23 Haziran 2009

Benden Galatasaray'li Dostlara...


Oncelikle, hayirli olsun. Iyi, temiz insandir Gokhan. Bugun de transferinden sonra gayet akli basinda aciklamalarda bulunmus. Kimsenin ahini almadan da iki buyuk takim arasinda transfer yapilabilecegini gostermis. Ancak kendisini 6 sezondur buyuk umutlarla takip etmis birisi olarak belirli konularda sizleri uyarmayi kendime bir borc biliyorum.

Ilk olarak Gokhan'in pozisyon bilgisi eksikligine vurgu yapmaliyim. Kendinizi 10-15 metre ile bozulan ofsaytlara, takim tam saha pres yaparken kendi cezasahasi onunde bekleyen bir geri dortluye, ve stoper ikiliniz arasina kacip da takip edilmeyen rakip forvetlere hazirlamaniz lazim. Blogdas Sampi bu konuyu gayet derinlemesine acikladi zaten, o yuzden daha cok uzerinde durmuyorum.

Ancak karin agriniz bununla bitmeyecek ne yazik ki. Kornerlerde ve ceza sahasina yakin serbest vuruslarda Gokhan'in adamina ayrica dikkat etmenizi oneririm. Cunku kaleci degajlarina gayet guzel kafa vuran Gokhan'in bu sebeple ayni zamanda iyi bir duran top savunucusu oldugu dusunulur ve bu cok buyuk bir yanilgidir. Benim gozlemim 1.92'lik oyuncunun cok ciddi bir konsantrasyon problemi oldugu ve duran top olayini da henuz tam olarak cozemedigi. Zaman zaman aciklanamayacak sekilde adamini taikp etmeyi birakacak ve bu sebeple takiminin gol yiyip pozisyon vermesine sebep olacaktir. Uzun boyu sebebiyle genellikle rakibin en tehlikeli 2-3 oyuncusundan birini marke edecek olusu da bu isin trajikomik yani.

Bir de Gokhan sakardir. Genelde son adam oldugu icin takiminizda sakar olmasini isteyeceginiz en son oyuncudur, ama buna ragmen olmadik yerde garip bir iska gecip, ya da sacma bir top kaybi yapip insani galeyana getirme potansiyeli oldukca yuksektir. Cok sakatlanir olusunda bu goz-vucut koordinasyonu eksikliginin de payi buyuktur. 

Bulent Korkmaz, Servet Cetin, Emre Asik gibi canini disine takan, yeri geldiginde cikan omzunu govdesine baglayan yeri geldiginde maske takip oynayan stoperlere alisik olan Galatasaray camiasi Gokhan'in cit kirildim yapisini ne kadar kabullenecektir, bilemiyorum. Ondan benzer bir ozveri beklemeyin, hayal kirikligina ugrarsiniz. Insanin lakabinin bosu bosuna Cam Adam'a cikmaz zaten.

Soylediklerimiz biraz sert gelebilir, ancak bunlarin 90%'ini Gokhan hala Besiktas'in topcusuyken de soylemis oldugumuz icin bunun bir kedi ve uzanilamayan cigere mundar denmesi durumu olmadigi konusunda icim cok rahat.

Son olarak da sunu soyleyeyim. Cogu kisinin ilk yorumu, 45 kez milli olmus bir oyuncunun bedavaya takima kazandirildigi ve bunun aslinda dusuk riskli ancak yuksek prim saglayabilecek bir transfer oldugu. Buna bir olcude katilmamak mumkun degil. Ancak Galatasaray takimdan ayrilan Servet'in yerine Gokhan'a guvenip, sezona Gokhan, Emre Gungor, Emre Asik, Hakan Balta, Mehmet Topal, Semih Kaya gibi bir stoper rotasyonu ile girerse alinan riskin ne kadar dusuk oldugu konusunda benim kafamda ciddi sorular olusur. Bence bu transfere ragmen Galatasaray etrafindakileri cekip cevirecek, lider ozellikli bir stoper almali. Cunku eldeki alternatiflerin hepsi iyi birer kesici fakat savunma bilgisi gorece dusuk isimler. Bence tabii ki...

Hiç yorum yok: