28 Temmuz 2009

Ibrahimovic/Eto'o Takasi 1. Bolum - Barcelona

Uzun zamandir beklenen, herkesin uzerinde konustugu dev takas dun resmilesti. Zlatan Ibrahimovic, Samuel Eto'o, €48M, ve Aliaksandr Hleb'in bir yillik kiralama bedeli karsiliginda Barcelona'li oldu. Benim bildigim kadariyla futbol tarihinde bu kadar yuksek profilli iki oyuncu birbiriyle takas edilmemisti bugune kadar - ki isin bir de €50M civarinda, kendi basina futbol tarihinin en buyuk transfer bedellerinden birini olusturan nakit boyutu var. Durum boyle olunca, Inter'in yolunu tutan, iki sezon oncesinin EPL yildizlarindan Hleb'in tek satir bahsi bile gecmiyor yorumlarda. Oncelikle bu buyuklugu sindirmemiz gerektigini dusunuyorum. Isimleri bir kenara koyalim. Dunya'nin en iyi 5 forvetinden biri, yine Dunya'nin en iyi 5 forvetinden bir digeri, arti €48M, arti bir sezon once €16M'a transfer yapmis bir oyuncunun kiralanmasi karsiliginda Italya sampiyonundan Ispanya sampiyonuna transfer oldu bugun. Gercekten devasa bir transfer.

Hal boyleyken oturdugum yerden, "takasin galibi su, maglubu bu" seklinde gorus bildirmem mumkun degil, bunu bize ancak zaman gosterecek. Sadece iki takim ve takasin merkezindeki iki oyuncu hakkinda dusunduklerimi not dusecegim buraya - amacim ileriye dair referans olmasi. Yazinin daha yazilabilir ve okunabilir olmasi adina da Barcelona'dan baslayip Inter kismini onumuzdeki gunlere birakmayi uygun gordum. Is/okul derken bu aralar uzun uzun klavye basina oturamiyorum.

Ibrahimovic'ten baslayalim. Burada onun yeteneklerini uzun uzun anlatmama gerek yok. Dunya'nin en becerikli forvet oyuncusu olabilir kendisi. O'nun hakkindaki en onemli gozlemim ise hem kalitesi hem de kisiligi sebebiyle cok belirgin, kenarli koseli, ve baskin bir oyun karakterine sahip oldugu ve bunu takimina dikte ettirdigidir. Fiziksel ozelliklerinden mutevellit, mucadeleden kacinmadan, agir, ve sindire sindire oynuyor futbolu (agir bir futbolcu oldugunu soylemiyorum kesinlikle, futbolu yavas oynamayi tercih ediyor diyorum). Bence en onemli ozelliklerinden biri ileride rahatca top saklayip oyun kurabilmesi, boylece hem savunmasini rahatlatmasi, hem de takimin geri kalanina hucuma cikma imkani taniyabilmesi. O'nun icin kullanilan 9.5 numara tabiri son zamanlarda duydugum en isabetli benzetmelerden birisi. Ornegin bugun -hakli olarak- Dunya'nin en iyi sag beki olarak gosterilen Maicon'un ofansif basarisinda Ibrahimovic'in payinin cok buyuk oldugunu dusunuyorum. Neticede cizdigi bu profille, daha cok kuvvete dayali, oyunun diger buyuk liglere kiyasla oldukca yavas ve dar alanda oynandigi Serie A icin mukemmel bir forvet oyuncusuydu Isvecli.

Peki Ispanya'da, Barcelona'da ne yapar? Ibrahimovic, Ingiltere ve Italya'dan gelen her iyi golcu gibi, forvetlerin cokca gol attigi La Liga'da, hele hele Barcelona formasiyla, 20-25 golu rahatlikla bulacaktir. Ancak bence gercek anlamda "basarili" olup olmayacagini belirleyecek faktor, yildiz oyuncunun Barcelona'nin oynadigi cok pasli, oyuncularin topsuz alandaki hareketi uzerine kurulu, dinamik oyun tarzina nasil uyum saglayacagi olacak. Sunu da hemen soyleyeyim, Ibrahimovic takimin geri kalaniyla bu uyumu yakalamak icin gerekli her turlu yetenege sahip, sadece bunun icin ufak capta bir mental transformasyon gecirmesi gerektigini dusunuyorum.
Fakat neticede, gun itibariyle Dunya'nin topa en rahat sahip olan takimina, topa en iyi hukmeden forveti eklenmis durumda. Yani buradan, topu ayagina her aldiginda 40-50 pasi cok rahatlikla yapabilecek, gectigimiz yilin Barcelona'sina kiyasla dahi daha dominant bir takim cikabilir ortaya. Ayrica Guardiola'nin da dedigi gibi Eto'o/Ibrahimovic degisikligi Barcelona'nin oyununa bambaska bir boyut getirecektir. Oyun sikistigi zaman kafalarini kaldirip ileride hedef alabilecekleri bir forvetleri var artik. Oynadiklari "aykiri" futbol sayesinde gectigimiz sezon pek de ihtiyac duymadiklari bu opsiyonu, yeri geldiginde bir B plani olarak kullanacaklardir. Ayrica tek onemli zaafiyeti hava hakimiyeti olan takima Ibrahimovic'in katilmasi hem hucum hem savunmada buyuk katki saglayacaktir. "Barcelona nasil durdurulur?" diye kendime her sordugumda aklima Sampiyonlar Ligi yari finalindeki Chelsea maclari geliyor. Ingilizler son derece sert bir savunma ve mukemmel bir alan paylasimi dersi vererek 2. macin 92. dakikasina kadar Barcelona'yi durdurabilmisler ve -bence- son derece kismetsiz bir sekilde elenmislerdi. Ibrahimovic'in iste bu tarz sikisik oyunlarda ekstra ozellikleri sayesinde fark yaratabilecegini dusunuyorum.

Tabii tum bunlari konusurken bir de takimdan giden isme bakmak gerek. Ben, sahsen Eto'o'nun Barcelona icin cok cok buyuk bir oneme sahip olduguna inananlardanim. Eto'o'nun yirticiligi, hareketliligi, ve surati rakip savunmalarin ileri itilip, dengelerinin bozulmasinda buyuk rol oynuyordu. Bu da Barcelona'nin topu rakip yarisahaya yiktigi donemlerde dahi oyunun dar alana sikismasini engelleyen en onemli faktorlerden biriydi. Ayni zamanda bahsettigim bu ciddi kosu tehdidi, Messi, Xavi, Iniesta gibi beyinlerin arapaslari icin bicilmis kaftandi. Simdi bu penetrasyon tehdidi buyuk olcude ortadan kalktigi icin rakip savunmalar oyunu biraz daha kalelerinden uzak oynama sansi yakalayabilirler. Ancak Barcelona kadar ozel bir takim, elbette kendi icinden buna bir cozum uretecektir. Mesela gectigimiz sezonun sonlarina dogru sikca izledigimiz (6-2'lik Real Madrid maci dahil) Messi'nin ileride en ucta oynayip iki forvet oyuncusuyla desteklendigi duzen bu anlamda bir acilim saglayabilir - ki Ibrahimovic bu duzene Eto'o'dan cok daha iyi uyum saglayacaktir.

Dagildik, toparlayalim... Ibrahimovic, bir yonden Barca'nin oyun tarzina Dunya'da en uygun, diger yonden ise en ters forvet oyuncusu belki de. Bu yuzden Isvecli Barcelona'nin su anki oyun sistemine mukemmel sekilde oturmayacak ve belirli noktalarda iki tarafin da digerine uyum saglamasi, ortada bir yerlerde bulusmalari gerekecek. Bunun sonucunda Barcelona'nin yeni oyun sisteminin nasil sekillenecegini ise simdiden kestirmek gercekten mumkun degil. O yuzden onemli bir risk aldiklari da ortada. Fakat risk almadan, sadece statukoyu koruyarak Avrupa'da uzun yillar zirvede kalmak da mumkun degil. Belirli bir sure sonra diger takimlar oyun sisteminizi ezberliyor ve gerekli onlemleri almaya basliyorlar. Bu pencereden bakinca, bu kadar ust duzeydeki takimlarin surekli yenilenmesi ve sistemlerini taze tutmalari gerektigini goruyorum. Ayrica, burada unutulmamasi gereken bir nokta da Barcelona'nin bu yoldan zaten bir kez gecmis oldugu. 2006'daki muthis sezonlarindan sonra, bu sezonun aksine, takimin ana kadrosunu korumuslar, fakat buyuk oranda basariya doyan takimlari 2007'de beklentilerin cok gerisinde kalmisti.

Neticede bugun emin oldugum bir sey varsa o da, gercekten cok saygi duydugum, Laporta ve Cruyff onderligindeki Barcelona'nin beyin takiminin bunlarin hepsini coktan dusunup hesap ettikleri ve belli bir plan dogrultusunda hareket etmekte olduklari. Yoksa Ibrahimovic'in Real Madrid'in transfer hamlelerine karsilik vermek adina yapilmis bir gosteris transferi oldugunu dusunmuyorum kesinlikle.

5 yorum:

Antidoto dedi ki...

yazı gerçekten çok güzel olmuş,ellerine sağlık.lakin zamorano-r.carlos takası yüksek profil bakımından bu iki arkadaşla yarışabilir diye düşünmekteyim.

Unknown dedi ki...

Özellikle sondan bir önceki paragrafta belirttiğiniz husus bu takasın kilit noktası bence. Barcelonanın dünyanın en gözde ve hedef takımı haline gelmesi; diğer takımların onlara karşı analitik çözüm arayışlarına gitmesine sebep olmakta...Tam bu noktada yapılan bu takas tüm dengeleri alt üst edip, Barcelona için biricik hücum opsiyonları yaratmakta ki bu Barcelonayı hepten önlem alınamaz bir takım haline getirecektir.

stalker dedi ki...

"tamam canım anladık" postu çıkmıyor sayfada. neden acep?

Redman dedi ki...

stalker,

4 baslik ust uste gorunce screenshot almistim. Fakat tanidik Galatasaraylilar bile durumu yanlis anlayinca sildim postu. Herkese laf anlatmak istemedim teker teker anlayacagin.

Redman dedi ki...

ilker,

Alinacak sonuc yazida belirttigim "iki tarafin birbirine uyum saglamasi" hususuna bagli bence. Ortada bir yerde bulusabilirlerse gercekten cok ozel bir sezon daha seyredebiliriz Barca'dan.

Freak,

Roberto Carlos her ne kadar Dunya'nin gelmis gecmis en iyi sol beki olsa da (bence tabii ki) transferi yaptigi donemde bugunku Ibrahimovic ya da Eto'o ile kiyaslanabilecek duzeyde degildi. Bir de ortada 50M Euro gibi bir para var ki o tarihte 3 Zamorano, 2 de Roberto Carlos rahatlikla alinirdi 50M Euro ile herhalde :) Ama dusunuyorum da, benim de ilk 5'ime girer herhalde...