31 Ağustos 2009

Wind of Change

Juventus'un Diego'nun katilimiyla beraber Siyah-Beyazlilarin dar ortasahali bir 4-3-1-2'ye gececegini ve takimin liderligine soyunacagini sezon oncesinde yazmistik. Ancak Ferrara'nin -sakatliktan yeni cikmis olsa bile- Del Piero'yu 90 dakika kenarda oturtacak cesareti bu kadar erkenden gostermesini beklemiyordum. "Ne var canim bunda?" denebilir pek tabii ki. Ben ise ozellikle sezon basinda yapilan bu tarz tercihlerin verdikleri mesaj acisindan son derece onemli olduguna inanirim. Bir diger deyisle, Juventus'un bugun itibariyle Del Piero'nun degil, Diego'nun takimi oldugunu soyleyebiliriz. Bu Del Piero'nun ilerleyen donemde forma giymeyecegi, ya da oynadigi donemlerde verimli olmayacagi anlamina gelmiyor tabii ki. Efsanevi oyuncu, eger bu degisimi bir geri adim degil, futbolun devinimi icerisinde yasanan dogal bir devir teslimi seklinde gorebilirse Juventus'un en onemli oyuncularindan birisi olmaya devam edebilir.

Bugunku maca, yani saha icine bakalim. Sezonun ilk ciddi macinda Juventus'u oldukca begendim. Roma, eski Roma degil, o yuzden Olimpico da eskisi kadar ic karartici bir deplasman degil ancak yine de kucumsenemeyecek bir skor elde ettiler ve daha onemlisi gelecek adina cok olumlu sinyaller verdiler. Juventus savunmasi oldukca saglamdi bugun. Cannavaro-Chiellini ikilisi zaten Italya Milli Takimi'nin da gobek ikilisini olusturuyorlar. Arkalarinda Buffon ile bu sezon cok fazla gol yemeyeceklerini soylemek icin Fabio Capello olmaya gerek yok. Yukarida bahsi gecen yazida Felipe Melo'dan uzunca bahsetmistim. Bugun sahanin Diego ile beraber en iyisiydi. Attigi golun de bununla pek bir alakasi yok, 90 dakika boyunca mukemmele yakin oynadi. Yeri geldiginde hareketli forvetleri topla bulusturabilen, yeri geldiginde driplingle dikine oynayabilen, ayrica ne zaman basit oynamasi gerektigini iyi bilen, cok cok iyi bir oyuncu kazandi bu transferle Juventus. 
Ferrara'nin tercih ettigi dar ortasahali 4-3-1-2'nin 3 onemli geregi var. Bunlarin ilki on alanda kenarlara deplase olabilen, fizikli, ve caliskan forvet oyuncularinin varligi. Amauri ve Iaquinta, ikisi de bu tanima sonuna kadar uyan oyuncular. Bugun gol atamamalarina ragmen Roma savunmasini cok zorladilar. 2. ve 3. goller de bu sayede geldi zaten. Kaldi ki biraz daha sansli bir gunde, bugun kacanlarin en az 1-2 tanesi aglari bulacaktir. Ikinci onemli element kanat beklerinin oyuna katkisi. Ortasahanin kenarlari ortaya yakin oynadiklari icin beklerin ne derece oyuna girdigi -ozellikle denk mucadelelerde- son derece belirleyici olabiliyor. Ben hala Juventus'un bu bolgedeki opsiyonlarinin yeterli oldugunu dusunmuyorum. Ancak bu, biraz da butce yonetimiyle ilgili bir hadise - Felipe Melo ve Diego'ya €50M harcayinca savunmanin kanatlarina katki yapamamis olmalari normal. Sezonun ilerleyen kisminda sorun yasayacaklarsa, buyuk ihtimalle kaynagi bu olacak. Son olarak, ucuncu, belki de en onemli faktor de takimin forvet arkasinda oynayan "10 Numara"sinin performansi. Iste Juventus'un gelecege dair umutlu olmak icin en onemli sebebi de burada yatiyor. Diego gercekten cok ozel bir oyuncu. O'nun oynadigi pozisyonda oynayip bu kadar oyunun icinde olan cok az isim var dunyada. Biz daha cok bu 10 Numara'larin arada bir gozukup, o anlarda da macin skorunu degistiren hareketler yapmasina alisigiz. Diego ise mac icinde cok gezip, arastiran, takim topu ileri tasiyamadiginda geriye kadar gelip oyunu acan, yani skoru degistirmedigi donemlerde de oyun ici katkisiyla takima cok faydali olan bir oyunkurucu.
Juventus dogru transferlerle iskeleti cok saglam bir takim yaratti. Bundan sonrasi biraz da Ferrara'nin elindeki kadroyu nasil yonetecegine ve onune cikacak problemlere ne tur cozumler uretecegine bagli. Ancak birsey kesin ki, o da Juventus'un cok onemli bir degisim gecirmekte oldugu. Sonunun nereye varacagini kestirmek simdilik cok guc, ama bu yolculugu seyretmek cok keyifli olacak gibi.

Hiç yorum yok: