4 Temmuz 2010

Pit Pit


DK 2010 Torres'i ile 2009-2010 Nihat'i arasinda benzerlikler var. Sakatliktan cikip antrenman eksikliklerini kapayana kadar takimlari uzerlerine kurularak buyuk sorumluluk bindirildi. Ikisi de isimleri kadar oynayamamanin stresiyle verimli olamadi. 1960'larda sisman ve formsuz Puskas sahada dolanip ayagina gelen topu tavana yapistirabilir belki ama asiri efor gerektiren modern futbolda en ufak sakatlik sizi siradanlastiriyor. Torres'in 45 mac oynayip 30 gol attigi tek forvet kullanim kilavuzu sezonlariyla su hali arasinda Nobre'yle Bobo arasindaki kadar fark var.

Ispanya'nin Barca temelli ve Real Madrid destekli iskeletinin oyun modeli "pit pit futbol". Poposu yere yakin adamlarin hizli paslasmalari ve rakip savunma hattinin dengesini bozucu kosu yapmalarina dayali hucum plani olarak ozetleyebilirim. Torres saglikli oldugu zaman herseyi mukemmel yaptigindan hem buna uyup hem de ileride takima zaman kazandiran top saklayici olabiliyordu. Ancak mevcut formu nedeniyle varligi en ucta yavaslamaya neden oluyor. Ispanya'nin buldugu golde 1.70'lik dort adam Family Guy'daki Stewie kosma sesleriyle depar ustune depar atti ve sonunda inceldigi yerden koptu. Bana kalirsa turnuvanin sonunu gormek icin en azindan 4 pit pit'li duzene donmeleri gerekiyor.

Paraguay'in pek renkli olmayan ama oldukca efektif alan savunmasi sayesinde gunun ilk macinda gormedigimiz bir cekisme yasandi. Pique'nin embesilce yaptigi penaltiyi kullanan Cardozo tarihi misyonunun altinda ezilmeseydi son yarim saat cok daha heyecanli olabilirdi. Ulken ilk defa DK'da yari finale cikacak ve karsinda efsane Iker Casillas var. Oyun durmus, herkes senin ayagina bakiyor. Belki oyunun akiskanligi icerisinde heyecanini uzerinden atabilirsin ama penalti noktasina dikilmisken hayat duruyor ve muthis bir baski olusuyor. Mac sonunda o kadar aglamasina gercekten uzuldum, kendisini fazlasiyla sorumlu hissediyor haliyle.

Paraguay'in elemelerde gosterdigi basaridan sonra DK'da derli toplu oynamasini takdirle karsiladim. Beraber oynamaya alisan ve birbirlerine bu kadar yardim eden bir oyuncu grubunu, oynadiklari futbol ne kadar standart olursa olsun her zaman begenerek izlerim. Gozumde bir Fulham imaji yarattilar. Valdez'in attigi bana gore nizami olan gol ile one gecseler buyuk ihtimalle inanclari cok artacakti.


Ispanya'nin yari finalde sansi olmasi icin Xavi'nin gobege daha yaklasarak Ozil-Schwein-Khedira uclusune defansif olarak karsilik vermesi gerekecek. Muller'in olmamasi buyuk avantaj, yedegi Trochowski'nin onun kadar dolasarak ve yipratarak oynayacagini sanmiyorum. Muller/Capdevilla eslesmesinden Ispanyollar zarar gorebilirdi. Cift capali dizilisleri test edildiginde pas yapma ozelliklerini kaybediyorlar. Diger bas agritacak ozellikleri ise Pique ve Puyol'un (ozellikle Carloscan) Barca'dan alistiklari uzere top kesmek icin kendilerini ileri atmalari. Isvicre macinda Puyol'un topa kaleden uzakta mudehale etmek icin yerini bosaltmasi pahaliya patladi. Klose, ki kendisi seyrettigim en zeki forvetlerden biridir, onu gezmeye cikarirsa araya girecek ekstra kosularin eslesilmesi gerekir. Alternatifi Upsonvari bir sekilde adam kovalamaktansa alan savunmasi gecislerini yapip stoperlerin ceza yayindaki bolgelerini terketmemesidir.
Gonlum Paraguay masalinin bitmesini istemese de turnuva oncesi favorim Ispanya ile turnuva sirasi favorim Almanya'nin eslesmesi futbol bakimindan daha doyurucu olacaktir.

3 yorum:

stalker dedi ki...

valdez'in attığı golde cardozo ofsayttaydı. topa sıçrayınca aktif olarak yorumladı yardımcı hakem. haklı bana kalırsa.

gonzalocan'a beleşçi demişsin ama futbolun kralı böyle adamlardır kanımca. modernmiş, presmiş kıl tüy anlamam arkadaş, yazıcı olsun çamurdan olsun. feyyaz stayla.

sampi dedi ki...

@ Stalker:

Pasif ofsayt bence yalan bir kural, karsiyim. Ancak ortada boyle bir kural varsa ve amac ne olursa olsun topun cizgiyi gecmesiyse, uygulanabilirdi gayet. Demek istedigim o pozisyon bana gore ofsayt, ama Fifa'ya gore nizami olmaliydi.

Feyyaz stayla forveti takima aliyorsan o zaman diger 10 kisinin ona gore oynayip servis yapmasi lazim. Belesciyi ileri koyup yanina iki forvet serpistirir, orta sahaya iki acik koyarsan belesci topu ancak santrada gorur. Benim cok tuttugum bir tip degil bu geldi mi yazan obur turlu uyuyan adamlar. Topcu dedigin herseyi kotarabilmeli ve takimin bir parcasi olabilmeli. Bobo'yu her zaman Jardel'e tercih ederim, girdigi pozisyonlarin daha az oranini gole cevirmesine ragmen.

Turnuva bitince firildak DK yazisi isteyebilirim :)

stalker dedi ki...

emrin olur sampijean :)

ofsayt mevzusuyla başlayayım.. dediğin gibi esnetilirse, kuralın uygulanma biçiminde sorunlar çıkar o zaman. burada cardozo topa sıçrayarak savunmayı kendisine çekiyor. kuralın mantığı da zaten bunun üzerine kurulu. oyunu etkiliyor bir şekilde. misal, adam pasif ofsayt ama atılan pasın arkadan ya da yandan gelene ulaşması için bacaklarını açıyor. aslında çok şahane bir hareket, ama savunmanın beklemediği bir aksiyon aynı zamanda. oyuna bir müdahale yani.. kural bu yönüyle esnetilmeye müsait değil; anca toptan değiştireceksin, kaldıracaksın bazı şeyleri. ben de gole ve hıza yönelik reformlardan yanayım. anlaşırız bi şekilde :)

higuayn meselesinde haklısın. arjantin'in düzeni kaldırmaz bunu, kaldıracak takım sayısı da azdır, kafaya oynayanlarda. benimki oyun düzenlerinden bağımsız bir beğeniyi yansıtıyor. biraz da nostaljik ceza sahası golcülerine olan sevgimden kaynaklı.. yoksa bobo da kral adamdır, milito da. hepsini ayrı ayrı severim, tutarım.