.

Fink'in ön liberoda çok yararlı olduğunu düşünmüyorum. Dediğin gibi sağ beke konsa Essien'de yaşananın ufak bir maketi gerçekleşir mi bilmem. Ciğerli kazma bek ekolüne uyacağı ve arkası Toraman tarafından yedekleneceği için bu önerinin de mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Belki Dünya Kupası'nı Arjantin alır da tekrar yükselen trend 3'lü defans olur :)

Ne diyeyim, birileri görsün denesin isterim bunu, en azından Temmuz'daki maçlarda :)