27 Ocak 2011

Kupinho


Normal sartlarda kupa turnuvalari beni acmiyor. Ama bu sefer neredeyse her takip ettigim ligde aksiyon var.

Ingiltere'de yogun temponun arasinda FA ve Leauge Cup fazla geliyor. Bu sefer Arsenal yardirdigi ve Avarel Bendtner bile gol attigi icin mac kacirmamaya calisiyorum. Finalde rakip Birmingham. McLeish hoca'nin kadrosu kisitli ve gecen seneye gore ciddi dusus var. 5 sene sonra en azindan bir kupa almak mumkun. Man Utd'da zincirleme sakatlik olmazsa ligi goturecek kadro yapisi ve kazanma aliskanligi mevcut.

Ispanya'da el klasiko sayisini arttirmanin yolu super kupa ve kral kupasindan geciyor. Barca'nin herkesi besledigi ortamda Real Madrid de 1-0'larla giderek ayni basariyi daha az fuleyle yakaliyor. Pellegrini/Mourinho degisikligi artan cirkeflik disinda meyve vermise benzemiyor. Hala Madrid'i kopuk ve test edildiginde bozulabilir goruyorum. Takim parcalarinin toplami kadar oynuyor, ki bir teknik direktor icin gayet iyi bir nottur. Ama Mourinho cok daha fazlasini yapabilecegini defalarca gosterdi. Onun icin hala damgasini vurdugunu soyleyemecegim. Buyuk ihtimalle bu sene 6 adet klasiko oynanacak (2 lig, 2 kupa, 2 super kupa). Bir de CL'de karsilassalar tadindan yenmez.

Italya'da Inter - AC Milan eslesmesi mumkun. Leonardo'nun takima birsey verdiginden emin degilim, ama en azindan Benitez gibi mojo silme ozelligi yok. 3-5-2'ye karsi 4-4-2 25 senedir maglup ediliyor ve ayni hatayi bir haftada iki kez yapti. Kadro kalitesiyle 2. maci, o da penaltilarla, alabildi.

Turkiye'de FB esprileri de olmasa kupa hic onemsenmeyecek nerdeyse (en son kupa aldiklarinda ...... boslugu doldurunuz - Macaristan komunistti, Walkman yeni cikmisti vs.). Zaten mumkun olan en abuk eleme sistemi kupa surpriz faktorunu minimize ediyor. Bence tek mac uzerinden oynanmali ve her takim en alt seviyeden baslamali.

Maksimum ugursuz oldugum icin isteyken toplanti arasi seyrettigim bolumlerde gol yedik ve Ersan sakatlandi. Neyse ki Digiturkwebtv teknoloji yatirimi yapti ve 12 saat kadar canli yayini geri sarabiliyorum. Fenerbahce'nin Turkiye Kupasi kazandigi zamanlardaki gibi banttan seyrettim aksam eve gidince. Hatta gaza gelip ilk yariyi iki kere seyrettim.

Ismail'in fizikman katettigi ilerleme gozle goruluyor. Gogus goguse iyi carpisti ve temposunu mac sonuna kadar korudu. 80. dakikada hala Simao'ya koridor aciyordu ileri cikarak.

Nobre'nin son vurus, son pas, dogru kosu, gelisine sut, vs. meziyetleri olmadigi icin takimdaki fasulye oldugunu dusunuyorum. Ideal sartlarda oraya 25 yasinda bir Nihat (asla o duzeye geri gelemez artik bence) yakisirdi. Bobo pasaportu kaparsa kosu zekasi ve tek vuruslariyla orada cok verimli olabilir. Nobre'nin fizigi traktor gibi. Hiz dusuk, tork fazla. Ikincil forvetlerin Van der Vaart veya Del Piero gibi cabuk dusunen ve cabuk oynayan tipte olmasi taraftariyim. Nobre'de ikisi de yok ve oyun ici katilimi kisitli. O bolgede oynamasinin altinda salt pres gucu yatiyorsa bunu Ersnt, Fernandes, hatta Necip daha bile iyi yapabilir. Forvet hatti 2'li olacaksa birbirini tamamlamalilar, ayni cinsin iyisi ve siradanini oynatmak cok mantikli degil (Boksic - Del Piero, Crouch - VdV onceki ornek bazinda).

Yilin transfer piyangosu Ersan'in sakatlanmasi hakikaten rezalet oldu. Kendisini gelistirmesi, genc olmasi, gozu kara oynamasi ona sempati beslememi saglamisti. Yoklugunda gelisiminin firsat degerinin ustune bir de stoper bolgesinde fizik eksikligi eklendi. Toraman'la beraber oynayacak alternatifler (Aurelio, Sivok, Ferrari, hatta Necip) tandem boy ortalamasini 1.80 m'nin uzerine cikaramayacak. Bu durumda Almeida'nin takima eklenmesiyle kazandigimiz duran top gucu bir nebze eriyecek.

Cenk / Ismail - Sivok - Ferrari - Hilbert / Ernst - Guti - Fernandes / Simao - Bobo - Q7 sahane takim. 9 yabancili ve butun sakatlarin %100 formuna kavustugu bir 4-3-3 bana gore kadronun maksimumudur. Ayaklarimizi yere basip Dayi'nin gercekci 11'ini dusunursek (Sivok ve Ferrari'den verim alinamayan senaryo):

Cenk / Ismail - Aurelio - Toraman - Hilbert / Ernst - Guti / Simao - Almeida - Nobre - Q7'li 4-2-4'e kacan bir dizilis bekleyebiliriz.

Takimda 6 kisinin Portekizce konusmasi da ilginc bir ayrinti. Portekizce tercumaninin bademciklerine kuvvet. Zaten baslik da Portekizce'nin Brezilya sivesiyle Kupa demek (buyuk ihtimalle).

Hiç yorum yok: