6 Temmuz 2009

Hidayet Turkoglu Toronto Raptors'da


Hidayet'in Portland Trailblazers ile anlastigi aciklandiginda asagidaki yaziyi yazmistim. Ancak yaziyi bloga koymaya firsat bulamadan Hidayet'in fikir degistirdigi ve Toronto'nun teklifini ilk siraya koydugu haberleri gelince konuyu askiya almistim. Durum iyice netlesti artik. Hidayet, Toronto salary cap'inde bosluk yaratir yaratmaz Raptors ile 5 senelik sozlesme imzalayacak. Konusulan miktar $53M, yani Blazers'in teklif ettiginden $3M daha fazla. Once Hidayet Portland'a giderken neler yazmisim ona bakalim:
Hidayet Turkoglu gecirdigi iki mukemmel sezondan sonra Portland Trailblazers'in yolunu tutuyor. Haberler dogruysa 5 senelik kontrat karsiliginda $50M kazanacak (buradan da vergiler dusuldukten sonra cebine asagi yukari $35M gecer). 

Vince Carter takasindan sonra Hidayet'in buyuk ihtimalle Orlando'dan ayrilacagindan burada bahsetmis, "Magic NBA'in ciddi anlamda maddi sikinti yasayan kuluplerinden birisi ve bu yuzden Vince Carter'in ustune Hidayet'e de bekledigi ve hakkettigi $10M'u verebileceklerini sanmiyorum" demistim zaten. Hidayet ile ilgilendigi soylenen ve hak ettigi parayi onerebilecek 3 takim vardi bu sezon - Portland, Detroit, ve Toronto. Detroit Tayshaun Prince'in varligi sebebiyle, Toronto da yeniden yapilanma asamasinda oldugu icin cok mantikli gelmiyordu. Bu yonden bakinca gayet mantikli bir transfer gerceklesmis oldu. 

Ancak bir baska NBA sevdalisi Eray Sozen'in blogu Ali Sami Yen'de de yazdigim gibi Portland'in mevcut kadro yapisi sebebiyle bu transfere cok da olanak vermiyordum. Bunun iki sebebi vardi; ilki Trailblazers'in kadrosunda uc tane genc ve gelecek vaad eden kisa forvet bulundurmasi (Travis Outlaw, Nicolas Batum, Martell Webster), ikincisi de asil ihtiyaclarinin tecrubeli bir oyunkurucu oldugunu dusunmemdi. Ancak sonuc olarak 2, 4, ve 5 Numarali pozisyonlarin onumuzdeki 5 yil boyuncaki sahipleri belli oldugu icin ya bir oyunkurucu ya da bir kisa forvet alacaklardi, tercihlerini kisa forvetten yana kullandilar. Hidayet'in Orlando'da Stan Van Gundy yonetiminde kalmasinin kendisi acisindan daha iyi olacagina inaniyorumdum, ancak NBA'de en yakindan takip ettigim 2-3 takimdan birine gitmis olmasi da benim adima cok sevindirici. Portland, Brandon Roy, LaMarcus Aldridge, ve Greg Oden ile birlikte NBA'in en potansiyelli uclusune sahip ve takimin basinda -bence ligin en iyi koclarindan biri olan- Nate McMillan var. Bu cekirdek ekibe simdi Hidayet gibi cok onemli bir tamamlayici parcayi da eklemis oldular. Takimda gozle gorulen tek eksik onceden de bahsettigim gibi tecrubeli bir oyunkurucularinin olmayisi. Ancak bu acik da pekala yerinde bir takasla kapatilabilir (Blazers'in elinde takas malzemesi olarak kullanilabilecek 4-5 tane genc ve yetenekli oyuncu var). Kapatilmasa bile Hidayet'in oyunkuruculuk yetenegi bu eksikligin uzerini belirli olcude ortecektir. 

Onumuzdeki sezon cok zor, ancak 2010/11'den itibaren Portland'in sampiyonlugun en onemli adaylarindan birisi oldugunu rahatlikla soyleyebilirim. Ozellikle Greg Oden kendisinden beklenen gelisimin yarisini dahi gosterirse Portland'in onumuzdeki 10 senede birden fazla NBA finali gormesi kimseyi sasirtmamali.

Yukarida da yazdigi gibi Toronto'nun henuz oturmamis bir takim olusu sebebiyle Hidayet'in Raptors'i tercih edecegini dusunmuyordum. Kariyerinin en verimli yillarini sampiyonluk sansi olacak bir takimda gecirmek istemesi daha mantikli geliyordu. Ancak -soylenenlere gore Turkler'in cok olusu ve kozmopolit dokusu sebebiyle- Hidayet, Toronto'nun kendisine yaptigi teklifi daha cazip buldu. Bunda takimin en onemli skor opsiyonlarindan bir olma sansinin da etkisi vardir eminim ki. Cunku diger alternatifleri Orlando'da da Portland'da da tamamlayici bir parca ve takimin 4. skor opsiyonu olacakti buyuk ihtimalle. Toronto'da ise esas oglan olacak ve kariyeri boyunca yaninda oynadigi onemli uzunlara (Chris Webber, Tim Duncan, Dwight Howard) Chris Bosh'i da ekleyecek. Simdiden onumuzdeki sezon icin Hidayet'in hanesine 20 sayi, 4 ribaunt, 5 asist yazabiliriz bence.

Bu saatten sonra bize hayirlisi olsun demek dusuyor. Verdigi karara saygi duymak lazim - neticede bu noktaya gelebilmek icin yillardir ugras veren ve bunu hak eden kendisi. Umarim Toronto'da iyi bir performans gosterir, ve daha da onemlisi, mutlu olur Hidayet.

Hiç yorum yok: