Tarih: 9 Agustos 2009
Manchester United: Foster, O'Shea (75' Fabio), Ferdinand, Evans, Evra, Fletcher (75' Scholes), Carrick, Park (75' Giggs), Nani (63' Valencia), Rooney, Berbatov (75' Owen)
Chelsea: Cech, Ivanovic (46' Bosingwa), Carvalho, Terry, A. Cole, Mikel (65' Ballack), Essien, Malouda (77' Deco), Lampard, Anelka (83' Kalou), Drogba
Macin basinda hemen goze carpan Manchester United'in degistirdigi oyun sablonuydu. Ferguson dortlu savunmanin onune iki ortasaha oyuncusu Carrick ve Fletcher'i yerlestirmis, bu ikilinin yanlarina da Park ve Nani'yi koyarak orta dortlusunu olusturmustu. Ileride de Berbatov ve Rooney'e yan yana yer vererek tabiri caizse klasik 4-4-2'yi tamamlamisti. Ronaldo ve Tevez gibi birden fazla pozisyonda rahatlikla oynayabilen iki mukemmel oyuncunun kaybi sonrasi daha net tanimlanmis bir dizilise gecilmesi bekleniyordu zaten. Mevcut oyuncu yapisina bakildiginda da ideal secim 4-4-2 gibi gozukuyor. Chelsea ise Ancelotti'nin Milan'da da yillarca oynattigi dar baklavali 4-4-2 dizilisiyle sahadaydi. Dortlu savunmanin onunde Mikel oturuyor, onun iki yaninda Essien ve Malouda, onunde ise Lampard gorev aliyordu. Burada ilk dikkatimi ceken Essien ve Malouda'nin oyun karakterleri arasindaki fark sebebiyle ortasahada olusan dengesiz yapiydi. Dortlu savunmanin bek secimleri de bu duruma eklendiginde (solda kanat bek A. Cole, sagda stoper bek Ivanovic) bu dengesiz yapi pekisti ve Chelsea hucuma cikarken, deyim yerindeyse "solak" bir takim goruntusu verdi. Iki tarafta tek bir yeni transferin ilk 11'de yer almamis olmasi da enteresan bir detay. Maca Manchester United firtina gibi basladi. Ozellikle ilk 20 dakika Chelsea'yi surklase ettiler. Rooney ve Berbatov ileri ikilide gayet uyumlu gozuktuler ve donusumlu sekilde geri duserek ortasahada oyunkurucu gorevini paylastilar. Kanatlar da hareketli olunca oyun Kirmizilar'in kontrolunde gecti. Bu bolumde Nani'nin cezasahasi disindan attigi gol cok guzeldi. Burada vurusun yaninda Evra'nin yaptigi ve savunmanin dengesini bozan kosunun da hakkini vermek lazim. Cech'in de golde payi vardi, ancak ondan sonra yaptigi iki kurtarisla bu hatasini telafi etmeyi basardi. 20'den sonra Chelsea oyuna isindi ve maca denge geldi. Ancak United savunmasi bu bolumde oldukca basariliydi. Carrick-Fletcher ikilisi alisilmisin disinda iki forvetin arkasinda oynayan ve yerini yadirgadigi her halinden belli olan Lampard'i iyi kontrol ettiler. Savunmanin sol tarafinda oynayan Evans-Evra ikilisi de Chelsea'nin ters kanattan Malouda ve A. Cole ile getirdigi toplarin kademesinde iyi isler yapinca, United uzaktan sutlar ve duran toplar disinda kalesinde pozisyon gormedi. Devrenin dikkat ceken isimleri cok iyi oynayan Fletcher ve son derece hareketli ve istekli olan, fakat ayni zamanda cok top ezen Nani'ydi.
Ikinci yariya Ancelotti hucuma denge getirmek adina Bosingwa/Ivanovic degisikligiyle basladi. Keza ilk yarida bir kenar oyuncusu olmayan Essien ve stoperden bozma Ivanovic'in yer aldigi sag kanattan tek bir olumlu hucum gelistirememisti Chelsea. Anelka'nin sag kanada yakin oynayarak takima denge getirmesini bekliyordum, ancak bu da gerceklesmeyince Ivanovic'e kiyasla cok daha ofansif bir oyuncu olan Bosingwa ikinci 45 dakika icin tercih edildi. Nester dogru yere vurulmustu ancak beraberlik golu cok farkli bir yolla, Carvalho'nun ileri yaptigi ekstra bir kosu ile geldi. Portekizli stoper once mac boyunca hicbir sag kenar oyuncsunun yapamadigini yapip sag kanattan bindirdi, daha sonra da cezasahasina kat ederek soldan Malouda'nin gonderdigi topta Drogba'nin savunma ve kaleci Foster'i bozmasini firsat bilerek golu yapti. Boylece o dakikaya kadar ters kademelerde hatasiz oynayan Evans-Evra ikilisi Carvalho'nun bu beklenmedik katkisiyla alt edilmis oldular.
Beraberlik golunden 15 dakika sonra Chelsea enteresan bir pozisyonda ikinci golu buldu. 3'e 3 normal bir kontraatak golu gibi gozuken pozisyonu ozel kilan sey, gol sirasinda United'in sahada 2 kisi eksik mucadele ediyor olmasiydi. Ancak burada rakibi, hakemi, ya da sans faktorunu suclamak cok dogru degil. Cunku golden once topu disari atmak yerine hucum etmeyi tercih eden yine Kirmizilar'di. Kontraatagin basinda Evans'in en fazla sari kart gorecegi bir taktik faulu pas gecip top calmayi denemesi ve bunda basarisiz olmasi da bir diger etkendi. 1-2'den sonraki bolumde Evra ile Ballack arasindaki gerginlik ve yapilan 6 oyuncu degisikligi sebebiyle macin temposu iyice dustu. Ancak tam "Chelsea bu isi bitirdi" derken 12. Charity Shield macina cikan Giggs'in attigi kontra topu iyi degerlendiren Rooney golu yapti ve maci penaltilara tasidi. Fakat bu caba kupayi United'a getirmeye yetmedi ve uzun zamandir penaltilarda yuzu gulmeyen Chelsea bu laneti uzerinden atarak sezona mutlu bir baslangic yapmis oldu.
Manchester United'i bekledigimden iyi buldugumu soyleyebilirim. Ozellikle Rooney-Berbatov ikilisinin artan sorumluluklariyla beraber bu sezon daha iyi performans gosterecegine dair isiklar gordum. Chelsea'nin ise kat etmesi gereken cok yol var. Ozellikle Essien ve Lampard yerlerini simdilik yadirgiyorlar. Anelka'dan da gectigimiz sezonki gibi bir gol performansi alabileceklerini sanmiyorum. Ancak daha kesin birsey soylemek icin simdilik erken. Bekleyip gormek lazim.
Manchester United - Chelsea: 2-2 (3-6 Penaltilarla)
10' Nani (1-0)
54' Carvalho (1-1)
70' Lampard (1-2)
91' Rooney (2-2)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder