2 Temmuz 2009

Simdi Rooney Zamani


Ferguson'un Cilgin Cocuklari'ndan burada bahsetmistik. O gunden sonra koprunun altindan cok sular akti. Yasananlar, kazanilan bir Premier League sampiyonlugu, kaybedilen bir Sampiyonlar Ligi finali ve bahsettigim muthis ikiliden £80M karsiliginda Real Madrid'in yolunu tutan Cristiano Ronaldo ve sozlesmesindeki opsiyonu kullanilmadigi icin bonservisi alinmayan ve takima geri donmeyecek olan Carlos Tevez seklinde ozetlenebilir. Baktigimizda iki sene oncesinin Sampiyonlar Ligi'ni kazanan muhtesem ileri uclusunden kadroda bir tek Wayne Rooney'in kaldigini goruyoruz. Giggs, Scholes, Neville, ve Van Der Sar gibi isimlerin de artik kariyerlerinin iyice sonuna geldiklerini soyleyebiliriz. Bu durumda Ferguson'un hircin cocugu Rooney'in omzuna gecmise gore cok daha fazla yuk binecegini kestirmek hic de zor degil.

Iskoc menajer bugunlerin planini iki sene onceden yapmaya baslamisti aslinda. Portekiz'li Nani ve Brezilyalilar Anderson ile Rafael iki sezondur yavas yavas bugunler icin hazirlaniyor. Iclerinden Nani'nin kendisinden beklenen gelismeyi, zaman zaman cok heyecan verici isler yapmis olsa da, gosterememis oldugu soylenebilir. Ancak diger taraftan hem Anderson hem de Rafael bir sonraki asama icin hazir durumdalar. Gectigimiz gunlerde Wigan'dan transfer edilerek kadroya katilan Antonio Valencia da Cristiano Ronaldo'nun satisindan dogacak boslugu doldurma konusunda onemli bir rol oynayacaktir. Bu noktada Valencia tercihine bir parantez acmak lazim. Bu transfer bence Ferguson'un onumuzdeki yilki planlarina dair onemli ipuclari veriyor. United, Cristiano Ronaldo gibi bir oyuncunun kaybina iki sekilde cevap verebilirdi. Ya bire bir Ronaldo'nun yerini ve kadro icindeki gorevlerini ustlenecek cok ust duzey bir isim transfer edilecekti, ya da eldeki isimlere ilaveten yine gorece dusuk profilli bir oyuncu alinip, Ronaldo'nun yuku kadro icinde oynamalarla beraber birden fazla isme paylastirilacakti. Su anda yer yuzunde, Messi disinda, Ronaldo'nun yaptigi uretime tek basina yaklasabilecek ikinci bir oyuncu daha olmadigi icin ilk secenek bana cok da mantikli gelmiyordu. Konusulan isimlerden Ribery ya da David Silva gibi Portekizli'den en az 1-2 kademe gerideki isimlere bu gorevin yikilmamasi da isabet oldu, aksi takdirde bence sonuc husran olurdu. Valencia bu pencereden bakinca dogru bir tercih. Kanat rotasyonunda Park ve Nani'nin bir adim onunde, takimin onemli bir parcasi olacaktir onumuzdeki sezon. Yine ayni pencereden bakinca Rooney'i gectgimiz sezona kiyasla bambaska bir gorev bekledigini goruyoruz. Bugune kadar hucumda hep Ronaldo'nun ardindaki 2. hatta 3. isim olan Rooney'in artik esas oglan olma zamani geldi. Liverpool'lu oyuncu da bu gorevin ustesinden gelebilmek icin gereken her turlu ozellige sahip.



Rooney ozellikle son iki yilda cok onemli bir transformasyon gecirerek gelecek vaad eden iyi bir forvet oyuncusu olmaktan cikti ve her yonuyle komple bir futbolcuya donustu. Oyle ki bugun Rooney'e herhangi bir pozisyon tanimlamakta son derece zorlaniyorum. Santrafor, ikinci forvet, forvet arkasi, kanat, ortasaha... Ferguson'un bu pozisyonlarin hepsinde gozunu kirpamadan O'na gorev verdigine ve Rooney'in de bu gorevlerin her birini alninin akiyla yerine getirdigine sahit olduk son 24 ayda. Ancak burada durursak haksizlik etmis oluruz yildiz oyuncuya. Oyle ki, son yillarda yeri geldi 4-5-1'de forvet oynarken takimin en onemli savunmacisi, yeri geldi 4-3-3'un solunda oynarken takimin en etkili hucumcusu oldu Ingiliz. Yarin olur da sag bek oynamasi istenirse de fazlasiyla basarili olacaktir yine. O yuzden benim gozumde en temel anlamiyla Futbolcu'dur Rooney. Aslinda biraz da bu yuzden Ronaldo'nun golgesinde kaldi zaten son iki sezonda. Portekizli gollerini atarken cogunlukla arka planda kirli isleri yapanlardan biri de Rooney idi. Bu konuda Ferguson ile herhangi bir onemli sorun yasamamasi, takimin menfaatlerini on plana koyacak olgunlugu gosterebilmesi ve ayni zamanda senede 50 mac ve 20 gol ortalamalarina ulasabilmesi de ayrica takdir edilmeli. Yaptigi bu fedakarliklarla ilgili Alex Ferguson'un da genc oyuncunun hakkini teslim ettigini ekleyeyim.

Ancak dedigim gibi, United'in kadro yapisi hizla degisiyor. Artik ileri ucta Tevez ya da Ronaldo gibi Rooney'i daha geride bir role itebilecek isimleri yok Kirmizi Seytanlar'in, ve bu da onumuzdeki sezondan itibaren takimin Rooney etrafinda sekillenecegi anlamina geliyor. Ferguson birkac transfer daha yapacaktir, ancak Rooney'in ozel durumunun degisecegine inanmiyorum ve daha onceden de soyledigim gibi yildiz oyuncunun bu yukun altindan basariyla kalkabilecegine inaniyorum. Hatta henuz erken ama, bir adim daha oteye giderek onumuzdeki sezon Dunya'da Yilin Futbolcusu odulu icin en onemli adayimin Wayne Rooney oldugunu soyleyebilirim. Bekleyip gorecegiz...

Hiç yorum yok: