1 Ağustos 2009

Ibrahimovic/Eto'o Takasi 2. Bolum - Inter

Dev takasin Barcelona ayagindan burada bahsetmistik, biraktigimiz yerden devam edelim...
Inter gectigimiz sezon basinda son derece riskli bir karara imza atarak, takima yillar sonra istikrar getirip, pratikte 2, kagit uzerinde 3 sene ust uste sampiyonluk yasatmis olan Mancini'yi gondermis, yerine de bence Dunya'nin en iyi 3 teknik direktorunden biri olan Mourinho'yu getirmisti. Mourinho, Mancini'den defansif anlamda son derece saglam, ofansif yonden de Italya Ligi'nin gereklerini yerine getiren, oyununu daha cok Ibrahimovic'in bireysel yetenekleri etrafinda sekillendirmis bir takim devraldi. Ibrahimovic'in futbolu agir oynamayi seven ve ayni zamanda takiminin stilini dikte eden bir super yildiz oldugundan bir onceki yazida bahsetmistim. Bu sebepten dolayi Mancini'nin Inter'i cok sert, taktiksel analmda cok disiplinli, fakat agir ve biraz tek yonlu bir takimdi. Mourinho'nun hicbir takimini ise agir veya tek yonlu olarak nitelendiremezsiniz, daima cok cabuk ileri cikan ve degisik karakterdeki hucumculariyla cesitlilik yaratan takimlar olusturmustur Portekizli. 

Iste bu sebeple gecen yilki Inter maclarini ayri bir dikkatle takip ettim. Mourinho'nun gectigimiz sezon basinda yaptigi 3 onemli transferden 2 tanesi (Quaresma ve Mancini, digeri ise Muntari) yukarida bahsettigim hucumdaki tek yonlulugu ortadan kaldirip, Italya'nin klasik dar ortasahali, kanat hucumlarinda da beklerin ofansif yetenegine dayanan oyun tarzina farklilik kazandirmak adina alinmis isimlerdi. Portekizli'nin plani 3'lu hucumun ortasinda Ibrahimovic'i kullanip, O'nu da macina gore Quaresma, Mancini, Balotelli, ve Figo ile desteklemekti. Fakat gerek alinan iki oyuncunun beklenen performansi gosterememesi, gerekse eldeki takimin geri kalaninin yillardir oynadiklari "Mancini futbolu"nu birakip "Mourinho futbolu"na gecisi kolayca yapamamasi sebebiyle Inter sezon basinda oyun anlaminda ciddi sekilde bocaladi. Bu noktada, Mourinho cogu buyuk teknik direktorun yapamayacagi birsey yaparak uygulamaya calistigi sistem degisikligini rafa kaldirdi ve takim Mancini yillarinda oynadigi futbola geri dondu. Bunun sonucunda sezonu sampiyon olarak tamamlamalarina ragmen Sampiyonlar Ligi'nde -bir kez daha- hedeflerinin altinda kaldilar.
Iste bu yuzden, Inter'in bir Mourinho takimi olabilmesi adina Ibrahimovic/Eto'o takasi bence cok ama cok onemli bir adim. Eto'o, Ibrahimovic kadar yetenekli bir oyuncu olmayabilir, ancak kesinlikle, dogru kullanildigi takdirde, takimina en az Isvecli kadar net katki saglayabilecek mukemmel bir forvettir. Ayrica oyun tarzi itibariyle "Mourinho futbolu"na Ibrahimovic'ten cok daha uygun oldugunu rahatlikla soyleyebilirim. Bu anlamda, Eto'o ve beraberinde gelen €45-50M da dusunuldugunde, cok basarili bir ise imza atmistir Inter yonetimi. Oyun tarzini belirli yonlerden Ibrahimovic'e cok benzettigim ve futbolunu gectigimiz sezon oldukca gelistiren Balotelli'nin varligi da dikkate alinmasi gereken ayri bir faktor burada.

Simdi Mourinho, takima kendi futbolunu oturtmayi bir kez daha deneyecek. Yapmaya calistigi sey Serie A karakterine son derece ters olsa dahi, bu sefer hem elindeki kadronun daha elverisli oldugunu, hem de Mourinho ile bir tam sezonu geride birakan oyuncularin bu transformasyonu daha sorunsuz atlatabilecegini dusunuyorum. Yukarida bahsettigim sablonda degisiklikler olabilir, ancak neticede bu sezon cok daha dengeli, cabuk, ve hareketli bir Inter seyredecegimizden eminim.

Hiç yorum yok: