1 Temmuz 2009

Yukselen Transfer Piyasasi ve Etkileri - II


Konuyla ilgili bir onceki yazi icin: Yukselen Transfer Piyasasi ve Etkileri - I

Biraktigim yerden devam edeyim... Ismail Koybasi ile beraber yonetimin bir diger transfer icraati da Nihat'in takima geri kazandirilmasi oldu. Oncelikle sunu ortaya koymak lazim ki transfer edilen La Liga tecrubeli, milli takimda oynayan herhangi bir oyuncu degil. Transfer edilen Nihat Kahveci. Nihat'in Besiktas'in oz evladi olusunun, Milli Takim kariyeri ve yurt disinda elde ettigi tecrubelerle birlestiginde takimda onemli bir boslugu dolduracagini dusunuyorum. Dune kadar, Rustu disinda (ki o da Fenerbahce'de yasadiklari sebebiyle bu anlamda goz onune gelmekten kacinir), takimdaki genclerin kendileriyle iliskilendirip, sadece yasantisi ile degil, oyunculuk kariyeri ile de ornek alabilecekleri ikinci bir isim yoktu Besiktas'ta. Nihat'in soyunma odasindaki varligi Batuhan ve Serdar Ozkan gibi simarik tiplerin torpulenmesinde buyuk fayda saglayacaktir.


Ancak Ismail Koybasi transferini irdelerken de soyledigim gibi, bir icraatin, getirdigi maddi yukten soyutlanarak degerlendirilmesinin eksik ve yetersiz sonuclar doguracagini dusunuyorum. Soylenenlere gore yildiz oyuncu icin Villareal'e €4.5M, kendisine de senelik €2.5M verilecekmis (yillik ucretin €3.5M oldugu da yaziliyor ancak simdilik daha guvenilir kaynaklara dayanan iyi senaryoyu degerlendirmekte fayda var). Yani Nihat'in Besiktas'a bu donemdeki maaliyeti €14.5M (senelik ~€3.6M) olacak. "Nihat bu kadar eder mi?" sorusu cok kolay cevaplanabilecek bir soru degil. Keza karsimizda tanimlanmis bir maas politikasi olan, harcamalarinin hesabini yapan, tutarli, tutumlu bir yonetim yok. O yuzden kiyaslama icin baz aldigimiz isim, otomatikman yapacagimiz cikarimin sonucunu da belirleyecektir. Soyle ornekleyeyim: Nobre ile Delgado baz aliniyorsa Nihat'in €3.6M'luk bedeli kimsenin gozune batmaz. Ama ayni bedel Nihat'tan 4-5 yas daha genc olan Bobo ve Holosko ile kiyaslandiginda bence asiridir. Ancak pratikte Nihat kariyerinde bir oyuncuyu Nobre ya da Delgado'dan ucuza oynatamazsiniz, o yuzden kendisine odenecegi soylenen €2.5M bu pencereden bakildiginda gayet makuldur. Daha onceden, Nobre ve Delgado'nun bu paralari kesinlikle hak etmedigini ve bunun ileride Besiktas'in basina cok buyuk sikintilar acacagini soylemistik. Ilk belirtiler ortaya cikmaya basladi iste.

Ancak, kendisine odenecek maas ne olursa olsun, tum sezon sakatliklarla bogusmus ve sozlesmesinin son senesine giren 29 yasindaki bir oyuncu kesinlikle daha ucuza mal edilebilmeliydi. Bir baska deyisle, Besiktas cikip €4.5M onermeseydi Villareal ya cok daha dusuk bir teklifi kabul etmek zorunda kalacak ya da Nihat'i bir sezon daha oynatip sozlesmesinin bitmesine goz yumacakti. O yuzden Ispanyollar 3 sene once Bosman transferiyle kadrolarina kattiklari ve bu 3 senenin 2'sinde neredeyse hic verim alamadiklari bir oyuncudan kazandiklari para sayesinde eminim keyiften dort kosedirler su anda.

Bir de sakatlik konusu var tabii. €14.5M'luk bir karar verilirken butun risklerin yonetim tarafindan hesap edildigini ve saglik ekibinin gerekli calismayi yaptigini umuyorum - bu ihtimal her ne kadar ufak olursa olsun.

Bu transferin bir de kadro dinamikleri acisindan incelenmesi lazim. Nihat transferinden once bile Besiktas kadrosunun en sorunsuz alaninin hucumculari, daha da dogrusu forvetleri oldugu konusunda kimsenin fazla bir itirazi olacagini dusunmuyorum. Bobo-Holosko-Nobre-Batuhan rotasyonu ilk 11'de kendilerine ayrilmis 2 yer icin fazlasiyla yeterliydi zaten. Bobo-Holosko-Batuhan-4. Forvet rotasyonu gayet yeterli olacakken Nobre ve Nihat ikilisine onumuzdeki 3 yil icin €18M'luk bir yatirim yapti Besiktas. Bunu finanse edebilmek icin her ne kadar "satmayi dusunmuyoruz" dense de buyuk ihtimalle Bobo elden cikarilacak. Ancak bu durumda da satacagi oyuncunun alternatifini evvelden almis oldugu icin pazarlik gucunu yitirmis durumda yonetim. O yuzden, gelinen noktada bence en mantikli cozum, eldeki 5 forvetten 3'unun duzenli olarak sahada yer alabilecegi bir sisteme gecilmesi olacaktir. Aklima ilk gelen de Nihat-Bobo-Holosko'nun kenarlarda degiserek oynayacagi 3 forvetli bir hucum dizilisi. Transfer sezonu bitsin, kadro sekillensin zaten daha detaylica inceleriz burada.

Umarim Besiktas yonetimi her ne kadar Inonu'de yapilacagi soylenen helikopterli imza toreni aksine isaret ediyorsa da Nihat'i "Bomba" transfer yapmak ya da Fenerbahce'nin altinda kalmamak adina degil de futbolculugu ve takima saglayacagi diger katkilar icin transfer ediyordur. Nihat onumuzdeki 4 sezonda kendisinden bekledigimiz liderligi sergileyip ortalama performansiyla sezonda 30-35 mac oynayabilirse kendisi icin odenen parayi hakli cikarir ve inaniyorum bunu basaracaktir. Olmazsa da cani sag olsun. Paralar Figer'e gidecegine Nihat'a gitmis olur en azindan.

Not: Bu yaziyi aslinda 1 hafta kadar once yazmistim. O zamandan beri de Nihat'in alacagi ucretle ilgili borsaya yapilacak bildiriyi bekliyordum. Aciklama geciktikce gecikti, ne zaman gelir bilemiyorum. O yuzden Nihat'in yillik ucretinin €2.5M oldugunu kabul ederek yazdigim yaziyi aynen yayinliyorum. Eger olur da baska birsey aciklanirsa tekrar inceleriz elbette.

Hiç yorum yok: