28 Haziran 2009

2009 NBA Draft ve Onemli Takaslar


Benim icin Draft haftasi, All Star haftasonu ile transfer sezonunun bitisi arasinda kalan 4-5 gun ile beraber NBA'in en hareketli, en keyifli donemidir. Bu senenin draft sinifi cok da parlak olmadigi icin isin o kismi biraz sonuk kaldi. Ancak bu eksigi yapilan 3 onemli takas buyuk olcude kapatti. Simdi kisaca son bir haftada neler olmus bir bakalim:

2009 NBA Draft


Beklendigi uzere Oklahoma State'in power forveti Blake Griffin LA Clippers tarafindan ilk sirada secildi. Ofansif anlamda cok onemli yeteneklere sahip olan genc oyuncu bu sinifin uzak ara en iyi ismiydi zaten. Ikinci sirada secme hakkina sahip olan Memphis Grizzlies ise Connecticut'in 2.21'lik pivotu Hasheem Thabeet'i kadrosuna katti. Thabeet hem uzun boyu ve kollari hem de iyi zamanlamasi sayesinde blok tehdidiyle ilk gunden itibaren iyi bir savunmaci olacaktir NBA'de. Fakat ofansif anlamda nereye gelecegini simdiden kestirmek guc. Diger alternatif Rubio'ya kiyasla cok daha dusuk riskli bir secimdi ve onemli bir ihtiyaclarini giderdikleri soylenebilir. Kendisinden cok sey beklenen Ispanyol Ricky Rubio ise Joventud Badalona ile yasadigi kontrat sorununun da etkisiyle 5. siraya kadar geriledi ve Minnesota Timberwolves tarafindan secildi. Onumuzdeki yili Ispanya'da gecirmesi bekleniyor. Ancak bunun Minnesota icin cok buyuk bir problem teskil edecegini dusunmuyorum keza onumuzdeki birkac sezonda playoff gibi bir hedefleri yok zaten.

Shaquille O'Neal: Phoenix Suns -> Cleveland Cavaliers

Cleveland, Ben Wallace, Sasha Pavlovic ve bir adet 2010 ikinci tur draft hakki karsiliginda koca oglani kadrosuna katti. Shaquille O'Neal gerek tecrubesi gerekse saglayacagi liderlik ile takima cok buyuk katki yapacaktir. Ancak bu takas ile beraber Zydrunas Ilgauskas'in elden cikarilmasi gerektigini dusunuyorum. Aksi takdirde Shaq ile donusumlu oynayarak NBA tarihinin en pahali pivot tandemi olacaklar. Cleveland yonetimi sezon sonunda sozlesmesi bitecek olan LeBron James'i takimda tutmak icin bu sezon en azindan final oynamalari gerektginin farkinda ve bu yuzden gozlerini karartmis durumdalar. Eger Ilgauskas'in yerine iyi bir 4 Numara alabilirlerse cok iyi yerlere gelebilirler. Phoenix'te ise durum tamamen duygusal. Ellerindeki kadroyla sampiyon olamayacaklarini anladilar ve takimi yeniden yapilandiriyorlar. Onumuzdeki gunlerde Amare Stoudamire'i da takas ederlerse kimse sasirmasin.

Richard Jefferson: Milwaukee Bucks -> San Antonio Spurs

San Antonio Spurs bence cok onemli bir ise imza atarak Milwaukee Bucks'tan Richard Jefferson'i Bruce Bowen, Fabricio Oberto ve Kurt Thomas karsiliginda kadrosuna katti. Yaslanmakta olan Spurs'un, yas ortalamasi 35'in uzerinde, kariyerinde iyice dususe gecmis bu 3 oyuncu karsiliginda 29 yasindaki Richard Jefferson gibi saglam bir ismi kadroya katmis olmasi onemli buyuk basari. Jefferson son derece efektif bir hucumcudur ve topu surekli eline istemeden de 16-18 sayi ortalamalarini rahatlikla tutturacaktir. Bence Duncan-Parker-Ginobili uclusunun yanina mukemmel bir ekleme oldu bu. Draftta da son gune kadar ilk 15 icerisinde secilmesi beklenen ancak sakat oldugu dedikodulari yuzunden inanilmaz bir dusus yasayan DaJuan Blair'i 37. sirada secerek bir baska onemli ise imza attilar. Draft gunu -biraz da haksiz sekilde- bu tarz dusus yasayan oyuncularin daha sonra cok onemli NBA oyuncularina sahit oldugunu gormustuk. Rashard Lewis, Carlos Boozer, Gilbert Arenas buna en guzel ornekler. Eger caylak oyuncu karakterini ortaya koyarsa Spurs onun icin mukemmel bir ortam olusturacaktir. Tim Duncan ve Greg Popovich ile calisma sansinin yani sira onunde oynamasini engelleyecek onemli bir oyuncu kalmamis olmasi da genc oyuncunun avantaji.
Jefferson takasinin diger tarafi Milwaukee de kendi planlari olcusunde dogru bir ise imza atmis durumda aslinda. Hem masraflari kismalari hem de Luc Mbah-a-Mute ve Joe Alexander gibi genc oyunculara yer acmalari gerekiyordu. Bu takastan sonra Fabricio Oberto'yu Pistons'a gondererek karsiliginda genc uzun Amir Johnson'i aldilar ve genclesme hareketine resmen baslamis oldular. Eger Michael Redd parkelere doner ise Scott Skiles onderliginde Dogu Playofflarini zorlayacaklardir. Aksi takdirde onumuzdeki sezon draftta daha yuksek bir secim hakkina sahip olacaklarini soyleyebilirim.

Vince Carter: New Jersey Nets -> Orlando Magic

Hidayet'in Orlando'daki durumunu direk olarak etkileyecegi icin bizi en cok ilgilendiren takasi sona biraktim. Orlando, Rafer Alston, Courtney Lee, ve Tony Battie karsiliginda New Jersey'den Vince Carter'i kadrosuna katarak ilginc bir ise imza atti. Ellerinden cikardiklari isimlere bakildiginda cok da birsey kaybetmedikleri ortada. Courtney Lee iyi bir NBA oyuncusu olacak ancak onun disinda kariyerinin sonlarina yaklasan iki veteranin yoklugu hissedilmeyecektir. Onumuzdeki sene dusunuldugunde bu sezon final oynamis kadroda buyuk bir iyilesme soz konusu bu takas sayesinde. Ancak bu takas buyuk ihtimalle kontratindaki opsiyonu kullanmayan Hidayet'in Orlando'da tutulmayacagi anlamina geliyor. Cunku Magic NBA'in ciddi anlamda maddi sikinti yasayan kuluplerinden birisi ve bu yuzden Vince Carter'in ustune Hidayet'e de bekledigi ve hakkettigi $10M'u verebileceklerini sanmiyorum. Onumuzdeki sezon Nelson-Pietrus-Carter-Lewis-Howard'li bir ilk 5 gorebiliriz ve bence bu sekilde de cok can yakarlar. Ancak olur da bir de Hidayet'i takimda tutabilirlerse o zaman Shaq takasina ve Garnett'in iyilesecek olmasina ragmen Dogu'nun en buyuk favorisi konumuna gelirler. Hedo'nun nereye gidecegini buyuk merakla bekliyorum. Su haliyle Portland ve Detroit opsiyonlari bir adim daha one cikmis durumda.

Takimlarin draft performansinin notlandirildigi bir makale icin RealGM.com'a, su ana kadar yapilan takaslarin tam listesine ulasmak icin de NBA.com'a bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok: