Northumberland Development Project - Evet projenin adi bu. Insanin meslegi Insaat Muhendisligi, en onemli hobisi de futbol oldugu zaman stadyumlara ayri bir ilgisi oluyor haliyle. Tottenham Hotspur da Everton ve Liverpool gibi icinde bulundugumuz global krizden once yeni stadyum icin heveslenip daha sonra da finansman problemleri sebebiyle projeyi askiya alanlardandi. Ancak, bugun Guardian'da okudugum bir
habere gore 60,000 kisilik yeni evlerinin insaatini yeniden gozden geciriyorlarmis.
Finans Direktorlerinin aciklamasina gore cimento ve celik fiyatlarindaki global dusus sonucunda 300 Milyon Paund civarinda hesap ettikleri insaat masraflarinda 40 Milyon Paund'luk bir azalma ongoruyorlar. Haberde yer almasa da eminim ki insaat sektorundeki genel kuculmenin ve bu sebeple dusen kar marjlarinin da bunda buyuk etkisi vardir. Anladigim kadariyla yerel yonetimden de "bolgeye hareketlilik kazandirma" adi altinda ciddi bir yardim alacaklar. Boylesi donemlerde ekonomiyi canlandirmak icin devlet harcamalarinin da arttigi goz onunde bulundurulunca dusunulenin ve korkulanin aksine bu tarz bir projeye baslamak icin iyi bir firsat yakaladigini dusunuyorum Tottenham'in. Sahip oldugu prestij sayesinde her daim disaridan sicak para girisinin bir sekilde saglandigi bir sektor olan futbol (Arap Seyhleri - Manchester City, Rus Petrol Milyarderleri - Chelsea, Ispanyol Hukumeti - Real Madrid, Nato Muteahitleri - Fenerbahce, Tupcu - Besiktas vs.); bu tarz ciddi ekonomik krizlerden dahi diger marketlere nazaran cok daha az etkileniyor. Zaten bu yuzden Ocak ayi transfer doneminde bonservis ucretlerinde ciddi bir dusus, piyasada herhangi bir durgunluk gozlemlemedik mesela.
Tottenham'in da bahsi gecen Ocak ayinda harcadigi paraya bakildiginda da (Robbie Keane, Jermaine Defoe, Wilson Palacios, Pascal Chimbonda yaklasik 40 Milyon Paund'a mal oldu) maddi olarak zor durumda olduklarini soylemek cok mumkun degil ayrica. Eger yeni stadlarini insa etmeye gercekten kararlilarsa, dislerini sikip Arsenal gibi 1-2 sezon fazla transfer yapmadan ellerindeki genc ve potansiyeli yuksek kadroyla devam edip, gereken parayi Premier League yayin gelirlerinden uc asagi bes yukari cikarabilirler kanimca. Ayrica Tottenham gibi bir Londra takiminin bu tarz heyecan verici bir proje icin sponsor bulmakta zorluk cekmeyecegini de belirteyim.
Bu arada projenin konsept cizimlerine bakarken dikkatimi cekti. Yeni stada kademeli gecis planlari, Besiktas'in Yeni Inonu Stadi projesi icin de uygulanabilir belki. Arazi bu kadar elverisli olmasa da yeni acik arkasindaki bolge uygun olabilir. Tabi mumkunse bu yonetim yapmasi o insaati - yine yuzlerine gozlerine bulastirirlar buyuk ihtimalle.
Projenin basladigi ilk sezon, maclar White Heart Lane'de oynanirken yeni tribunlerin 75%'i insa edilecek.
Ilk sezonun sonunda iki stad arasinda kalan kale arkasi tribunler yikilip, yeni stadin cimleri yerlestirilecek. Bu noktadan sonra yeni sezonla beraber takim yeni sahasinda mac oynamaya baslayacak. Yeni stadin 75%'lik kismi White Heart Lane'den buyuk olugu icin bir hasilat kaybi da soz konusu degil.
2. sezonda takim maclarini yeni stadinda oynarken White Heart Lane'in yikimi tamamlanacak.
Geri kalan 25%'lik bolumun de tamamlanmasiyla Tottenham maclarini yeni evinde, tam kapasiteyle oynamaya baslayacak.
1 yorum:
1) blog hayirli olsun
2) ikinci kroki ibrahim uzulmezin hayallerini susleyen stad.
Yorum Gönder