7 Haziran 2009

Yapmayin Gozunuzu Seveyim


Bir onceki postta da dedim ya bu yonetim dogru isler bile yapsa bir sekilde yuzune gozune bulastiriyor diye. Mehmet Topuz'un iyice dallanip budaklanan transfer hikayesi de bu durumun en guncel ornegi. Mehmet'in Besiktas'ta is yapip yapmayacagi, gerekli olup olmadigi, transfer bedelinin makuliyeti vs. degil bu yazinin konusu. Bunlar hakkindaki goruslerimi transfer gerceklesirse ayrica yazarim. Bugunun konusu yapilmaya calisilan transferin usulsuzlugu.

Oncelikle sunu belirteyim ki bu hikayede dahli olan 4 tarafin da cesitli derecelerde hatali oldugunu dusunuyorum. Ancak bir Besiktas taraftari olarak Kayserispor ve Fenerbahce yonetimlerinin hareketleri beni kendi yonetimimin sacmaliklari kadar ilgilendirmiyor. Onlari da kendi taraftarlari elestirir umarim. Gelelim Besiktas yonetiminin son 3-4 gundur bize yasattigi trajikomik sark kurnazligi gosterisine. Medyadan takip eden biri olarak benim durumdan anladigim su:
Mehmet Topuz ile Kayserispor yeni sozlesme icin anlasamiyorlar. Boyle olunca da iki tarafin da cikarlari dogrultusunda onumuzdeki sezon sozlesmesi bitecek olan Topuz'un takimdan ayrilmasina karar veriliyor. Ondan sonra Kayserispor yonetimi ve Mehmet Fenerbahce ile gorusmelere basliyorlar. 10 gun kadar suren gorusmelerde Kayserispor, Fenerbahce ile asagi yukari anlasirken Mehmet Topuz'un sari-lacivertlilerle bir mutabakati soz konusu degil. Bu noktada Besiktas devreye giriyor ve Demiroren Kayserispor baskani Recep Mamur'la gorusuyor. Kendisine Fenerbahce'ye Pazartesi gunune kadar verilen bir soz oldugu, o gune kadar ilk opsiyonun Fenerbahce'de oldugu soyleniyor. Bunun uzerine Demiroren Mehmet Topuz'un menajeriyle ve kendisiyle bir araya geliyor. Teklif yapiliyor ve Fenerbahce yerine Besiktas'i tercih eden Mehmet menajeri ile beraber, NTV'ye ilk aciklamayi yapiyor, Besiktasli oldugunu soyluyor. Bu aciklamada Besiktas yonetiminin parmagi olmadigini dusunmek saflik olur. Ancak bu roportajda o gun herkesin kacirdigi bir vurgu var, Topuz da menajeri de "Biz Besiktas ile anlastik, baskan Recep Mamur'dan anlayis bekliyoruz" diyorlar. Bu Kayserispor yonetiminin onayinin alinmadigini belgeliyor zaten. Ama ustune bir de Besiktas borsaya - aslinda anlasmanin kesin olarak imzalandigi anlamina gelen - "Mehmet Topuz ile gorusmelere baslandigi" haberini gonderiyor ve herkes isin bittigini zannediyor. Ancak kendilerinden habersiz is yapilan Kayserispor ile Fenerbahce yonetimleri bu noktada buyuk ihtimalle birseyler ispatlamak ve geri adim atmamak adina anlasmaya vardiklarini ve Mehmet Topuz'un bonservisinin Fenerbahce'ye verildigini duyuruyorlar. Fenerbahce de bu haberi resmi internet sitesinden yayinliyor. Buyuk ihtimalle bu hamleyi beklemeyen Besiktas yonetimi de yaptigi "kurnaz" hareketin bir adim daha ilerisine gidiyor ve Mehmet'in Besiktas formali resimlerini medyaya dagitiyor, Topuz ile menajerinden bir roportaj daha geliyor.

Oncelikle ortadaki yanlis anlamayi acikliga kavusturmak lazim. Mehmet Topuz su anda Fenerbahce'nin oyuncusu degil, bonservisi de Fenerbahce'de degil. Bu konuda Kayserispor menajeri Suleyman Hurma'nin ilk aciklamalari da gayet yanlis bu yuzden. Iki kulup olasi bir transfer bedeli uzerinde anlasmis olsalar dahi Mehmet'in rizasi disinda Fenerbahce'ye transferi soz konusu olamaz. Mehmet'in bonservisi Kayserispor'dadir ve Kayserispor'un futbolcusudur. Aslinda Besiktas yonetiminin yakisiksiz hareketleri disinda olayi karistiran Kayserispor'un yaptigi gereksiz sovalyelik gosterisi bana kalirsa. Bir kulup oyuncusunu satmaya karar verdiginde bunu yapmanin bir tane dogru yolu vardir. Oncelikle oyuncuyu satacak kulup, oyuncusuna bir deger bicer ve bu bedelin odeme seklini belirler. Sonra da bu ucreti odemeye razi olan kulupler resmi tekliflerini yaparlar ve oyuncu ile gorusurler. Transferi soz konusu oyuncu da ya bu kuluplerden bir tanesiyle anlasir ya da sozlesmeli oldugu kulubunde oynamaya devam eder. Eger herhangi bir kulup bir "once satin alma opsiyonu" sahibi degilse bu is boyle halledilir. "Biz bilmem kime soz verdik", "acik arttirma yapmayiz" seklinde aciklamalar gereksizdir ve bosa delikanlilik taslamaktir. Besiktas Kayserispor'un Mehmet Topuz icin belirledigi fiyati odemeye niyetli ise oyuncu ile gorusup pazarlik edebilmelidir. Oyuncuya olabildigi kadar cok opsiyon sunmak ve herhangi bir dayatmada bulunmamak Kayserispor'un gorevidir. Burada tek istisna Kayserispor'un herhangi bir sebeple ozellikle Besiktas'a oyuncu satmak istememesidir ki ortada boyle bir durum oldugunu da dusunmuyorum.

Ancak dedim ya burada benim tarafimdan asil elestirilmesi gereken Besiktas yonetiminin yaptigi yakisiksiz hareketler. Oncelikle Mehmet Topuz kim oldugu bilinmeyen, henuz dun kesfedilmis bir futbolcu degil. Eger Besiktas yonetimi yeni sezon icin Mehmet'i kadrosuna katmak istiyorsa bunun icin girisimlere neden dune kadar baslanmis olmadigi sorgulanmali. Sorun Sampiyonlar Ligi'ne kalip kalmama durumu ise gerekli girisimler yapilir, lig sonundaki pozisyona gore de transfer sonlandirilabilirdi. Ya da Mehmet Kayserispor ile anlasamayinca resmi teklif yapilirdi. Demiroren'in rakibin elinden futbolcu alma askinin bir suru ornegi ortadayken insan Fenerbahce'nin Mehmet'e olan ilgisinin Besiktas'in transfer girisiminin ana sebebi oldugunu dusunmeden edemiyor. Haydi bunu gecelim, Mehmet Topuz'a yaptirilan aciklamalar ve cekilen resimlere gelelim. Mehmet'in ailecek Besiktasli olup olmadigini bilmiyorum, ancak yapilan aciklamanin sekli ve zamanlamasi bunun Fenerbahce'yi saf disi birakmak adina ortaya konmus ucuz bir komplo oldugunu ispatlar nitelikte. Formayla cekilen resimler de bunun bir adim ilerisi sadece. Cok uzatmaya gerek yok, sozlesmesi olan bir oyuncuyu turlu vaatlerle kandirip, onda emegi olan, gelir beklentisi bulunan kulubun elini kolunu baglamak hicbir etik deger ile aciklanamaz. Demiroren yonetimi en hafif tabirle kendi is bilmezligini etik disi yollarla telafi etmeye calismistir. Bunun uzerine yapilan eziklik ile ilgili aciklamalari da hicbir Besiktasli'nin tasvip ettigine inanmak istemiyorum. Fenerbahce Mehmet Topuz'u Besiktas'in isine comak sokmus olmak icin dahi almis olsa, Besiktas'in baskani bu seviyelere inmemelidir.

Neticede Besiktas yonetimi bir kez daha bizi, yani Besiktas taraftarlarini utandiracak bir ise imza atmis, bu ise Turkiye'nin onemli futbolcularindan bir tanesini de alet etmistir. Sirf bu isguzarliga kandigi icin de Mehmet Topuz futbolunun en verimli caginda bir yil sure ile sahalardan uzak kalma tehlikesiyle karsi karsiya kalmistir. Bu dakikadan sonra bu transfer gerceklesse dahi, bu ilk basta aciklanan fiyattan daha fazlasina mal olacaktir, ve Besiktas bir kez daha yonetiminin is bilmezligi sebebiyle borcuna borc ekleyecektir. Ben sahsen boyle bir yonetimin arkasindan gidiyor olmak istemiyorum ve onumuzdeki yil duzenlenecek kongreyi bekliyorum. Kulup sampiyon oldugu icin umarim baskan adaylari nezdinde kaybettigi ceiciligi geri kazanmistir ve bu sayede Besiktas Kongresi bu sefer Demiroren'in karsisina 1-2 ciddi aday cikarir. Aksi takdirde ben bu saklabanliga - her yil sampiyon olsak da - daha fazla tahammul edemeyecegim.

Hiç yorum yok: