29 Mart 2009

BJK & 4-3-3

Besiktas’a son 10 yildir envai cesit hoca gelip bilimum formasyon ve oyuncu kombinezonu denedi. Zannediyorum Inonu'ye ugramayan tek ekol Hollanda kaldi. Belki bunda Guus Hiddink’in Fenerbahce’den kovulduktan sonra kankalarina yaptigi “Rusya’ya gidin, Kore’ye gidin, Avustralya’ya gidin ama Allah icin Turkiye’den uzak durun” telkininin bir etkisi vardir. Cruyff’un olmazsa olmazi 4-3-3’un biraz Italyanlastirilip cirkeflestirilmesiyle ideal format yakalanabilir bence. Geride yay seklinde ataga katilan beklerle donatilmis bir 4’lu, orta sahada pozisyon bilgisi olan 3 hamal ve ilerde kisa mesafede cabuk, ayagi pas yapabilen bir forvet hatti. Hollanda’da orta 3’luden bir tanesi genelde citkirildim teknik adam oluyor (Van der Vaart gibi). Italyanlastirma surecinde bu elemanin takoz ve sezonda 10 sari kartlik olmasi taraftariyim.

Besiktas’a uyarlarsak Cisse-Ernst-Serdar K. oyuna hakim olabilecek sertlikte ve topu tutabilecek oyun zekasinda. Bu kadar hoca gelip gecti bu tip kemikli orta sahaya bir tek Lucescu zamaninda Guinti-Pancu-Tayfur ile yaklastik. Herkes G-T birlikteligini gordugunu soyluyor Ernst-Cisse’ye bakinca. Ama ortasinda tamamlayici/yardimci biri yoksunken bu ikili yildizsiz bir geceye benziyor, nitekim anlamli bir kelime bile cikmaz bas harflerinden ortada ucuncu bir harf olmayinca.

Direncli orta sahanin en buyuk getirisi takimin geri kalan kismina esneklik kazandirmak. Ileri 3’lu gezerek ve rakibin dengesini bozarak uretkenlik saglayabilir. Bekler ileri cikarsa yerleri doldurulabilir. Belki orta sahanin hanesine asist + gol olarak cok centik atilmaz ama su an edilgen durumdaki pozisyonlardan cok daha fazla sonuca gidilebilir. Mesela su an itibariyle Besiktas’in kanat akini Tello’nun iceri kacip 30 metreden sut cekmesinden ibarettir.

Ozetlemek gerekirse idealimdeki kadro (yabanci kisitlamasi olmasa keske) Hakan – Toraman, Sivok, Zan, Ekrem - Cisse, Ernst-Serdar K. - Bobo, Holosko, Tello. Sanli Kaptan’dan Bobo’nun pozisyonu icin kufur yiyebilirim ama onun besleyici ozelligini ve Holosko’nun deparlarini en iyi boyle degerlendiririz bence.

Orta 3’luden donusumlu olarak biri her atakta ileri cikmali, keza bekler de ciger patlatana kadar kanatlardan yardirmali. Forvetlere de rakip defansi ileri cikarmamak ve top geldiginde ilerde tutmak dusuyor. Toraman’la Zan arasina mutlaka baktigi yere top atan toplayici, libero tarzi stoper lazim. Sivok’un kesiciligi Zapo kadar olmasa da oyun bilgisi ve teknigi daha ustun oldugu icin onu tercih ettim. Delgado’nun bileklerine hastayim ama fizikman hala 16 yasinda. Bu haliyle gerektiginde 60’tan sonra cilingir olarak rotasyonda yer bulabilir. Ondeyken de oyuna girdiginde tempo ayarlayici olarak pas dagitir, top tutup faul alir.

Takim kadrosu baskana olan $50m borcun getirisi olarak kalbur ustu duzeyde. Aslinda kriz yonetimi beceriksizligi ve istikrarsizlik olmasa herhangi bir hoca en siradan 4-4-2’yi yazar tahtaya, alir yerli kupalari. Nasil olsa rakipler geri kosuyor, sen dursan yeter. Ama ustune koyarak ilerlemek ve Avrupa’da surprizlere imza atmak istiyorsak o zaman kuvvetli orta sahali duzenle bir yerlere varabiliriz. Ne de olsa Serdar, Bobo, Holosko, Toraman gibi hala futboluna cok sey katacak potansiyelde oyuncular var. Ilhan Mansiz’in 26 yasinda yaptigi asamayi gordukten sonra Toraman’in bile ustunde durursa orta yapmayi ogrenebilecegini dusunuyorum. Tello, Cisse ve Ernst’in mevsimi gecince de altyapidan beslemek sartiyla benim kafamdaki BJK budur.

Hiç yorum yok: