17 Ocak 2011

Gokhan Yavuz, Rasit Ek, Cihan Gayretli


Suni gundem onemli meseleleri fazlasiyla golgeliyor. Bence butun bu ses ve ofke stadin yapiminda vefat eden emekcilerin yaninda gayet onemsiz. Insan hayatindan daha kiymetli ve emekten daha onurlu birsey yoktur, gerisi teferruattir. Gokhan Yavuz, Rasit Ek ve Cihan Gayretli'yi tekrar hatirlatmak istedim. Resimlerde gordugunuz trench box denilen gocuk durumunda guvenlik saglayan yapi ve dusme riskine karsi lanyard gerektigi gibi kullanilsa belki ucu de hayatta olacakti.


Teferruata gelince, stad hakkinda daha once yazi yazdigimda elestirilmistim, insanlarin hassas oldugu bazi noktalar var. Ama acilistaki olaylar nedeniyle bir iki laf etmek gerekliligini hissettim.

Herseyden once kamusal fayda saglayacak bir yapinin hizmete sokulmasini kutlayamamayi anlayamiyorum. Herseyi kavgaya donusturebilme yetenegi post-alyans etabindaki bayanlara ozgu degilmis demek ki.

Toplu konut ile stad kelimelerinin hala niye yanyana geldigini biri aciklayabilirse belki TOKI'nin islevini kavrayabilirim. Amaci dusuk gelirli aileleri ev sahibi yapmak olan kurulus stad yapiminda neden bu kadar rol kapti, rol kapmasinin firsat maliyeti nedir? Stada verilen mesai asli goreve harcanmaliydi kanimca. Ozel tesebbusun eglenceye yatirim yapmasina birsey diyemem, sonucta insanlarin kendi paralarini nasil harcadigi beni ilgilendirmez. Ama kamu kaynaklari (sadece para degil, insan kaynaklari, basbakanin mesaisi dahil) sozkonusu oldugunda gorus bildirme hakkim mevcut. Hastane, okul, toplu tasima, vs. gibi cok daha oncelikli alanlar var ve diger asgari ihtiyaclar giderilmeden stad yapmak bana fazlasiyla luks geliyor.

Secilmis insanlarin atadiklari bu yonde hareket etmek istedi diyerek anlayis gosterebilirim. Dolayli vergi katkilari mevcut (bilet, yemek, ulasim, vs.). Ayriyeten demokratik olarak secilen insanlarin atadiklari burokratlar - gorevi kotuye kullanmadiktan sonra - kotu karar verme hakkina sahiptir.

Stadin yapimi defalarca durdu, Eren Talu isin altindan kalkamadi vs. ve bir sekilde TOKI devreye girdi diyelim. Verdikleri emek/destegin hakki teslim elbette edilmelidir. Kasaba minnet duymama cabasi yerine Lincoln ve benzerlerini harcamakla paranizi carcur ederseniz olacagi budur. Ama bunun adabiyla dile getirilmesi ve gecenin provasi yapilirken konusmacilarin da cagirilmasi, metnin mac gunu oncesinden bilinerek uyari yapilmasi gerekirdi. Rahmetli baskana aciz sifatini kullanmak mantikli degil kesinlikle. Konusma su sekilde olsa kim ne kaybederdi:

"ASY Stadi'nda nice destanlar yazildi, daha fazlasini TT Arena'da yaparsiniz kismetse. GS camiasi bize destek icin ricada bulundu, kamuya hizmet bizim icin rica degil emirdir ve seve seve yaptik. Basbakan cok destek oldu sagolsun. Vatana millete hayirli olsun, yarismaci arkadaslara basarilar dilerim."

Ilk cumle toplulugu arkaya almak icin. Geri kalani (sahte bile olsa) tevazu ve reklam. Kisa ve oz, konusmacinin amacini yerine getiriyor.

Adnan Polat ve yonetimi ileri derecede hatali. Sadece kendilerinin (ve kendi sectikleri sponsorlarin) davet ettigi taraftarlari "gercek Galatasarayli degil" diye nasil nitelendirebilirler? Yanlis taraftarlari cagirmislar demek ki, hata onlarin. Bir avuc curuk elma muhabbeti gercekten cok baydi. Hakareti yuhalamak suc mudur ve kamera goruntuleriyle kimi nasil cezalandiracaklar?

Iyi gunu kutlamayi beceremeyen bir topluluk mutlu olmayi haketmiyor.

Galatasaray'a yeni stadinda basarilar dilerim.

Hiç yorum yok: