11 Temmuz 2009

NBA Turkiye


Gectigimiz hafta yasananlarla beraber NBA yaz transfer doneminin bizi ilgilendiren kismi buyuk olcude sona ermis oldu. Zayif da olsa Ersan'in Milwaukee Bucks'a donme ihtimali var, ancak o da Hidayet ve Mehmet'in transferleri kadar gundemi mesgul etmeyecektir.

Hidayet'in Toronto Raptors ile kesin olarak anlastigini ve imzalarin Toronto'nun salary cap'inde yer acilir acilmaz atilacagini soylemistik. Iste Toronto, salary cap'inde yer acarken Carlos Delfino ve Anthony Parker gibi oyuncularin transfer haklarindan feragat etmemek icin gunlerdir bir baska kosede konusulan Shawn Marion - Dallas Mavericks sign-and-trade'ine, Orlando'yu ikna ederek, Hidayet'i de ekledi ve onumuzdeki sezon icin gercekten basarili bir ise imza atmis oldu. 4 takimli takasin ozeti asagidaki tabloda:


Detaylara uzun uzadiya girmek istemiyorum. Ancak bu takasin Toronto'ya getirisi buyuk. Hem Devean George ve Antoine Wright gibi kadroya derinlik katip rotasyonu genisletecek iki rol oyuncusu kazandilar, hem de Hidayet ile sozlesme imzalamak icin, yukarida da soyledigim gibi, Anthony Parker ve Carlos Delfino'nun haklarindan vazgecmek zorunda kalmadilar. Bunun icin elden cikardiklari kaynaklar ise minimum: bir tane 2016 ikinci tur draft hakki ve bir miktar nakit para (NBA kurallarinca bu miktar $3M'i gecemiyor). Takasin teknik detaylari icin Raptors'in sitesindeki su incelemeyi okuyabilirsiniz. Hidayet'in Toronto'ya tanitildigi basin toplantisi da burada.
Hidayet'i ve Toronto'yu yakindan ilgilendiren bir baska imza da Raptors'in Italyan uzunu Andrea Bargnani'den geldi. Bargnani, 5 yil icin $50M karsiliginda Toronto'da kalacak. Calderon, takimda tutulursa Parker, Hidayet, Bosh, ve Bargnani ligin en iyi hucum eden takimlarindan birini olusturabilir onumuzdeki sezonda.


Bu arada, herkes Hidayet'e konsantre olmusken, bir haber de Mehmet'ten geldi. Memo sezon sonunda kontratindaki serbest kalma opsiyonunu kullanmamis ve 2009-10 sezonunu da Utah'da gecirmeye karar vermisti (yaklasik $9M karsiliginda). Mehmet'in Utah'da gayet mutlu oldugunu ve zaten istikrarli bir kulup olan Jazz'in de Jerry Sloan'in gozdelerinden biri olan, 2007 All-Star'larindan Okur'u kadroda tutmak istedigini biliyorduk. Ancak Carlos Boozer'in takas dedikodulari ve Paul Millsap'in free agent gorusmeleri sebebiyle, Jazz yonetiminin Mehmet'in sozlesmesini bu kadar erken uzatmasini beklemiyordum. Ancak anlasma saglandi ve Jazz, 2 sezon karsiliginda $21M'lik bir ekleme ile Mehmet'in kontratini 2011-2012 senesinin sonuna kadar uzatti. Bundan sonra, buyuk ihtimalle Carlos Boozer'i takas edip, Paul Millsap'i -Blazers'dan aldigi teklifi esleyerek- takimda tutacaklardir. Zamaninda Andrei Kirilenko'ya verdikleri maksimum kontrat hala baslarini agritiyor ama yine de ellerindeki takim hic de fena sayilmaz. Jerry Sloan onderliginde Deron Williams, Paul Millsap (ya da Carlos Boozer), ve Mehmet Okur uclusu ile Bati'da duzenli bir sekilde playoff resminin icinde kalan bir takim olacaktir Jazz. Malone-Stockton'li NBA finali gunlerine donmeleri ise simdilik mumkun gozukmuyor.

2 yorum:

QuaresmA dedi ki...

mehmet okur pek çok avrupalı pivotun düştüğü hataya düşerek iyi şut attığını bildiğinden oyununu sadece şut ve bazen penetreler üzerine kurdu. benim nazarımda mehmet okur artık yumuşak bir pivottan ziyade ağır bir forvettir. zaten tam bir 5 numara sayılmaz da..

pivotlara 3'lük atmak yasaklansın !

Redman dedi ki...

Larry Brown, Detroit'teyken iceriden oynamasi icin cok zorluyordu Mehmet'i. 2.10'un uzerindeki bir oyuncu iceriden de tehlikeli olabilmeliydi ona gore - ki katilmamak elde degil.

Ancak, daha sonra Mehmet, Cleveland'dan Boozer ile beraber Utah'in yolunu tuttu. Utah kocu Jerry Sloan da Mehmet-Boozer ikilisinin hem iceriden, hem disaridan tehlikeli olabilmesini istiyordu. Bunun icin de en mantiklisi Mehmet'in disarida oynayip, pota altinda Carlos Boozer'i adamiyla bire bir birakmasiydi. Ilk senenin sonuna dogru Mehmet oyununu tamamen oturttu ve o gunden bu yana NBA'in en iyi sut atan 2-3 uzunundan bir tanesi oluyor her sezon.

Velhasil kelam, NBA'de eger bir superstar degilseniz, herhangi bir seyi cok iyi yapmaniz, ve oyunun geri kalaninda da siritmamaniz lazim. Mehmet'in yaptigi da bu oldu. Mehmet pozisyonunda NBA'in en iyi sutoru su anda. Ayni zamanda ortalamanin uzerinde bir ribauntcu ve Yao Ming, Shaquille O'Neal gibi fizikli pivotlari gayet iyi savunabiliyor. Boyle olunca da cikarip $10M'u koyuveriyorlar zaten adamin onune :)

Senin yorumuna geri donersek, bence hucumda agir bir 4 numara, ama savunmada tam bir 5 numara Memo.