7 Haziran 2009

Erhan Guven - Aydin Karabulut Takasi


Besiktas dun itibariyle Ankaraspor'un savunma oyuncusu Erhan Guven'i Aydin Karabulut karsiliginda renklerine bagladi. 27 yasindaki Erhan'in asil pozisyonu sag bek ancak gerektiginde stoper de oynayabiliyor. Itiraf etmeliyim ki kendisi hakkinda bildiklerim bundan cok da ileri gitmiyor. Ankaraspor'dan once Genclerbirligi'nde oynadigini, gectigimiz sezon takimin neredeyse tum maclarinda ilk 11 oynadigini ve ligin ortalamanin uzerinde defans oyuncularindan biri oldugunu ekleyelim. Ancak bu sezon Ankaraspor'la oynadigimiz 4 macta da cok dikkatimi cektigini soyleyemeyecegim.

Erhan Guven'in Besiktas'ta basarili olup olmayacagini soylemek icin henuz cok erken ancak bu transferle ilgili anlayamadigim 2 sey var:
1. Besiktas'in bu mevkide bir oyuncuya ihtiyaci var miydi? Ekrem gectigimiz sezon Mustafa Denizli geldikten sonra gosterdigi performans ile savunmanin sag kanadini ele gecirmisti. Ayni zamanda Ibrahim Toraman donem donem bu bolgede basariyla oynamis ve Denizli'nin taktiksel olarak 3. stopere ihtiyac duydugu maclarda sag kanatta iyi isler yapmisti. Takimda ayrica bu bolgede oynayabilecek - ki bence Ekrem'den de Ibrahim Toraman'dan da once tercih edilmesi gerekir - bir de Serdar Kurtulus alternatifi var. Bu yuzden Erhan Guven degil, herhangi bir sag bek transferinin bana mantikli gelebilmesi icin asagida sayacagim 3 olasiliktan en az 2 tanesinin gerceklesmesi lazim:
a. Yaslanan Ibrahim Uzulmez'in yerine Ekrem Dag onumuzdeki sezon aslen savunmanin sol kanadinda kullanilacaktir.
b. Ibrahim Toraman, Gokhan Zan'in onunde savunma tandeminin ana elemani olacaktir. Bu konudaki gorusum gayet acik, takip edenler bilirler. Bence Besiktas'in, ozellikle Sampiyonlar Ligi'nde sonuncu olmamak gibi bir hedefi varsa, kesinlikle Sivok'un yanina yeni bir partner bulma zorunlulugu var. Ne Gokhan, ne Toraman, ne de Zapotocny o duzeyin futbolcusu degiller cunku. Kaldi ki Ibrahim Toraman Besiktas formasi giymeye devam edecekse bence takimdaki yeri hem sag beki, hem de stoperleri yedekleyen, senede 15-20 mac oynayan rotasyon oyuncusu olmalidir.
c. Serdar Kurtulus, Mustafa Denizli tarafindan ortasahada Cisse'nin yerine transfer edilen Fink'in yedegi olarak dusunuluyordur, ya da daha kotusu, onumuzdeki sezon icin kadroda dusunulmuyordur.
Dedigim gibi, eger ki bu yazdiklarimdan birkaci ayni anda gerceklesirse Besiktas'in bir sag bek almis olmasi kadro dinamikleri acisindan aciklanabilir. Aksi takdirde ikinci bir Tuna Uzumcu ile karsi karsiya kalmis olabiliriz.


2. Ancak unutmayalim ki bu sefer yapilan dusuk riskli bir Bosman transferi degil. Erhan karsiliginda Besiktas, 1988 dogumlu Aydin Karabulut'u Ankaraspor'a verdi. Hatirlanacagi gibi Aydin devre arasinda Yusuf'a karsilik Bursaspor'a gonderilmeye calisilmis, ancak buna razi olmamisti. Ondan once de Mustafa Denizli ile bir problemi olmustu ve Demiroren tarafindan sert bir sekilde elestirilmisti. Bu iki olaydan sonra bir de genc Erkut Senturk sampiyonluk kutlamalarinda yer alip da Aydin olmayinca zaten belli olmustu aslinda Aydin'in kadroda dusunulmedigi. Ancak kulubunde ne derecede sorun yasamis olursa olsun bundan birkac ay oncesine kadar Turkiye Umit Milli Takimi'nin en onemli futbolcularindan biri olan Aydin'in ederi bu degildir kesinlikle. En kotu ihtimalle Anadolu'da ya da dogup buyudugu Almanya'da bir takima kiralik olarak gonderilip kendini gostermesi saglanabilir, boylece hem kulupte kalip kalmama karari bir yil ertelenmis olur hem de gonderilecekse bile bugunku elde edilen bedelden cok daha fazlasi kazanilabilirdi. Besiktas'tan yakin donemde gonderilen diger yetenekli ama buyuk takimda tutunamamis oyuncular Burak Yilmaz ve Ibrahim Akin'in kisa surede gittikleri takimlarina ne derece katki yapip ne miktarda paralar kazandirdiklari ortada. En azindan Aydin'da bu durumdan ders alinip baska birsey denenebilirdi ancak vizyon sahibi yonetimimiz 'at kurtul' yontemiyle kolaya kacti ve Besiktas bir kez daha elindeki yuksek potansiyelli genc bir oyuncuyu parlatamadan Anadolu'nun mutevazi takimlarindan birine gondermis oldu. Insan acikcasi merak ediyor sirada Serdar Ozkan mi, Serdar Kurtulus mu, yoksa Batuhan Karadeniz mi var diye.

Tekrar etmekte yarar var. Burada konu Erhan Guven'in Besiktas'ta basarili olup olmayacagi ya da Aydin'dan daha cok hizmetinin gecip gecmeyecegi degil. Konu Besiktas'in sahip oldugu kaynaklari aptalca carcur ediyor olusu. Bu yonetim dogru isler yaparken bile herseyi yuzune gozune bulastiriyor. Bugune kadar bize bunun aksini ispatlamadilar, bundan sonra da "Helal olsun, akilli is yaptilar" diyebilecegimizi sanmiyorum acikcasi.

Hiç yorum yok: