22 Ağustos 2009

Ibrahim Kas Transferi

Eger Bursaspor'a odenmesi gereken $1M zamaninda odenir de federasyondan lisansi cikarabilirse, Besiktas'in son transferi Ibrahim Kas olacak. Altyapi cikisli oyuncu Bosman transferiyle Getafe'nin yolunu tuttuktan sadece 1 sene sonra kiralik olarak "yuvasina" geri donuyor. Isin bu kismi kafalarda soru isareti yaratiyor olsa da ben cok onemli bir sorun gormuyorum. Bedavaya takimdan ayrilmis olmasi Ibrahim'in degil, Besiktas yonetiminin hatasidir benim gozumde. Yazinin sonunda soyleyecegimi de simdiden soyleyeyim, bence mevcut sartlar goz onunde bulunduruldugunda cok dogru bir transfer.

Ibrahim Kas hem sert fizigi hem de cabuklugu sayesinde iyi bir stoper olmak icin yeterli potansiyele sahip bence. Kaldi ki her zaman kendisini Gokhan Zan'dan da Ibrahim Toraman'dan da daha cok begendigimi soylemisimdir. Ibrahim'in en buyuk sanssizligi piyasaya biraz gec ciktigi icin yeteri kadar mac oynamamis olusudur. Tigana da zamaninda gelecegi cok parlak oyunculari oldugunu, fakat tecrube eksikligi nedeniyle sampiyonluk yarisi icerisinde onlara yer veremediginden yakinmis, buna en belirgin ornek olarak da Ibrahim Kas'i gostermistir. Ust duzeyde toplam 30 kusur lig maci ve 3 milli mac, 1986 dogumlu, Milli Takim'in alt kademelerinde de cok forma giymemis, 23 yasinda bir stoper icin yeterli degil kesinlikle. Ancak bu tecrube eksikliginin lig ve kupa maclarinda cok da onemli bir sorun teskil edecegini dusunmuyorum. Sadece Sampiyonlar Ligi'nde Ibrahim'in adini kadroya yazarken iki kere dusunmek gerek.

Burada yazdigim sezon basi degerlendirmesinde mevcut kadroya baktigimda gozume carpan en onemli sorunun savunma ve ortasahadaki alternatif eksikligi oldugundan bahsetmistim. Ibrahim Kas'in gelisi bu anlamda cok cok onemli bence. Bu transferle beraber hem 4. stoper bulunmus hem de ortasahada sakatliklar/cezalar sonucu dogabilecek sorunlar icin onlem alinmis oldu. Yukarida bahsettigim yazida Ernst-Fink ikilisine kadro icinden en ideal alternatiflerin Sivok ve Ekrem Dag oldugunu soylemistim. Ibrahim'in katilimiyla bu iki opsiyon da rahatca kullanilabilir hale geldi. Bu transferle olusacak tek dezavantaj Ridvan ve Necip gibi genclerin biraz daha geri plana atilmasi olacaktir ki, ikisini de cok fazla seyretmedigim icin bunun ne kadar buyuk bir kayip oldugu konusunda kolaylikla fikir yurutemiyorum. Kadroya baktigimda ozellikle Ridvan'in kiralik olarak gonderilmesinin isabetli olacagini soyleyebilirim. Necip ise kadroda kalip Ernst'in kanatlari altinda daha cok asama kaydedebilir.

2 yorum:

Kalten dedi ki...

Bence de Ibrahim Kas'in donmesi cok iyi oldu --odenen para elestiriliyor, dogrudur bedavaya giden adami bu paraya alip getirmek sacma.

Ama Ibrahim Kas'in gidisini "sunk cost" olarak dusunurseniz 1,700,000 Euro maliyetle bu adamdan iyi kimi getirebilirsiniz? Gokhan Zan'i alinca buyuk is yapms olarak gosterilen GS ona bundan daha fazla yillik ucret vermiyor mu? Ibrahim Kas da "milli stoper" hem...

Yani gitmesi yanlisti, gidip-gelmesi de bir arada dusununce cok sacma gozuktu buradan bakinca. Ama gelis kararini 2009'da verdiginizi dusunurseniz, tek basina gelis karari dogrudur, aferindir.

Redman dedi ki...

Kalten, kesinlikle katiliyorum. Cok guzel ozetlemissin.

"Forget sunk costs"