6 Eylül 2009

Turkiye - Estonya: 4-2

Icerideki Estonya maci, elemeler baslamadan once fiksturu elimize aldigimizda dusunmeden 3 puan yazdigimiz maclardan bir tanesiydi. Forvetteki eksiklikler, Kadir Has Stadi'nin kotu zemini, Ermenistan'dan gelen Bosna'nin galibiyet haberi, bunlarin hepsi hikaye, zor mac degildi yani. Skorun da 4-2 olduguna bakmamak lazim, yenen gollerin bir tanesi bireysel hata, digeri de cok buyuk olcude sans golu. Kapanan ve fena da savunma yapmayan Estonya'ya santraforsuz atilan 4 gol gayet iyi. Arda ve Tuncay'i bir kenara ayirmak lazim - ikisi de cok ozel oyuncular ve bugun bunu bizlere bir kez daha hatirlattilar.


Yer: Kayseri Kadir Has Stadyumu
Tarih: 5 Eylul 2009
Turkiye: Volkan, Gokhan Gonul, Gokhan Zan (33' Onder), Servet, Hakan, Hamit, Emre (78' Ceyhun), Colin Kazim (61' Halil), Arda, Tuncay, Sercan
Estonya: Pareiko, Piiroja, Klavan, Kruglov, Dmitrijev (72' Vunk), Voskoboinikov (54' Zenjov), Lindpere, Oper (73' Kink), Vassiljev, Barengrub, Jaager


Taktik analizi cok detayli yapilacak bir mac degildi. Gol yiyerek basladigimiz icin olsa gerek ilk 15 dakika oyuna girmekte zorlandik. Ancak ondan sonra ozellikle Arda ve Tuncay'in oyuna asilmasi ve Emre'nin oyunkuruculuguyla tehlikeli olduk. Ilk golde bu uclu arasindaki kombinasyon gorulmeye degerdi. Topa dokunmayan Arda'ya bile yarim asist yazilmasi lazim - ki ayni Arda 37'de ters kanatta tamamen kendi cabasiyla yarattigi pozisyonda Sercan'in golunun de yaraticisi oldu. Hedef santraforsuz oynamanin en onemli avantaji takimin hucum oyuncularina hareket arani saglayarak, rakip savunmanin ezberini bozma sansi tanimasidir. Yukarida bahsettigim iki gol de bunun guzel birer ornegiydi.


Ikinci devre de ayni ilk yari gibi rakibin goluyle basladi ve ayni ilk yari gibi takimin oyuna isinmakta zorlandi. Bu noktada Fatih Terim oyuna mudahale ederek cok kotu bir mac cikaran Colin Kazim'in yerine Halil'i almisken kornerden gelen topa Arda'nin kafasiyla bulunan gol takimin uzerindeki yuku kaldirdi. Mac boyunca surekli arastiran ve topu ayagina her aldiginda olumlu birseyler yapan 1.76'lik Arda'nin kornerden attigi kafa goluyla maci cozmesi hos bir ayrintiydi. Golden sonra Ceyhun mudahalesini biraz daha erken bekliyordum, ancak sanirim son oyuncu degisikligi hakki oldugu icin Fatih Terim biraz daha beklemeyi tercih etti. 72'de Tuncay'in sag kanattan girerek attigi kontraatak golu de macin skorunu belirledi ve iki defa sikintiya giren mac guzel bitti.


Hamit-Emre ikilisini ozel bir dikkatle takip ettim mac boyunca. Icerideki Estonya maci icin gayet ideal bir ikili olusturdular ancak deplasmandaki Bosna-Hersek maci icin ayni seyi soylemek mumkun degil. Defansif anlamda yetersiz kalan bu ikilinin Misimovic'li bir takim karsisinda sorun yaratabilecegini dusunuyorum. Bence bu ikilinin arkasina defansif bir oyuncunun (mevcut kadroda icinden bu isim Ceyhun olabilir, Mustafa Sarp'in bu seviye icin yeterli oldugunu dusunmuyorum) yerlestirilip uclu bir ortasaha olusturulmasi ideal cozum. Ancak Fatih Terim'in artik alistigimiz 4-4-2'sinden vaz gececegini dusunmuyorum. O durumda da Hamit'in, Colin Kazim'in yerine sag kanada kaydirilip Emre'nin yanina yine Ceyhun'un yerlestirilmesi ortasahayi defansif acidan daha kuvvetli kilacaktir. Ayrica Hamit, Colin Kazim'a gore, sag kanatta Gokhan Gonul'le daha iyi bir ikili olusturacaktir.

Kafamdaki Bosna-Hersek kadrosu: Volkan, Gokhan Gonul, Onder, Servet, Hakan, Ceyhun, Emre, Hamit, Arda, Tuncay, Semih (Nihat)

Turkiye - Estonya: 4-2
7' Voskoboinikov (0-1)
29' Tuncay (1-1)
37' Sercan (2-1)
54' Vassiljev (2-2)
62' Arda (3-2)
72' Tuncay (4-2)

Hiç yorum yok: