17 Temmuz 2009

Dinsizin Hakkindan Gelen Imansiz Kulup - Lille OSC

Lyon'un her sene birilerini yetistirip Avrupa'nin buyuklerine satmasina alisigiz. Essien, Diarra, Tiago, Abidal, Malouda, Ben Arfa bu sene de Benzema buyuk paralar kazandirarak Lyon'dan ayrilan isimler oldular. Zaten Jean Michel Aulas'in kurup uzun suredir basariyla uyguladigi sistemin temeli de buna dayaniyordu. Ligue 1'deki genc ve gelecek vaad eden ham yetenekleri zaten islemekte olan bir duzenin icine oturtup, burada parlattiktan sonra maliyetlerinin 3-5 misline sattilar senelerce. Ancak son donemde Juninho'nun basini cektigi, Coupet'li, Cacapa'li, Govou'lu ilk jenerasyonun misyonunu doldurmasiyla bir devrin sonuna geldi Lyonlular. Yasanan gerilemenin baska sebepleri de var elbette ama onlari da zaman bulunca, ilerleyen gunlerde inceleriz artik. Bugun gelinen noktada ise yeniden yapilanmak ve kaybettikleri sampiyonlugu Bordeaux'dan geri almak zorundalar. 

Bunun icin de kesenin agzini acmis durumda Lyonlular. Basvurduklari adreslerden biri de son yillarda oldugu gibi yine Lille OSC. Yazilanlar dogruysa €18M karsiliginda Brezilya'li kanat oyuncusu Michel Bastos icin anlasmis iki kulup. 2007'de on liberolari Bodmer ile, bu sezon Galatasaray'a gelen Kader Keita'yi toplam *€22M'ya, 2008'de de teknik direktorleri Claude Puel ile beraber ortasahalari Jean II Makoun'u €15M'ya yine Lyon'a satmislardi. Yani 3 transfer doneminde sadece Lyon'a yaptiklari satis €55M. Anlayacaginiz Lyon'un da bir Lyon'u var artik. Senelerdir sirtlarindan para kazandigi Chelsea, Real Madrid gibi takimlarin neler hissettigini daha iyi anlamistir artik Aulas. Isin kotusu de simdiye kadar Lille'den aldiklari isimlerden herhangi birinden dogru duzgun bir uretim alamamis olmalari. Ama buna ragmen onumuzdeki sezon da Belcika'li hucumcu Eden Hazard ya da Jean II Makoun'un yerine gelen eski Bordeaux'lu Rio Mavuba'ya talip olurlarsa hic sasirmam acikcasi. 

Mathieu Bodmer & Kader Keita

Jean II Makoun

Claude Puel

Michel Bastos

Avrupa'nin az malzemeyle cok is yapan basarili takimlarindan birisi gercekten Lille. 2005/06 ve 2006/07'deki Sampiyonlar Ligi maceralarini nakite donusturmeyi basarip, bu paranin ufak bir kismiyla da yeni transferlerini yaptilar. Bulup cikardiklari genc cevherler disinda Robert Vittek, Rio Mavuba, Michael Landreau gibi saglam veteranlari da oldukca ucuza mal ederek yine gayet duzgun bir takim kurdular. Bordeaux, Lyon, Marsilya gibi takimlar arasinda sampiyonluga oynamalari zor, ancak yine saygin bir yerde bitireceklerdir ligi.

*: Keita & Bodmer ikilisinin transferinde Keita'nin maliyeti €18M, Bodmer'inki ise €4M olarak gosterilmisti. Keita €18M ederken, o tarihte piyasasi gayet yuksek olan Bodmer'e sadece €4M odenmesi oldukca enteresan gelmisti bana. Aceto Balsamico'nun bir postunda bunun aslinda Bodmer'in bir onceki kulubune odenecek olan "bir sonraki satisindan elde edilecek transfer komisyonu"nu dusuk tutmak icin yapilmis bir danisikli dovus olduguna dair soylentiler ciktigini okuyunca taslar yerli yerine oturdu acikcasi. Bu durum dogruysa Keita transferinin maliyeti de tekrar sorgulanmali bence, ancak o kadarini da Galatasaraylilar'a birakalim artik.

8 yorum:

QuaresmA dedi ki...

bu familyadan heerenveen ve gaziantepsor var bir de.

o değil de bu puel hala kovulmadı mı ya ? kendilerini şampiyon yapan tüm hocaları kovup, bu adamı hala takımın başında tutmaları da ironik :D

Redman dedi ki...

Gaziantepspor bizim sayemizde orada zaten :)

Puel de duruyor vallahi. Aulas hatalarindan ders aldi diye umuyorum ben. Biraz da firil firil hoca degistirmekten geldi bunlar baslarina.

Benzema'yi 35M Euro'ya satip 5 yas buyuk Lisandro Lopez'e 24M Euro odemeleri de hic Lyon'luk bir hareket degildi bence. Her sene transferlerde artida cikan takim birkac sezondur eksilerde zaten...

Adsız dedi ki...

"Senelerdir sirtlarindan para kazandigi Chelsea, Real Madrid gibi takimlarin neler hissettigini daha iyi anlamistir artik Aulas. "

Chelsea veya Real Madrid Lyon gibi oyuncuyu parlatıp da satan kulüpler değil. Lille gibi kulüpler Lyon'un bu başarısını gördükleri için tok satıcı ayağına yatıyorlar. Lyon neden bu kadar sevilmiyor anlamadım. Bir yerlerden bulunan yetenekler parlatılıp fazla elde tutulmadan gönderiliyor, yöntem bu. Ama nedense Lyon'u sırf bu yüzden sevmiyor bir çok insan. Halbuki örnek almamız lazım Lyon'u. Enteresan bir durum.

Redman dedi ki...

Chao Grey,

Alintiladigin cumlede Lyon'a bir elestiri yok. "Lyon, Chelsea ve Real Madrid gibi bir takimdir" da demiyor yazinin hicbir yerinde. Kaldi ki Lyon'u severim sahsen. Sevmekten ote cok da basarili bulurum asil. O yuzden cok anlam veremedim acikcasi tepkine.

Anlatmaya calistigim su:
Essien'i ve Edmilson'u bir kenara koyalim. Diarra, Tiago, Abidal, Malouda, Ben Arfa... Bunlar hep Lyon'un parlatip iyi paralara sattigi, fakat gittikleri takimda Lyon'daki performanslarinin yarisini gosterememis isimler. Simdi de Lille oyunculari parlatip parlatip Lyon'a satiyor ve sattigi oyuncular beklenen performansi gosteremiyor. Boyle bir benzerlik var Avrupa devleri/Lyon ile Lyon/Lille arasindaki iliskilerde.

Bunun disinda Lyon'un talip oldugu oyuncularin sebepsiz yere fiyatlarinin artmasinin ve Fransa Ligi'nde piyasanin genel olarak yukselmis olmasinin bugunku fahis harcamalarda onemli bir payi vardir elbette. Ancak, Aulas ve yonetiminin eskisi kadar keskin ve hatasiz hareket etmedigi de ortada.

Adsız dedi ki...

Konu Lyon olunca biraz hassaslaşıyorum kusura bakma. Aulas yaşlandı artık hatalar yapıyor ister istemez. Fred'i nasıl gönderdi mesela hala anlamış değilim. O varken gidip Piquionne'u alması da affedilir gibi değil tabii ki.

Redman dedi ki...

Estagfurullah, kusur yok ortada.

Aulas yaslandigindan midir, cok gelen giden oldugu icin takimin oturmus sistemi sarsildigindan midir bilemiyorum, ancak gercekten eskiye kiyasla farkli bir Lyon izliyoruz son 2 transfer sezonunda.

QuaresmA dedi ki...

aulas değil de, bu sezonun başında yılların sportif direktörünün işine son verdiler. lacombe'du galiba adı. o yüzden transferlerde moggi'den sonra juve'nin yaşadığı tarz bir sıkıntı yaşıyorlar - kendilerine yakışmayacak transferler yapıyorlar piquionne ve lisandro gibi..

Redman dedi ki...

QuaresmA,

Lisandro iyi top oynar oynamasina da 21 yasindaki Benzema 35M Euro iken, 24M Euro eder mi orasi cok tartismali bence.

Piquionne ise yillardir Riza Calimbay'in isteyip aldiramadigi adamdi benim gozumde. Ama Lyon kalitesinde olmadigi acik secik ortada tabii ki..