31 Temmuz 2010

Kadro Kalitesi, Derinligi ve Dengesi


Transfer sampiyonlugu kadar balon bir yarisma olmasa gerek. Gelen adamin kariyerine ve odenen rakama bakip gaza gelmeyi anlamiyorum. Ancak analitik bir sekilde incelenip bir butunun icinde degerlendirildigi zaman gelen yeni oyuncularin takima katma ihtimali olan degeri tartabiliriz.

Birinci soru "takim ne oynayacak?" olmali. Besiktas ozelinde degerlendirirsek asimetrik 4-4-1-1 seklinde ozetleyebiliriz. Sol kanatta Q7 ozgur, sag kanat orta cizgiye daha yakin. Tamamlayici forvet olarak Nihat dusunuluyor. Gobekte Ernst sarkik, yaninda bir top dagitici bulunuyor. Sistemin islemesi icin bazal gereklilikler var. Ortasahanin gobeginde 3 oyuncuyla oynayanlar ( kisacasi Mourinho devrimini seyretmekle kalmayip uygulayanlar) karsisinda 3'e 2'lik bir eksiklikle mucadele edebilme gerekliligi var. Xabi Alonso ve Lass'iniz varsa kotarabilirsiniz. Ersnt-Guti kaliteleriyle belki halledebilir. Ernst-Delgado ise Vikingur'a karsi ancak idare eder. Besiktas'in bu sablonda basarili olmasi icin topu ayaginda tutmayi ogrenmesi sart. Oyun kos-kos'a dondugu anda ortasahadaki yumusak karin delik desik olur. Takimin boyunu kisaltip rakip ortasaha geriye itilmedikce insiyatif kaybedilecektir. Besiktas'in Lucescu zamanindan beri yapamadigi ileriye pasla yerlesmeyi ve sabirli oyun kurmayi ogrenmesi gerekiyor. Sablonun en buyuk getirisi ise Nihat'a asist+gol istatistigini 20'ye dayattirmasi olacaktir, cunku ideal pozisyonunda kullaniliyor.

Ikinci olarak bu sene 50 mac oynamak ihtimalini karsilayacak bir kadro derinligi saglamak lazim. Bernd Dayi zannediyorum Toraman'i yabanci sayisi problemi nedeniyle en Bonzai pozisyonda dusunuyor. Bana gore katastrofik bir karar ve Guti'yi dahi kesme pahasina cift yabancili tandem oynatmali. Tercihim Sivok-Ferrari'den yanadir ve mutlaka Zapo'nun kalmasi taraftariyim. Sag bekte Erhan Guven-Ekram Dag kombinasyonuna kalmak oldukca sinir bozucu. Yil 2010 ve aciburunla orta yapan insanlar Besiktas'ta oynayabiliyor. Orta sahanin gobeginde Necip'in yedeklik dahil siritmadan 20 kusur mac cikarmasi gerekiyor. Ugur Inceman eger takimin bir parcasi olarak dusunuluyorsa minimum 10 mac, en azindan Ernst'i dinlendirmek adina sonradan girecek kadar formda olmali. Bobo'nun yedegi muhtesem yildiz Nobre malesef. Nobre'nin bir yilda aldigi paraya Batuhan'i satmak zurnanin zirt dedigi yer derdim ama Demiroren yonetiminde zurnanin zaten cogu deligi zirt.

Ucuncusu, ki Besiktas'in belki de en buyuk sorunu, kadronun kimyasizligi ve dengesizligidir. Uzulmez-Kalite Stoper-Pimi Cekilmis Bomba-Vasat Sag Bek 4'lusu antrenmanlarda Q7-Guti-Nihat-Bobo hucum 4'lusuyle karsilasinca kevgire donuyordur buyuk ihtimalle. Yabanci sayisi problem yuzunden 5 m Euro'luk Holosko'yu gondermeye calisirken 750 bin Euro'ya alinan Ekrem Dag'in ilk 11'de oynamasi plansizligin milyonuncu kaniti olsa gerek. Tutarsiz ve butunlugu olmayan bir oyuncu surusu olarak karman corban bir yapiyla sezona giriliyor. Takimin konsantrasyonunu kaybettigi anda 4-1-5'e bolunup Inonu'de surpriz puan kayiplari yapmasi olasi.

Sirf Yildirim Demiroren zamaninda alindi diye gelen bazi oyunculara camur atacak degilim. Bana kalirsa Ersnt, Sivok, Cisse, Carew, Zapo, Ferrari, Tigana, Del Bosque, Bobo (liste bununla sinirli degil) maliyetleri goze alindiginda bile mukemmel transferlerdir. Q7 ve Guti'nin verecegi meyveye bakmak lazim, ama tutmazsa kizacak bir durum yok. Sonucta para verilip risk alindi ve sepete konulan yumurtalar koc yumurtasi.


Benim sinirlendigim taraf genel transfer politikasidir. Gecen sene Zapo'nun yillik ucretinin bir bolumu Besiktas tarafindan karsilandi. Delgado'nun guneslenme parasini da eklersek gecen sene Guti'yi aldik da oynatmadik gibi oluyor. Ayni sekilde Q7'yi gecen sene Tabata formatinda transfer etmistik zaten. Bir de borclarin faizini eklersek Raul'u da cikardik sayilir. Bunlari gormeden "Demiroren cozdu bu isi, Kral Haldun oldu yasasin yeni Kral Adali" diye hava alanina futbolcu karsilamaya gitmek biraz acelecilik. Neticede Real Madrid'den teknik director getirme filmini yakin zaman once seyretmistik. Ocak'ta Ozdilek yuvaya donerse kimse sasirmasin.

Hava alanina futbolcu karsilamaya gidenler ve imza toreni sirasinda yetmez diye bagiranlar arasinda Denizli macinda dayak yiyenler varsa, onlari Ismet Inonu degil Jimi Hendrix bile kurtaramaz, onu da belirteyim. Her yildizin bir maliyeti vardir. Bazilari stada giremeyen baskanin vizesi olur, oburleri bilet fiyati enflasyonuna yol acar.

Artik sinirlenmekten ve kizmaktan biktim, hayirlisi olsun diyorum. Askere gitmeden once bir iki topuk gorursek amenna, degilse de EPL emrimize amade.

5 yorum:

Noat Samisa dedi ki...

Ha şöyle sözler, yazılar yahu, yakışır mı Beşiktaşlı'ya Beşiktaş'ı şarlatan yapmak, di mi?

Türkiye'de senden az var abi, buralara gelsene. :)

sampi dedi ki...

Ekim'de donuyorum, bakarsin sessiz cogunlugun Humeyni'si olurum :)

Schuster Dayi'nin gozumde 2 senelik kredisi var. Isterse W-M oynatsin, nereye varacaksa varsin. Eger bir projeye baslandiysa sonu gorulsun. Yapbozun sonu dis ticaret acigindan fazlasi degil cunku.

Besiktas futbol takimina maddi katki yapmayacagima soz vermistim ama askerlikten once bir kez yeni acik havasi solumakta fayda var. Birgun yanyana oturalim, "ne demistik ne oldu" muhabbeti yapariz.

QuaresmA dedi ki...

Ekrem Dağ - Erhan Güven falan bence underrated adamlar. Sağ bekte sıkıntı olacağını sanmıyorum çok fazla. Hücumları kısıtlı ama en azından ileri sık sık çıkıyorlar. Ortaları isabetli olsa, top teknikleri de olsa Real Madrid'de oynarlar zaten :)

Marka imajları düşük olduğu için çok eleştirilecekleri bir gerçek tabi.

sampi dedi ki...

Quaresma,

Marka imajini sahsen pek onemsemem. Real Madrid gibi "cirkinse transfer etmeyelim" diye dusunmem, hatta cirkin fizikli guzel insan sag bek modeline Recep Cetin ve Ali Eren ekolu nedeniyle saygi duyarim :)

Seyrettigim kadariyla Ekrem ve Erhan'in pozisyon bilgileri kisitli. Biri gecen sene jokerdi (sag bek degil), Bursaspor macinda sag bekte ust uste 15 dakika boyunca yerini kaybederek pozisyon hatasi rekoru kirmisti. Erhan Guven de Antalyaspor ayarinda bir oyuncu. Yas itibariyla gelisme sansi da pek yok. Erhan'in bu takimdaki yeri Toraman'in yedekliginden fazlasi olmamali. Ekrem Dag ise acikta kanat kapanmasi gereken maclarda oynayacak kadar rotasyona girebilir gozumde.

Asil vurgulamak istedigim gondermeye calistigimiz adamlarin piyasa degeri (Fink, Holosko, Ferrari, Zapo, Delgado) oynayacak olan bazi oyunculardan (Ekrem Dag, Erhan Guven, Nobre) daha yuksek. Burada bariz bir planlama hatasi var ve transfer komitesi pasaport saymaktan aciz. Merkezkaci yuksek, dengesiz bir takim Besiktas. Agir toplar on tarafta, arka taraf vasat. Dayi'nin cok saglam bir optimizasyon algoritmasi bulmasi lazim, aksi halde kohezyon pek goremiyorum parcalar arasinda.

Adsız dedi ki...

sampi,

Ben de son cumlede belirttiginiz gibi sinirlenmekten ve kizmaktan biktim.

Cok zor bu durum, cok zor...

Yazi sahane bu arada. Son zamanlarda citayi epey yukselttiniz, devamini bekleriz. Bir solukta okudum.