10 Temmuz 2009

Felipe Melo Transferi ve Yeni Sezonda Juventus


Calciopoli'den sonra Vieira ve Emerson'u elden cikardiklarindan bu yana Juventus'un kanayan yarasi ortasahanin ortasi. Iki sezondur transfer butcesinin yarisini bu bolgeye yatiriyorlardi, bu sezon da gelenegi bozmadilar ve Fiorentina'dan Felipe Melo'yu kadrolarina kattilar. 3 sezondur bu bolgede yasadiklari sikinti unlu Iskoc atasozu "Ucuz mal alacak kadar zengin degilim"i ispatlar nitelikte. Kisa bir ozet gecersek, Juve Serie A'ya dondugu ilk sezonda Sergio Almiron (€9M) ve Portekiz'li Tiago'yu (€13M), gectigimiz sezon da Cristian Poulsen (€10M) ile Mohamed Sissoko'yu (€11M) transfer etmisti. Hepsi asagi yukari ayni bolgede oynayan bu oyuncularin Juventus'a toplam maliyeti €43M oldu. Oysa ki bu paraya iki tane cok saglam oyuncu alip 3-4 sezon sikinti yasamamayi garanti altina alabilirlerdi. Bugun ise aralarinda kadroda dusunulen tek isim Sissoko ve diger ucune haril haril takim bulmaya calisiyorlar.

Ancak en azindan hatalarindan belli bir ders cikarmis olacaklar ki bu sezon gectigimiz iki yila kiyasla farkli bir transfer politikasi izliyorlar. Yaz basinda Werder Bremen'den Diego'yu (yaklasik €25M'a) almislardi, simdi de paraya kiyip yine toplam degeri €25M'u bulan bir transferle Felipe Melo'yu aldilar. Isin enteresan yani da, Felipe Melo'nun bundan sadece 1 hafta once Floransa ekibiyle olan sozlesmesini uzatmis olmasiydi. Juventus yeni sozlesmedeki €25M'luk serbest kalma bedelini odemeyi goze alinca bu transfer gerceklesti. Bu €25M'un, €21M nakit arti Fiorentina Teknik Direktoru Prandelli'nin eski ogrencisi Marco Marchionni seklinde odenecegini de not duseyim.

Felipe Melo kuvvetli, sert, ve hava hakimiyeti olan bir oyuncu. Ayrica savunmanin onune oturup fazla etliye sutluye karismayan ortasahalardan degil. Sorumluluk almaktan kacmiyor. Onun pozisyonunda, driplingle olsun, pas ile olsun onun kadar dikine oynayan cok az oyuncu var dunyada. Bence biraz pahaliya mal olmus olsa da iyi bir transfer Juventus adina. Ozellikle gectigimiz yillarda yasadiklari sorunlari dusundukce daha da iyi anlayabiliyorum -ne pahasina olursa olsun- bu bolgeye cozum bulma istegini.



Soz Juventus'tan acilmisken ufak da bir yeni sezon degerlendirmesi yapayim. "Yeni Guardiola" sesleriyle getirilen Ferrara'nin, Diego'dan maksimum verimi elde edebilmek icin tabiri caizse 'Klasik 10 Numara' ve dar ortasahali bir 4-3-1-2 oynayacagi konusuluyor. Kendisi de bu gorusleri "Del Piero oyun tarzini Diego'ya gore ayarlamali" diyerek destekledi zaten. Ancak yillar yili 4-4-2'de forvetten biraz daha geri gelerek rakip ortasaha ile savunma arasindaki bolgede serbest oynamaya alismis olan Del Piero'nun buna nasil cevap verecegini ve dizginleri Brezilyali'ya birakip birakmayacagini kestirmek guc. Italyanca bir "Sergen ile Sifo Mehmet yan yana oynar mi?" kavgasi bizi bekliyor olabilir. Arkalarinda bir de genc Atom Karinca Giovinco var ki, onun kismetsizligi de oynayabilecegi iki pozisyonun da takimin en onemli iki oyuncusu tarafindan parsellenmis olmasi. Ayrica dar ortasahali 4-3-1-2'lerin en buyuk gereklerinden biri olan hucum gucu kuvvetli, tempolu kanat bekler konusunda zayif oldugunu dusunuyorum Juventus kadrosunun. Su haliyle birinci opsiyonlar olan Grygera ve Molinaro'nun bu yuku kaldiramayacagi ortada. O yuzden, Ferrara bu soruna da bir cozum bulmak zorunda, 4-3-1-2'yi ciddi ciddi dusunuyorsa. Diger alternatifleri ise, 4-4-2'yi koruyup Diego'yu kanatlardan birine yerlestirmek olabilir - ki o zaman da Diego'yu neden aldiklarini kendilerine tekrar sormalari gerekir. Kisacasi, yapilan iyi transferlere ragmen, isler rayina oturana kadar sancili bir donem gecirecektir Juventus. Bu donemi, en azindan istedikleri skorlari elde edip, kalici bir hasar almadan atlatabilirlerse, Inter'i sampiyonluk yolunda, gectigimiz yila oranla daha fazla zorlayacaklardir.


Bir paragraf da gectigimiz yilin onemli transferi Amauri icin acmak istiyorum. Her ne kadar hala Brezilyali mi Italyan mi olduguna karar verememis olsa da, benim Serie A'da en begendigim forvetlerden bir tanesidir kendisi. Surat, devamlilik, kuvvet, top teknigi, ve hava hakimiyeti bakimindan ideal forvete cok yakin bir oyuncudur benim gozumde. Gectigimiz sezona iyi basladiysa da sakatliklarin da etkisiyle sonunu iyi getirememisti. Ancak onumuzdeki sezon ciddi anlamda yuksek bir performans bekliyorum kendisinden. Diego'nun varligi da isine gelecektir yirtici forvetin.

Son olarak da Legrottaglie mi? O kim yahu, tanimiyorum...

4 yorum:

stalker dedi ki...

legrottaglie, can arat'ın 3/4'ü etmez. bilmiyor musun :)

Unknown dedi ki...

Yok yok öyle değil Legrottaglie Can Arat'ın sağ bacağı olamaz :))

Redman dedi ki...

Legrottaglie'den makarna bile olmaz :)

Şairler Parkı dedi ki...

Gökhan Zan'ın yarısı ederse kafidir:)

Ege