17 Ağustos 2009

Everton - Arsenal

Macin skorunu basliga eklemeye icim el vermedi. Everton icin sezon daha kotu baslayamazdi herhalde. Ancak bunu soylerken bu macin hayatimda gordugum en adaletsiz farkli maglubiyetlerden biri oldugunu da eklemeliyim. Bana meshur Fenerbahce-Galatasaray macini hatirlatti. Ozellikle bastan sona dengeli gecen ilk 45 dakikanin 3-0 bitmesi oyun mekaniginden cok futbol tanrilarinin dahliyle aciklanabilir bence. Arsenal, Goodison Park'ta duran top canavari Everton'a kendi silahiyla iki gol atacak deseler inanmazdim. Ama futbolun kestirilemezligi icinde bu da var. 

Ikinci yarinin hemen basinda skor 4-0 olunca da Everton havlu atti. Moyes yonetiminde cok alisik oldugumuz birsey degildi bu tablo, ancak oyunculari da suclamak mumkun degil - kafa kafaya giden bir macta kendi taraftarlari onunde 4-0 geri dusmenin onlara neler hissettirdigini biz ancak tahmin edebiliriz. Sagda solda, "Lescott'in kafasi Manchester City'de kaldi, Everton savunmasi elege dondu" tarzi yazilar gorurseniz de itimat etmeyin kesinlikle. Everton savunmasinda ayakta kalan ve mac kopana kadar hatasi olmayan tek isim Lescott'ti. 

Sezon basinda Arsene Wenger, kisa boylu bir takim olduklari yonundeki elestirilerde dogruluk payi oldugunu kabul etmis, bu sebeple Song ve Bendtner'e bu sezon daha cok yer verecegini soylemisti. Bu nedenle iki genc oyuncunun da sahada olmasi benim icin surpriz degildi kesinlikle. Ancak Bendtner'in oynadigi pozisyon icin aynisini soyleyemeyecegim. Wenger cok alisilmadik bir hamleyle dev Danimarkali'yi ileri uclunun saginda gorevlendirdi. Mac baslayinca gorduk ki buradaki ana amac savunmadan ve ters kanattan atilacak uzun/orta mesafeli toplarla Bendtner'i bulusturmak ve bu bolgede O'nun Leighton Baines uzerinde kuracagi fiziki avantajdan yararlanmakti. Nitekim ilk gol ve ikinci golu getiren serbest vurus aynen bu taktikle kazanildi. Moyes'in buna cevabi -gecmiste sikca yaptigi uzere- Lescott'in 3. stoper olarak sol bek oynadigi saglamci duzene donmek olabilirdi, ancak Jagielka'nin sakatligiyla iyice incelen stoper rotasyonu buna izin vermedi. Bendtner'in de hakkini vermek lazim, gecmise gore oldukca hareketli ve cabuk bir goruntu sergiledi. Bunun o boyda bir oyuncu icin sadece daha fazla mucadele ederek gerceklesebilecegini dusunmuyorum, sezon arasinda bu dogrultuda ozel idmanlarla kendisini gelistirmis olmali. Benim ilk mac icin kendisinden aldigim sinyaller oldukca olumlu. 

Everton icin sezonun zorlu baslayacagini tahmin etmek cok zor degildi aslinda. Halen Jagielka, Arteta, ve Yakubu gibi cok onemli 3 eksikleri var ve bu onlari kolay kestirilebilir bir takim haline getiriyor. Ancak yine de her zaman mental sertligiyle one cikmis olan Maviler icin onumuzdeki 10 gun icinde oynanacak olan Sigma Olomouc eslesmesi ve iki karsilasma arasindaki Burnley maci buyuk sans.

7 yorum:

Unknown dedi ki...

Neden Arsenal değil de Aston Villa ?

Redman dedi ki...

:) Aston Villa'yi da yazdim ya daha once, kafa karismis Caner. Sagolasin.

Turgay Keskin dedi ki...

Bu Arsenal'den çektiğimiz nedir ya? Bir sene 4 atıyorlar, bir sene 7. İlk haftada da 6'yla başladılar.! İşyerine formayla gidiyordum az kalsın, gerçi dalga geçildim baya ama olsun.

Her şeye rağmen, yYediğimiz 6. golden sonra attığımız o tek gole çılgınca sevinen taraftarlar gibi, yine de seviyorum Everton'u!

Redman dedi ki...

Valla Turgay, ben de bilmiyorum. Hakikaten bir cenabetlik var ama bu isin icinde.

Bu arada Saha'nin golunden sonra alkislayanlar gercekten seviniyorlar miydi, yoksa dalga mi geciyorlardi ben cok cozemedim acikcasi.

Othello dedi ki...

Everton'un bu seneki en buyuk sorunu forma. O ne bicim yaka la pijama gibi.

sampi dedi ki...

Pembesi daha beter. Birkac seyircide gordum, almis hemen apaciler.

Bu mac hayatimda seyrettigim en esit oynanip da fark olan olabilir. Kolpa faullerden gol olmasi, Bendtner'in calim atmasi (bu sezon max 3 defa olabilecek birsey), 3 kisinin bacak arasindan gecip gol olan top (4. gol), sezonda 25 duran toptan gol bulan Everton'un ortalarinin hepsinin Almunia'ya gitmesi... Cok buyuk cenabetlikti, toparlarlar bence.

Yalniz Leon Osman, Hibbert ve Neville'in yerine takviye lazim. 11'de 3 kazma cok fazla. Rotasyondaki Yobo'yu da sayarsak 4 Jagielka gelene kadar.

Redman dedi ki...

Formalar gercekten cok kotu. Everton gibi delikanli bir takimi bile bozuyor - ki zor istir.

Sampican, Neville ve Osman bence idare eder oyunculardir her zaman. Ancak tam yerlerine Jack Rodwell ve Dan Gosling gibi iki onemli oyuncu adim adim geliyor zaten. Biraz sabir

Yakubu, Arteta ve Jagielka'nin acilen donmeleri lazim ama. Onlar donunce aradaki tek tuk zayif halkalar da goze batmayacaktir bence.