7 Haziran 2009

Delgado'ya Yer Bulmak

Daha once 4-3-3 ve Besiktas temali bir yazi yazmistim. Aklimda fizik gucu yuksek, topa sahip olmak icin sabirli davranan, topu alinca da karsi ceza sahasina cabuk inen bir takim vardi. Ileri 3'lunun en ucuna da Holosko'yu koymustum cunku onun deparlariyla rakip stoperlerin kimyasinin bozulacagini dusunmustum. Konu uzerinde biraz daha dusundum ve Cisse ve Bobo'nun muhtemel transferleriyle yeni bir dizilis yapasim geldi.

Takim tertibi biraz Ancelotti'den arak, biraz Mourinho kokulu, biraz da Delgado'ya verdigimiz paranin karsiligini almaya yonelik. CM'den bir screenshot yerlestirip devam edeyim:

Geri 5'li deneme yanilma yoluyla asagi yukari bulundu. Tek degistirdigim eleman ofsayt cahili, 6 FB puaniyla esanlamli cansiperane stoperimiz Gokhan Zan. Zapo'ya zaten paralar sacilmis, ustelik iyi niyetli ve kesiciligi saglam. Bu durumda Rustu – Ekrem Dag, Sivok, Zapo, Toraman defans hattini olusturuyor. Acik nitelikli sol bek ve stoper nitelikli sag bek denge unsuru icin tercih edildi. Sivok-Zapo'nun CL icin bile yeterli oldugunu dusunuyorum.

Orta 3'lu de fanteziye kactigim yer hattin gobegi. Burada Pirlo'nun oyun hakimiyetindeki gosterdigi kademeye ozenerek yillik 2.1 m Euro bayildigimiz Delgado'yu dusundum. Adama bu kadar yatirim yapmisiz, takimin kaptani, en cok para alanlarindan biri, bonservisi de bizde. Su asamada 10 numara futbol literaturunden silindi, herkes kosacak muhabbeti yerine Delgado'nun gelisimi icin gerekli sartlari hazirlayip gerekirse takimi da onun daha fazla katki yapacagi sekilde yontmak lazim. Obur turlu su ana kadar gomdugumuz paranin, ki hatri sayilir bir miktar, cikmasina imkan yok. Savunmada kazanilan toplar Delgado'dan ileriye 25-30 m'lik uzun ve isabetli paslarla aktarilirsa karsi savunmayi dengesiz yakalama sansimiz olur. Ayriyeten gucsuz fizigiyle rakip takimin onliberolari ve stoperlerinden dayak yemektense nispeten daha az baski yiyecegi alanda oynamis olur Matiascan. Orta sahanin direncli olmasi icin Ernst ve Serdar Kurtulus lazim (Mehmet Topuz gelirse ona da varim), Cisse'nin gidecegini varsayarak. Hucumlarda da donusumlu olarak treyler gorevi almalari gerekiyor.

Ileri 3'lude Holosko'yu en ilerde dusundum coklayici forvetlere koridor acmasini ongorerek. Tello'nun yeri sabit, yanina da Fellaini'den ozenerek Batuhan'i uygun gordum. Forvetin arkasindaki adamin uzun olmasi, o bolgelere havadan cabuk toplar gonderildiginde indirilerek en uctaki forvetin kosuyoluna atilmasini saglayabilir. Batuhan ayni zamanda Bobo'nun Ankaragucu macinda oldugu gibi Holosko'nun savurdugu stoperlerin yerine girerek havadan da etkili olabilir. Tello'yu sag tarafa koymaktaki amacim topu sola cekip uzaktan sut cekme imkani bulabilmesi.

Takimin kadrosu genis oldugundan cesitli rotasyon modelleri uygulanabilir. Mesela Nobre-Serdar Ozkan-Yusuf ileri ucluyu yedekleyebilir. Orta sahada Ugur Inceman, sol bekte adamim Ibrahim Uzulmez kadro derinligi katabilir.

Postun deger kazanmasi icin yorum yazarsaniz guzel olur. Ozellikle de Redmancan'dan inciler bekliyorum. Kendisi eski CM'ci ve Hattrick'ci oldugundan teknik taktik konularina merakli. Beraber Isvec Milli Takimi gibi yonettigimiz bir 1999/2000 Parma sezonu vardir ki cepte $100 m olmasini saglayacak kadar adam satmamiza ragmen Serie A'nin tozunu atmistik 3-4-1-2'yle.

Son olarak da yonetim gidip yerine akil basinda birileri gelecek ama takim 7 sene boyunca Ibrahim Uzulmez'in tek kenar adami oldugu bir 3-6-1 oynamak zorunda derseniz dusunmeden de kabul ederim.

4 yorum:

Redman dedi ki...

Degerli Sampi,

Uzun bir aradan sonra sizi buralarda gormek gercekten sevindirici. Yukaridaki makaleniz ile ilgili goruslerimi bilahare paylasacagim.

Saygilar,

Redman

stalker dedi ki...

uzun uzun yazılır buna da, akıl fikir başka yerde. bu topuz olayından dolayı konsantrasyon eksikliği var. transferler de netlik kazanmalı biraz ayrıca..

bilahare yazışırız diyeyim ben de:)

sampi dedi ki...

Topuz olayini gereginden cok buyuttuk, is telegol'e baskan seviyesinde katilip belaltina bile cekildi. Buyuk ihtimalle depresyona girmistir Mehmet. Ne serefi kaldi ne haysiyeti, adami 26 yasinda bitirmek icin topluca herseyi yaptik maalesef.

Bu konuyla ilgili olarak da Delgado'ya son bir kez sans verilmesini istiyorum takimin onemli bir dislisi olarak. Takimi onceki senelerdeki gibi onun ustune kurmayalim, sadece rol verelim istiyorum bu kadar yatirim yapildiktan sonra.

Redman dedi ki...

Delgado'dan bir Pirlo yaratilabilecegine olan inancim bu saatten sonra Gokhan Zan'in Popescu mertebesine yukselebilecegine olan inancimdan cok daha az.

Ancak Batuhan ve Serdar Kurtulus'a yer bulma cabasini da takdir etmemek elde degil.

Ciddi ciddi konusacak olursak Bobo kaldigi surece bu takimin ileri uclusu belli zaten. Holosko-Bobo-X'i nasil dizerseniz dizin, belirli bir duzeyin uzerinde verim alirsiniz. X icin en buyuk aday Tello. Yusuf, Serdar, Delgado da yine burada alternatif olabilecek diger isimler. Deplasmandaki maclarda Holosko'nun onde oynatilmasina da gayet olumlu baktigimi belirteyim. Ama olur da Bobo giderse, cok hayal kurmaya gerek yok, Nobre en uca gecer ve son derece kisitli bir futbol oynamaya devam ederiz.

Bence ortasaha icin Ernst-Serdar Kurtulus-Mehmet Topuz uclusu fazlasiyla yeterli olacaktir. Ancak gercekci olmak gerekirse, Fink transferi ile Serdar Kurtulus'un direk oynama sansinin ortadan kalktigini dusunuyorum. Ucuncu mevkiye de Mehmet Topuz ya da bir baska transfer sart kanimca. Buradaki oyuncunun hem mucadeleci hem de pas yuzdesi yuksek, oyun kurabilecek, gerektiginde de 30-35 metre top atabilecek bir isim olmasi lazim. Belki de Tello iyi bir kamp doneminden sonra orada degerlendirilip ileriye bir transfer yapilabilir.

Delgado'ya gelelim. Kendisi dunyanin en iyi insani olsa dahi bu saatten sonra Besiktas'in oyun ici lideri, yani oyunkurucusu olamaz. Bence kendisinden en cok verim alinacak bolge ileri uclunun soludur. Boylece hem takimin iskeletinde yer almadigi icin top kayiplari eskisi kadar zarar vermez hem de en onemli yetenegi olan soldan iceri girerek attigi sutlari daha cok kullanabilir Arjantinli.

Neticede ortada pratikte Delgado'suz sampiyon olmus bir takim ve yari oturmus bir sistem var. Delgado bu saatten sonra ancak bu yapiya uyum sagladigi surece takimda oynamalidir. Kendisinin uzerine birsey insa edilmeyecegini 3 senedir bize ispat ediyor cunku.