13 Eylül 2009

Risk Nedir? Risk Budur. Otur yerine 0 puan.


Once rakibin hakkini teslim edelim. Duran toptan gol. Az kosup ilerideki yaratici ayaklarla cok is yapmak. Kontraya adam eksilterek cikmak. Oyunu kaleci-stoper paslariyla sogutmak. Yuksek gol/pozisyon orani. Bunlar hep buyuk veya buyuk olma yolundaki takimlar yapar, ki biz en son Lucescu zamaninda becerirdik boyle isleri. Ozellikle golgesiyle kavga etmeyen Sabri'yi, top surerek takimini ileri tasiyip farklilik yaratan Keita'yi ve sogukkanli Leo Franco'yu cok begendim.

Sonra temiz bir hakeme giydirelim. Bulent Yildirim tarafsiz, iyi niyetli, ancak berbat bir hakemdir. Yine sacma kartlar (Tabata/Mustafa Sarp dalasmasi gibi) ve es gecilen bariz elle oynamalar (once Ersnt sonra Leo Franco) ile dandik yonettigi bir mac seyrettik. Hakemlik profesyonel bir meslek olmali. Suc Bulent Yildirim'da degil, o ve esitlerini $1 milyar'lik senelik futbol pastasinin hakimlerini boyle atayanlarda. Yanlis anlasilmasin, BJK'yi ince duduklerle kiydi falan demiyorum. Kesinlikle tarafli karar verdigini dusunmuyorum. Kabiz futbolcu gibi kabiz hakem de olabilir, Bulent Yildirim da onlardan biridir diyorum.

Simdi de cuvaldiz. Elli kere yazdik, zaten herkesin gordugu net bir sey var. Mustafa Denizli ve sapkasi ne zaman artistlik yapmaya kalksa takim sabote oluyor. Arkaya Yaslan, Nefes Al yazimda yeni sablonu savunmus ve ileride uretkenlik saglayamamamizin oturtmaya calistigimiz takim savunmasi karsisinda onemsiz oldugunu belirtmistim. Nedense takimdaki en diri savunma oyuncusu Fink kulubede oturtuldu ve Ekrem ilk defa orta sahanin ortasinda GS deplasmaninda oynadi. Cunku Mustafa Denizli'ye gore yeni seyler denemek icin deplasman derbileri muthis firsattir. Oyun alaninin gobeginde bir turlu dis geciremedigimiz ilk 5 dakika sonunda sacmasapan bir duran toptan gol yiyerek macin gidisatini olumsuz yonde belirledik. Bana gore kornerde iki direkte de mutlaka adam olmasi gerekir. Ayriyeten rakibin serbest vuruslarda bu sezon en fazla gol atan adamini hayatinda kafa topuna cikmamis Yusuf Simsek'le eslestirmek abes kacti.

Kanatlari ve forvet arkasini rotasyonla gecirebilecek bir zenginligimiz oldugundan Yusuf-Tabata-Serdar secimi bana gore gecerli bir tercihti. Ucu de (Yusuf 60'ta yorulana kadar, onu ayirmak lazim galiba) pas trafiginde gorevlerini yapti. Sahaya kaptan cikan Serdar'in gereksiz itirazlari disinda mukemmel oynadigini dusunuyorum. Girdigi pozisyonlarda rakip defansi delisi, sut pozisyonu hazirlayisi ve son vurusu dogru hamlelerdi. Iki sutu da kilpayiyla disari gitmek yerine iceri dusse kahraman olacakti. Altyapi kokenli oldugu icin bende kredisi coktur, kaptan olacaksa yabanci oyuncular gibi parali askerler degil camianin oz cocuklari olmalidir (cok ozel yabanci oyuncular vardir, takima aidiyet hissederler, istisnalar olabilir). Ferrari'yi de Inonu'ye gidip butun mac seyretmek lazim. Mukemmel bir stoper, sadece alabilecegi toplara hamle yapiyor. Yer tutusu, fizigi, topu oyuna pozitif sokmaya calismasi harika.

Takimda forma alinacaksa bu bir adalet duzeninde islemelidir. Ornegin Hakan Arikan ilk 11 cikmak icin gol mu atsin? Rustu ilk 4 mac ondan daha fazla ne yapabilirdi? Eger iki sene sonra Rustu biraktiginda Hakan'i kaleye gecireceksek neden bekliyoruz? Adamin kendine olan guveni varsa da yok etmekte israrci Mustafa Denizli. Ayni sey Nihat Kahveci icin de gecerli. Herkes sezon oncesi kampta kros yaparken Nihat tekmil veriyordu. Onu takima monte etmenin yolu 15 dakikayla baslayip sure arttirarak forma vermektir. Ilk 11 baslatmanin maliyeti 10 kisi oynamak, gelmis gecmis en golcu yabancimizi ve iki sene once tonla para + Burak Yilmaz + 3. kaptan Koray Avci karsiliginda aldigimiz Holosko'yu yedek birakmak. Nihat bu takimi ileri tasimak ve liderlik yapmak icin alinmistir, mutlaka hakettigi rol verilmelidir uzun vadede. Ancak su an hazir degil. Zaten coklayici forvet oldugundan mevcut sablonda oynadigi yeri bile sorgulamak lazim, o ayri konu.

Beni en cok uzen ise ne Mustafa Denizli'nin kumari, ne de Rustu'nun yumurtlamasidir. Benim takimim 3-0 geride olsa bile rakibini isirmalidir. 89. dakikada korner atmaya kosarak gitmelidir. Mahallede mac yapan cocuklar gibi 2. golu yiyince yere bakip oyuna kusmenin affedilir tarafi yoktur. Super Kupa macinda da FB'den gol yedigimizde kendimize gelememistik. Atarsin, yersin, ama cikar mucadele edersin. Mental olarak guclu takimlar hep 0-0 gibi oynar. 45 dakikada 7 kere ofsayta dusmek kolektif bir akilsizligin urunu.

Son soz de taraftara. Demiroren'e sallamak icin topun cizgiyi gecmesi mi lazim? Kupalari alirken kotu yonetilmiyor muydu bu kulup? Saygi durusunda kufurler, kotu sonuc alinca hocayi istifaya cagirmalar, kendi oyuncumuza saydirmalar. Ayiptir, kendinize gelin.

10 yorum:

siyahbeyazkardesligi dedi ki...

Denizli gerçekten formsuz ve kopmuş.Ne hazırlık yapabiliyor,ne oyunu okuyabiliyor.Bu gidişle devrearasını zor görür.1-2 hafta daha böyle giderse başkan kongre öncesinde kendini temize çıkarmak için yine hoca operasyonu yapar.

Abidin Şorombil dedi ki...

Bu bir ?ne? dir
Adam yazın sonuna kadar imza atmamıs, brakın yakamı demiş, biz çeşmelere kadar giderek yalvar yakar gel bizi hedefsiz bırak vizyonumuzu tarumar et ligin 6 haftasına kadar zaten herseyi berbat eder kovulursun 1 2 ay daha bize hocalık et yeter diye imza attırmısız.

Eğer birazcık hafızam olmasa, cok degil yakın gecişte tüm bu yaşananların istanbulun diğer yakasında oldugu gibi aynen yaşandıgını bilmesem belkide istikrar sevdamdan herseye rağmen MD diyerek kafayı kuma gömebilirim. ama yaşadıklarımız dejavu gibi. aynı MD ezeli rakibinin uzun donemli başarılarıyla zor duruma girmiş fenerbahçeye "mustafa denizli yüzbaşı yap bizi" nidalarıyla getirilmedimi?
ve yine aynı MD gazla pompayla rakiplerinden cokta iyi olmayan bir kadroya ve dahi camiaya coşku verip sadece kır çiçeği toplar gibi puan toplayarak, derbilerde ezilerek her hamlesiyle futbol adına cozumlenmesi guc sorular ortaya atarak feneri şampiyon etmedimi?
ve yine aynı MD pompanın gazın sansasyonel demeclerin işe yaramadıgı ertesi sezon fenerbahceyi CL de hepimizin şabalagı 0 puanlı maskara takım yaparak fenerden istanbuldan turkiyeden uzaklasmasının baslangıcını yapmadımı?

Peki tüm bunlar bir senaryo gibi gecmişte yasanmışken, en azından bu filmin ilk perdesi oynandıgında yani gecen sezon 2 kupalı sampiyon olunurken bile derbi rezaletlerinde hele hele utanmasa sahaya cıkmayacak kadar ligden kopmus galibiyeti umursamayan bi gs karsısında inonude korka sıkıla top oynattıktan sonra yazın bir allahın kulu hatırlamadımı bu MD nin onceden basrol oynadıgı korku filmini.
YOL VER GITSIN ARKADAS...
arabamız pistte ters duruyo en az rakıpler kadar güzel bir arabayla ama geri viteste kapışıyoruz rakiplerimizle. adam takımın altını ustune getiriyor her mac. bagıra bagıra CLde dunya rezaleti yaşamak geliyor.Bu kadar buyuk bir sabotajı bir insan neden yapar?
1.Canı sıkılır eglence olsun diye yapar
2.O kadar komplexlidirki her derbi ve buyuk macta rezil olur karızmayı cızdırırım korkusuyla özbekistan lig 6.sı kılıgında 11lerle sahaya cıkarak yapar
3.hakkaten bildiği doğru bu oldugu icin yapar
4.bunamıştır yapar
5.biran once çeşmeye donüp ligin 2. yarısında ligtv yorumcusu olup ahkam kesen otorite olmak istediginden yapar

neden yapıyosa yapar ama peki biz neden buna tahammul etmek zorundayız?
işte orasını bilemedim...

sampi dedi ki...

@ siyahbeyazkardesligi

Denizli'nin normal hali bu zaten. Gecen sene de hazirliksizdi ve oyunu okuyamiyordu. Egrisi dogrusuna denk geldi basarili olduk.

Baskan hoca kovarak kendini temize cikaramaz, kendi secimlerini inkar eder o kadar. Sonucta goreve onu elleriyle getirdi muhalefete ragmen. Sonra Cesme'de yalvaran da oydu. Bu saatten sonra 5. kez hoca kovarsa ben hoca secmeyi bilmiyorum der. Ocak'ta kovulur baskan kulupten kismetse.

@ Abidin Sorombil

Denizli'ye bizim yonetim yalvardi kalsin diye. Bence de tadinda birakip gitse cok daha iyi olurdu. Istikrardan yanayim, ama Denizli'nin her senesi ilk sene oluyor. Cunku ne kadro ne taktik istikrari var adamda. Hep bir corba durumu.

Yazin yaptigimiz transfer hamleleri de takimin dengesini bozdu. Ornegin Bobo'yu satmaya calisip becerememenin maliyeti onu en ihtiyacimiz oldugu anda sisman ve isteksiz bulmak. 5 milyon Euro'luk asker, Tabata'ya verilen para, Aslen sol acik olan adami 5 milyon Euro verip sol bek yapmak vs.

Bu sene sonunda kadro sifirlar, borcu da ikiye katlariz eger yonetim degismezse.

Al lee dedi ki...

okuduğum en dolu en düzgün analiz oldu. Bizim blogda da bir kısa kısa maç yazısı yazdık analizden öte. Tek katılmadığım nokta Leo'nun eli, ben çizgi üzerinde bıraktığını düşünüyorum. Çizgi de ceza alanına dahildir zaten.

sampi dedi ki...

@ Al lee

Leo Franco'nun pozisyonu cok ince, ben gecti gordum. Bence Ernst'in eline carptigindan kafasi bulanikti hakemlerin Leo'nun pozisyonunda. Karar veremediler, pozisyon ilerledi, gume gitti. Bana gore avantaj sagladigi icin carpma degil serbest vurus olmaliydi Ernst'in pozisyonunda. Sizin bloga da baktim, kendine has. Begendim, helal.

cahil dedi ki...

en kisa zamanda en kralindan alexander seviyesinde bi yemek bekliyorum,

sampi dedi ki...

Brezilya yemegi 2 kati pahali neyse ki. Cikaririz cok sukur.

Bazilari gibi 1 sene beklemem ama, Champaign'e geldigim zaman trink yemek ismarlarim.

Othello dedi ki...

Bana mi laf geldi lan?

sampi dedi ki...

@ Othello

Yok sana degil, BMW'li Cahil Laz'a. Kendisine Chicago'da bir asist yapmistim. Brezilya yemegi hafif bile kacar.

Othello dedi ki...

@sampi:
Ugursuz herif geldi zaten mac slide show halinde akmaya basladi bilgisayardan. Gitti cam gibi.