18 Temmuz 2009

Hazirlik Maclari Icin Bir Oneri


Uzun zamandir kafami kurcalayan bir fikir aslinda bu, ama bugunku Sivasspor-PSV macindaki iki kirmizi karti da gordukten sonra artik yazmaya karar verdim.

Bence hazirlik maclarinda hakemler, oyunculari kirmizi kartla oyundan atacagina, teknik direktorlerden bu oyunculari oyundan cikarmalarini istemeliler. Boylece, zaten adi ustunde, hazirlik amacli olan maclarin bir kirmizi kartla canina okunmayacak ve teknik direktorlere gormek istedikleri herseyi 90 dakika boyunca sahada deneme firsati verilecektir. Takdir edersiniz ki bugunku gibi 25. dakikasinda iki takimdan birinin 10 kisi kaldigi bir mactan -iki takimin icin de- hazirlik namina elde edilecek seyler son derece sinirli. Yani bir baska deyisle bugun -hakli ya da haksiz- Sivas'li Mbemba atilinca olayda hicbir sucu olmayan PSV de zararli cikti bu isten. Kazanana kupa verilmiyor sonucta... Bu degisiklik ayni zamanda hakemlere gordukleri sorunlari olay buyuyup kirmizi kart mertebesine yukselmeden engelleme sansi da taniyacaktir. Mevcut uygulamada, hazirlik macinda kirmizi kartin cok daha zor cikmasi gerektigine iliskin inanc nedeniyle, bir cok oyuncu atilmasi gerekirken oyuna devam ediyor ve yapilanlar yapanin yanina kar kaliyor cunku.

Hazirlik maclarindaki kirmizi kartlar ortadan kaldirildigi takdirde oyundaki en agir ceza azaltilmis olacagindan maclarda belli bir disiplin boslugu yasanacagi dusunulebilir. Ancak bunun onleminin de saha disi tedbirlerle alinabilecegine inaniyorum. Mesela, sert bir mudahaleyle rakibini sakatlayan oyuncuya UEFA ya da ulusal federasyonlar tarafindan agirlastirilmis bir ceza verilebilir, ya da gole giden oyuncu dusuruldugunde topun yerine bakmaksizin direkt olarak gol karari verilebilir. 

Cesitli ihtimallerden soz etmek ve fikir uzerinde belirli oynamalar yapmak tabii ki mumkun. Biraz da o yuzden tasidim konuyu buraya. Buyurun cekinmeden yazin. Olumlu/olumsuz her turlu goruse kapim acik kesinlikle.

3 yorum:

Turgay Keskin dedi ki...

Öte yandan hazırlık maçlarında 10 kişi kalan takımının nasıl bir oyun sergilediği hakkında da fikir sahibi olabiliyor teknik adamlar. Hatta bazıları antrenmanlarda bir takımı eksik oynatarak bunu zaman zaman uyguluyor. Kırmızı kart gören takımın kimi zaman oyuna daha konsantre olduğunu ve rakibine oranla daha iyi oynadığına da şahit oluyoruz. Hazırlık maçında bir kişi fazla oynayan takım için de farklı bir deneyim oluyor. İşin bir de bu yönü var.

Redman dedi ki...

Valla Turgay, bugune kadar "Iyi ki oyuncum atildi, boylece 10 kisi nasil oynayacagimizi da calismis olduk" diyen teknik direktor gormedim ben :)

Konsantrasyon acisindan normal maclar konusunda kesinlikle haklisin. Ancak zaten hazirlik maci oldugu icin 10 kisilik rakibe karsi oynamanin -bu acidan- cok bir ise yarayacagini dusunmuyorum acikcasi.

Turgay Keskin dedi ki...

Felkamp antrenmanlarda bazen bir takımı 10 kişi oynatıyormuş, güzel bir deneme bence. Hazırlık maçlarını oldum olası sevemedim zaten, izlerken bile konsantrasyon sağlayamıyorum. Oynayanları da düşünmek lazım.