15 Ağustos 2009

Hasan Sas ve Tugay Kerimoglu Sizden Daha Az Galatasarayli Degil


Hasan Sas ve Tugay Kerimoglu'na laf sokulmasini icim kaldirmiyor. Bu GS'lilerden gelince ozellikle durumdan rahatsiz oluyorum.

Once Hasan'dan baslayalim. Aldigi doping cezasi, elini camlara vurup parcalamasi, gereksiz dayilanmalariyla pek hazetmedigim isler yapsa da kazanma hirsina hayran oldugum biri. Lucescu'nun onu sol aciga devsirdiginde Ali Sami Yen'e gidip CL maci seyretmisligim vardir. Golgesine calim atan adamdan takimi ileriye tasiyan adama terfi edip hem kulup takimini, hem de milli takimi sirtlamistir. 2002 Dunya Kupasi'ndan sonra populeritesi tavana vurdugunda Avrupa'ya gitseydi belki kafasi rahatken futbolunun zirvesini goz onunde oynayabilecekti. Kalmayi tercih etti o veya bu sekilde. Takimin lider rolune soyunup maddi kriz zamani Cihan'larla, Sabri'lerle kurdugu iletisim ve Hakan Sukur'den aldigi destekle Appiah'li, Tuncay'li FB'den sampiyonluk aldi.

Hasan ve parcasi oldugu basarilarin maddi getirisi onlarca milyon dolar. Avrupa'da taninmaktan yayin pastasindan alinan paya kadar butun finansal dengeleri degisteren bir kadronun uyesi, hatta liderlerinden bahsediyoruz. Milli takima sponsor destegi sayesinde Van'da tesis yapilmasinda Hasan Sas'in Brezilya'ya attigi golun etkisi vardir cok net. Belki de Hasan ve jenerasyonunun sagladigi rant sayesinde GS bugun marka degeriyle bu kadar borcuna ragmen kredi alabiliyor. Isin aci tarafi bu krediler yeni bir jenerasyon uretmek yerine taraftara soz verildi diye Lincoln'u alip kaptan yapilmakta kullaniliyor. Millet de zivanadan o zaman cikiyor. Siz sirketinize tonla para kazandirip kasikla odullendirilirseniz ne dusunursunuz?

Lincoln'u GS'nin aldigi paraya diyecek lafim yok. Kafanizda bir planlama yaparsiniz. 10 askeri etrafinda oynatacak yildiz futbolcu getirir, yaraticiligiyla yukselirsiniz. Ama en cok parayi - mac basina da degil, garanti maas - ona verip tatilden gec donmesine musaade ederseniz, ustune bir de kaptanlik verirseniz kidemli emekcileri fitil edersiniz. Yetenekleri insanlara katkilari olcusunde sorumluluk vermek yoneticilik yetenegidir. Ornegin at yarisci Ibrahim Akin sahada doktururse, Paris Hilton'cu Ronaldo yilin futbolcusuysa, alemci Romario gol kraliysa onlara takimlarinda yer bulunur. Yalniz kaptanlari ve liderleri Mehmet Ozdilek, Ryan Giggs ve Guardiola olmalidir.

Simdi siz Uefa kupasi primlerini 2 sene gec yatirdiktan sonra gidip Keita'ya $10 m sayarsaniz Hasan Sas gibilerini cileden cikarirsiniz elbet. Adam olanca patavatsizligiyla "Florya'da petrol mu cikti" dedi. Yerden goge kadar hakli. Stadyum insaati finansman eksikliginden duran bir futbol takiminin bu kadar borcu dururken gidip transfer yapmasini nasil acikliyorsunuz? Taraftar olarak Elano'yu, Keita'yi aldik diye sevinirken bunun nelere maloldugunu aklinizdan cikarmayin. Ornegin parayi Tayyip yardakcisi Ulker verdiyse sirtiniza reklami geciriverir, gikiniz cikmaz. Besiktas gibi sicak paraya muhtac olursaniz kapali tribununuze yabanci sermayeli Turk Telekom'u doserler.

"Hasan Sas'i Hasan Sas yapan GS'dir" klisesiyle de lutfen gelmeyin. GS'yi GS yapan, yucelten, Hasan Sas ve onun gibi bayrak adamlardir. Metin Oktay'dir, Cuneyt Tanman'dir. GS onlarin omuzlarinda yukselerek bugunku itibarini ve gucunu elde etmistir. Hasan Sas belki baska takimda da cok para kazanip cok basarili olabilirdi. Hasan'i Hasan yapan oncelikli olarak calisma etigi ve yetenekleridir.

Keza Tugay Kerimoglu, GS'nin Turkiye Ligi rekoru olan 4 sampiyonlugunun 3.5'unda basroldedir. Glasgow'a bonservisiyle gitmeden once Hertha Berlin macinda liderlik vasfiyla Uefa Kupasi'nin yolunu acmistir. Su anda cok parlak bir teknik direktor adayidir. Bu durumdayken "ben GS'liyim" diyerek kendisine acilan kapilari (misal TS cok ciddi teklif yapti gecen yaz) neden kendi kendine kapasin? Daha neyi kanitlamak zorunda GS'li olmak icin? Duzgun bir takimda gorev alirsa yillik geliri 1 milyar TL'den baslayacak olan adam neden kariyerinin basinda kendini tek takimla sinirlasin? Bir de sunu anlamiyorum. Sanki sizin onunuze tomarla parayi serseler tutmadiginiz takimda gorev almayacaksiniz. Bana FB'nin insaat muhendisi ol, bundan sonra butun tesislesme senden sorulur deseler "hayir BJK'liyim, amator ruhla meslegimi icra ederim" demem, sartlarda anlasirsam hakkini vermek icin calisirim. Kaldi ki Tugay "GS'liyim" demese bile klavye basinda yorum yapip stadlarda eglence satin alanlardan daha GS'lidir gozumde.

Son olarak da "milyon dolarlar kazandilar, kocaman arabalara biniyorlar, zugurt edebiyati yapmasinlar" derseniz ekonomi prensiplerinden anlamadiginizi iddia ederim. Turkiye'nin en iyi 10 doktoru, 10 avukati, 10 emlakcisi, 10 sanayicisi, hatta 10 kuaforunun ne kadar geliri oldugunu bir dusunun. Sonra yillik memlekette pastasi $2 milyar olan sektorun en has 10 adamindan birinin kazandigi parayla karsilastirin. Aslinda hic de cok degil goreceli olarak. Hele Emre Belozoglu'nun $4 m, Nobre'nin (ki milli bile degil oyle bir hakki olmasina ragmen) $3 m kazandigi ortamda Hasan ederinin altina oynamistir.

Polemik yaratmak gibi bir amacim yok ama Flying Dutchman bile - (bana gore kaliteli bir blogdur, takip ederim) soyle demis:

"Hatta son 10 yıla bakarsanız Galatasaray İstanbul'un 3 büyük kulübü içinde eski futbolcularını en fazla teknik kadroda, ve altyapı takımlarında birinci adam olarak görevlendirmiş takım."

Skibbe medya baskisiyla gonderilince taraftar tepkisine karsi Bulent Korkmaz'la anlasmak, sozlesmesi bitmeden baska teknik direktorlerle gorusmek "birinci adam olarak gorevlendirmek" degil, dupeduz adam harcamaktir. Aynen umit milli takimla kariyerine olumlu baslayan Umit Davala'yi yardimciliga getirip 4 ay sonra kovmak gibi.

"Bana daha çok bu futbolcuların, sürekli el üstünde tutulmak, sürekli Galatasaray kulübünün üzerinde etkilerinin olması gibi bir istekleri var gibi geliyor. Sürekli "ben" derdindeler. İstikrarlı olarak yaptıkları bir başka şey var ki bu daha da nahoş bir davranış. Bir kulübü aşağılamak için ezeli rakibi övmenin çare olacağını zanneden anlayış."

Bir kere GS tarihini yazmis insanlar eger kulupte etkili olmak istiyorsa bunu normal karsilamak gerekir. Futbolcuyken agirligi olunca "motivasyon", meslegi birakinca "ego tatmini" mi oluyor? Bahsi gecen Hasan Sas da Tugay Kerimoglu da uc kurus fazla para icin kulubune bonservis bedeli kazandirmadan gemiyi terketmemislerdir. Eger bir oyuncuyu cesitli nedenlerle camianizdan uzaklastirmak istiyorsaniz (Hakan Sukur Fethullah baglantisi ve gencleri etkilemesi nedeniyle acik secik kovulsaydi ben GS yonetimini ayakta alkislardim), o zaman bunu adam gibi yapmalisiniz. Golleri atarken tahammul edip futbolu birakinca camiadan uzaklastirmaya calismak ikiyuzluluktur.

Ezeli rakibi ovmeyi artniyetli gormek biraz fesat olmus. FB ve GS yaklasik olarak esit sayida taraftara sahipler. Ustelik GS'de kulubun aristokrasisi lise kokenli oldugu icin ust sinifin zenginligine erisimi nispeten kolay (Unal Aysal trink $20 m vermisti galiba). FB'nin gelirleri GS'den cok daha fazla ise o zaman FB yonetimi gercekten de bazi bakimlardan sanstir. Futbolcu gozuyle aradaki fark arkanizi Inamoto yerine Appiah'in toplamasidir. Rakibinizin kuvvetli yanlarini kavradikca basarili olma sansiniz artar.

Eger sapina kadar GS'li, kaptanlik verilmemesini yadirgamayan, FB'den nefret eden oyuncular istiyorsaniz size 55 numaraya sahip cikmanizi oneririm.

21 yorum:

Othello dedi ki...

@Redmancan:
Oncelikle Turk Telekom Stadi insaatini Galatasaray yapmiyor. Devletle bir alisveris mevcut. Devlet o araziye stad yapacak, Galatasaray da Istanbul'un en sahane arazilerinden birisini devlete verecek. Insaatci adamsin bilirsin, o iki arazi arasindaki farkin kiralik bir staddan cok daha fazla olmasi lazim aslen. Kaldi ki anlasmadan once bile iki arazi uzerinde de insaat hakki Galatasaray'indi. Ozhan Canaydin'in Galatasaray'a attigi ustune de utanmadan zafer gibi gosterdigi en buyuk kaziktir. Bu bilgileri bile bile Seyrantepe uzerinden surekli Galatasaray'in parasi hakkinda cikarimlar yapilmasi cok kel alaka kaciyor.

Hasan Sas konsunda ortaya koydugun savda bir tutarsizlik var. Diyorsun ki Hasan Sas istese Avrupa'ya giderdi, Galatasaray sevgisinden kaldi. Galatasaray'i herseyden once seven bir adam onune konan ilk mikrofona "Florya'da petrol mu buldular?" gibi asagilayici konusmali mi? Hic Hagi, hic Bulent, hic Tugay gormesek inanacagim ama kazin ayagi oyle degil.

Eminim ki Tugay'da Hasan'in yarisi kadar servet yoktur. Nasil olsun ki? Galatasaray'dan buyuk yukselis oncesi ayrildi. Adanin ortalama takimlarinda ortalamanin az uzerinde bir oyuncu olarak kariyerini tamamladi. Vergileri, primleri, odulleri falan dusununce Hasan'in Tugay'i katladigini tahmin ederim. Hasan'in UEFA kupasi varsa Tugay da Manchester'i eleyen takimin kaptaniydi. Bir kere bile agzindan baskasinin kazandigi paraya laf sokan bir cumle cikmamistir.

Lutfen iki adamin roportajlarini yan yana koy ve tekrardan degerlendir. Takir takir bildigini soylemek baska saygisizlik baska. Herseyden once karsilikli saygi lazim. Galatasaray UEFA kadrosundan kime, nasil saygisizlik yapmis? Paralarini begenmiyorlarsa gidip oynasalardi Avrupa'da. Is zora binince Avrupa'dan kosa kosa Fener'e siginti gelenler halen goz onunde. Sonucta biz de Hasan Sasli degil Galatasarayli'yiz. Rengimiz belli. Yedigin kaba pislersen otomatik haksiz olursun, gecmisin bir anda unutulur.

Son olarak cuvaldizi batirmak iyi hos da biraz da Besiktasli olarak Batuhan, Aydin, Kurtulus gibi degerlerinizin arkasinda durabilseniz diyorum. Kendi oz evlatlarinizi bakkaldaki para ustu sakiz niyetine saga sola atan bir yonetiminiz var.

Redman dedi ki...

POSTED BY SAMPI AT 04:21

Othello dedi ki...

@sampican

Redman dedi ki...

Sampi cevap verir de iki yorum yapacagim yorumunla ilgili Othellocan:

1. "Yedigin kaba pislersen otomatik haksiz olursun, gecmisin bir anda unutulur"

Bir kulubun altyapisindan yukselmis, formasini 10 kusur sene giymis, kaptanligini yapmis, tarihinin en onemli basarilarinda pay sahibi olmus (bu kisinin ismi cok da onemli degil Hasan Sas olabilir, Tugay Kerimoglu olabilir, Hakan Sukur olabilir, Bulent Korkmaz olabilir) insanlari her hosunuza gitmeyen birsey soylediklerinde "Bu el sana ekmek verdi, itaat et" diyerek susturmak ne kadar dogru bilemiyorum. Kulubun kopegi yerine sahiplerinden birisi olmak icin bir insanin ne yapmasi gerekiyor sizin terazinizde? Liseli olmasi mi? Kongrede lobi yapmasi mi? O zaman kac tane "gercek" Galatasarayli var aramizda?

Hasan Sas ozelinde de deli-dolu haliyle kabullenilmis bir adamdir kendisi. Bu sebeple o konustugunda agzindan cikan kelimelere takilmak yerine ozunde anlatmaya calistigi seylere konsantre olmak gerektigini dusunuyorum.

2. "Son olarak cuvaldizi batirmak iyi hos da biraz da Besiktasli olarak Batuhan, Aydin, Kurtulus gibi degerlerinizin arkasinda durabilseniz diyorum."

Konuyla HIC alakasi olmayan bir cumle bu. Kabiliyetsiz Besiktas yonetiminin icraatlari nicin bizim (sampi & Redman) sorumlulugumuz oluyor ki? "Sen kendi yonetimine bak" ne kadar da kolay bir kacis noktasi! Hele hele uzerinden igne-cuvaldiz muhabbeti yapilacak son blog bizimkidir herhalde.

Kaldi ki yukaridaki yazida elestirilen Galatasaray yonetiminden cok, eski futbolculariniz agzini her actiginda -tepelerinde Demokles'in Kilici gibi Metin Oktay'i sallandirip- onlari "Galatasarayli" olmamakla ya da rant pesinde olmakla suclayan guruh.

Adsız dedi ki...

futbol bu kadar kapitalizmin oyuncağı maşası olmuşken işin doğası bu arkadaş yaşı geçmiş fizik kalitesi düşmüş oyuncular mazileri ne olursa olsun gözden düşerler bu arkadaşlar madem futbol oynamak istiyorlar başka takımlarla anlaşsalardı yok sen geçen sene ne yaptığına hiç bakmayacaksın performansını hiç eleştirmeyeceksin ondan sonra beni gönderdiler bunlar şöle kötü böle kötü diyeceksin bu arkadaşların hiçbirinin kulüpte alacakları kaldığını düşünmüyorun tek kuruşuna kadar almışlardır paralarını ve bu ülkenin yarısı asgari ücrete çalışırken bu arkadaşlar en yüksek ücretlere oynamışlardır takımda herkes korkusundan galatasarayı bir eleştirmek peşinde neymiş kulüp vefasızmış doğru 2 yıldır sakatlığından dolayı oynamayan uğura serkana tobiasa sahip çıkan kulüp vefasız 2 ay oynamıyacak olan edu ve delgado nun sözleşmelerini fesetmek için uğraşanlar vefalı takdir sizin

Unknown dedi ki...

Türkiye'de de dünyada da herkes kulüp olsun,futbolcu olsun işine geldiği gibi davranıyor.Herkes kendi çıkarının peşinde bu saatten sonra da bence gereksiz romantizme hiç gerek yok o yüzden vefaydı oydu buydu hikaye olmuş artık bu topraklarda.Sen futbolunu zirvede bırakmıyorsan oyunun düştükten sonra bırakıyorsan sana vefa göstermezler.Çünkü kulübün çıkarları.Sen en yüksek noktada bırakıyorsan da sana vefa gösterirler(göstermelik vefa) yine kulüp çıkarları taraftara şirin görünmek.Her 2 durumda da kulüp aslında işine geldiği gibi davranıyordur birine iyi derken diğerine kötü diyemezsiniz.Eğer futbolcun fizik olarak düşmüşse sen de hedefleri olan bir kulüpsen huzur evi gibi bakıcılık yapamazsın buyüzden Galatasaray yönetimini de kesinlikle eleştirmiyorum.Paşa paşa oyuncuna durumu anlatır sözleşmesi bitince de yeni sözleşme yapmayacağını açıklarsın o da gider kendine kulüp bulur.Yok Gs şöyleydi böyleydi petrol çıktı yan yattı çamura battı diye konuşmaz.Bundan böyle Vefa sadece İstanbul'da bir semt..

Redman dedi ki...

Beyler,

Her yorumda, kariyerinin sonuna gelmis oyuncularla sozlesme yenilenmemesinin mantikliligina vurgu yapilmis. Yukaridaki yazida bunun aksini iddia eden tek bir kelime yok ki. Yani kimse "Hasan Sas ile, Hakan Sukur'e futbolu biraktirdilar, vefasiz Galatasaray" demiyor burada. Bu oyuncular futbolu Galatasaray'da birakmak zorunda degiller bizce de. Fakat -futbolu nerede birakmis olurlarsa olsunlar- biraktiklari noktada gecmis hizmetleri sebebiyle, kendilerine gereken saygi -en azindan taraftar nezdinde- gosterilmelidir yine de.

Unknown dedi ki...

galatasaray klübü ali sami yen arazisinde sadece üst kullanım hakkına 99 yıllığına sahiptir yani arsa mülkiyeti yoktur ayrıca imar planı değişmediği ve rekrasyon alanı özelliği konut ya da ticaret merkezi olarak değiştirilmedikçe ali sami yen arazisinin hiç bir değeri yoktur!

Deniz dedi ki...

Merhaba Sampi,

Daha once Redman'in birkac yazisina yorum yazmistim. Ilk defa senin kapini caliyorum izninle.

Ilk olarak soylemek isterim ki, hem kendi icerisinde hem de yazarinin daha onceki yazilariyla birlikte dusunuldugunde cok tutarli bir yazi yazmissin. Fakat hem uslupta hem de fikirlerde sezilen bu ofke ve sinir neden kaynaklandi anlamakta zorlandim. Doping cezasi ve "gereksiz dayalinmalari" nedeniyle haz etmedigin bir insanin milyonlarin gozu onunde olan bir kurumla yasadigi uyuzmazliga bu kadar siyah ve beyaz olarak bakmana, yazili kurallari olmayan bir alanda ise yarayabilecek gerekceleri gelisiguzel siralayarak kendi ahlak anlayisina ve hayat gorusune uymayan tum kisi ve kurumlari bir seferde siradan gecirisine sasirdim. "Simdi siz Uefa kupasi primlerini 2 sene gec yatirdiktan sonra gidip Keita'ya $10 m sayarsaniz" gibi bir arguman ve buna benzer bircogu tartisilan konuyla son derece alakali gibi gorunse de, Galatasaray'i taraftari olarak seven insanlarin bu yaziyi yazan birini kotu niyetli addetmelerine yetecektir, daha basligindan ne diyecegi belli olan yazilarin yazari medya insanlarini addettikleri gibi. Bu tarz da aslinda, kendi emegiyle para kazanan ve yine kendi emegiyle goz onunde olan insanlara tepki gosteren kisilerin tarzina yakin duruyor. Ofke ve hosgorusuzluken beslenen bu tarzdir bence hem bu yaziyi hem de bu yazinin yerdigi yazilari islevsiz kilan.

Yazdigin yazinin basligi dahi masaya yatirilmis konu ve fikirlerin degil bu yazinin gidecegi adresin birincil oneme sahip oldugunu gosteriyor. Eger ortada bir yanlis goruyorsan, bu yanlisi daha boyutlu ve farkli yonleriyle ele almani beklerdim. Mesela Galatasaray'in UEFA'yi kazanan kadrosunun mecburi tasfiyesi surecinde cogu futbolcuyla kavgali duruma gelmesine yonetimin kriz yonetimindeki beceriksizligi ya da Galatasaray camiasinin vefasizligi, riyarkarligi, camurlugu, cirkefligi (ne derseniz artik) yaninda futbolcularin da katkilari olabilir mi konusu arastirilabilirdi (ki bu konuya cozum de yazinin genelinden bagimsiz dusundugumde yuzdeyuz katildigim "Hakan Sukur Fethullah baglantisi ve gencleri etkilemesi nedeniyle acik secik kovulsaydi ben GS yonetimini ayakta alkislardim" cumlesiyle bulunmus.) Ya da Turk futbolunda 2000'li yillara damga vuran aktorun UEFA Kupali Galatasaray degil, muhtesem stadyumlu, sapina dek kurumsal, TC'nin en zengini Fenerbahce oldugu gerceginden yola cikarak, Aziz Yildirim'in Galatasaray ve Besiktas uzerinde yarattigi travmanin hangi noktalarda en cok gozlemlendigi islenerek cok rahat bir sekilde Hasan'a verilen tepkilere baglanabilirdi.(Bana gore Besiktas'in en cok yonetimi Fenerbahcelilesirken Galatasaray'in en cok taraftari Fenerbahcelilesti) Ya da yalnizca medya uzerinden yuruyen savasla sinirli kalarak bir Hakan Unsal olgusuna deginilebilir, Hasan ve Umit'in Galatasaray'dan ayrilisiyla Hakan Unsal'in NTV'den ayrilis arasindaki bagda soz edilebilir, bu eski futbolcularin kulup yonetiminde soz sahibi olma isteklerini (ki yok boyle bir istek) basit bir sevgi bagi olarak gormektense, hangi kavgalardan beslendigi tahmin edilebilirdi.

Umarim anlatmak istedigimi anlatabilmisimdir. Yazindaki fikirleri tek tek dusundugumde karsi cikmam mumkun degil. Ama ortaya cikan bilesim bana cok saglikli bir bilesim gibi gelmedi. Sonuc olarak Galatasaray'in karanlik yuzunun acik secik bir yansimasidir bu yazi ancak bir Hasan Sas da o dopingi ve Sabri'nin hatirlatmakta oldugu dayilanmalariyla o karanlik yuzun icinde bulunuyor olabilir.

Sevgiler,
Deniz

sampi dedi ki...

@ Othello

GS kendi oz sermayesi olmadigindan devlet/capsiz mimar sarmalinda bu isi halletmek zorunda kaliyor zaten. Maddi olarak guclu olmanin en onemli getirisi bagimsizliktir. Stadinizi kendi imkanlarinizla ehil kurumlarca (duzgun bankadan kredi, duzgun mimardan proje, duzgun insaatcidan bina) yaptirmazsaniz gazeteye iscilerin parasi verilmedi diyerek ustunde GS armasi olan proje nedeniyle itibar kaybedersiniz.

Cuvaldiz cok alakasiz olmus, ozkaynak guzellemesindan tut Demiroren manifestosuna kadar kendi yonetimimize sokmadigim laf kalmadi.

Hasan Sas'a "o veya bu sekilde kaldi" diyerek kalmasinin sadece GS aski olmadigini belirtmeye calistim. Hem yonetim gondermedi, hem maasina zam yapildi, hem de kendi gozu yemedi benim anladigim kadariyla.

"Petrol mu cikti" lafinin ise su anki maaslarla bundan 10 sene once GS Avrupa'da is yaparken takimin liderlerinin maaslarini karsilastirinca, cok kaba saba ve Hasanvari bir sekilde de olsa bence dogruluk payi var.

GS de, BJK da oncelikli olarak borc eritmeliler. Su an itibariyle BJK'nin 150 m YTL borcu var. Bunun faizi senede $10 m. Yani su an hicbirsey yapmasak her sene bir 10.5 numarayi faize transfer etmek zorundayiz.

Tugay'la Hasan'in servetini karsilastirmiyorum. Baskasinin kazandigi parayla ilgili konusmak yakisik almayabilir. Yalniz dedigi dogruysa bir dinlemek lazim degil midir? Degirmenin suyu nereden gelmektedir? Alinan kredilerin sartlari nedir? Eger bu sene sampiyon olup CL'ye gitmezseniz Elano'yu aldiginiz paranin yarisina satmak zorunda kalir misiniz? Bu takim gecen sene Meira'yi gondermedi mi sicak para icin?

Son olarak ozelestiri "yedigin kaba pislemek" degildir. Kendi camianda yanlis gorursen bunu soylememek ayiptir. Uslup cok yanlis, onda haklisin. Ama icerik dogru.

sampi dedi ki...

@ Adsiz & Caner

Futbolcu captan duserse ve futbol oynamaya devam etmek istiyorsa gitmesine izin verirsiniz olur biter. Vefayi yetistigi takimda jubile yapmak olarak degerlendirmiyorum.

Dikkat cektigim nokta, GS'lilik camianin kulu olmak degildir. Ayriyeten GS'liyim demekle GS'liliginiz degismiyor. "Tugay davayi satti", "Hasan sus artik" diyenlere katilmadigimi belirtmek icin yazdim yaziyi zaten.

sampi dedi ki...

@ Deniz

Bir kere yorumun ozenerek yazilmis, onun icin tesekkur ederim. Yine bekleriz.

"Doping cezasi ve "gereksiz dayalinmalari" nedeniyle haz etmedigin bir insanin milyonlarin gozu onunde olan bir kurumla yasadigi uyuzmazliga bu kadar siyah ve beyaz olarak bakmana"

- Hasan'la da, Tugay'la da ozel bir bagim yok. Yalniz onlarin GS'liligine laf atan GS taraftarlarinin yazilarini gorunce onlara haksizlik yapildigini belirtme ihtiyaci duydum. Onlari kisisel olarak sevmesem bile haklarini teslim etmek gerekli bence.

"yazili kurallari olmayan bir alanda ise yarayabilecek gerekceleri gelisiguzel siralayarak kendi ahlak anlayisina ve hayat gorusune uymayan tum kisi ve kurumlari bir seferde siradan gecirisine sasirdim."

- bunu biraz acarsan sevinirim. Eger sozkonusu Tayyip, Ulker, Toki, Fethullah bagiysa gelisiguzel degil, gayet bilerek siraladim. Fethullahci Hakan'i kovmaya calisirken Ulker'in sponsorluguna muhtac olmak bir tezattir ve yonetimlerin maddi yonden basiretsizligine bir isarettir. Kaldi ki onlara hakaret etmedikten sonra gecirme hakki blog ozgurlugunun bir parcasidir. Belli bir hayat gorusum vardir ve buna uymayanlari kabullenirim. Ancak bu onlarin hosuma gitmedigini soylememe engel degil.

"Galatasaray'i taraftari olarak seven insanlarin bu yaziyi yazan birini kotu niyetli addetmelerine yetecektir"

- Kotu niyetli olarak yazmadim. Yonetimsel yanlisin taraftarlikla ilgisi yoktur. Eger oyle degerlendirecek en cok BJK camiasina giydiriyorum, o zaman kendi takimima karsi da kotu niyetliyim. Hatta Othello'ya cevabimda soyle dedim: GS de, BJK da oncelikli olarak borc eritmeliler. Su an itibariyle BJK'nin 150 m YTL borcu var. Bunun faizi senede $10 m. Yani su an hicbirsey yapmasak her sene bir 10.5 numarayi faize transfer etmek zorundayiz.

"Sonuc olarak Galatasaray'in karanlik yuzunun acik secik bir yansimasidir bu yazi ancak bir Hasan Sas da o dopingi ve Sabri'nin hatirlatmakta oldugu dayilanmalariyla o karanlik yuzun icinde bulunuyor olabilir."

- Hasan Sas GS kulturunun/camiasinin bir urunu ve bilesenidir takim icinde bir lider olmasiyla. Buna bir lafim yok zaten.

"Ama ortaya cikan bilesim bana cok saglikli bir bilesim gibi gelmedi."

- Bilesimi nasil anladigini acarsan sevinirim. Surasi eksik veya burasi abarti diyebilecegin yerler varsa belki daha iyi aciklamam gerekebilir.

FB'nin sapina dek kurumsal olduguna inanmiyorum, model olarak alinmasini da istemem (Demiroren'den en cok Aziz Yildirim kompleksi yuzunden nefret ediyorum). Her sampiyonluk kaybedildiginde hoca veya baskan giderse kurumdan bahsetmek mumkun degil. Bu ayri bir yazi konusu.

Othello dedi ki...

@sampi, redman:
Tanidigim insanlar arasinda hem fanatik olup hem de koyun tipi taraftraliktan en uzak iki adamsiniz. O nedenle cuvaldiz argumaninda yanlis anlama olmus. Siz nasi Galatasaray camiasini ayipliyorsaniz aynisi sizin camiada da oluyor. Oz sermayeniz pacavra niyetine kapi onune konurken "iyi oldu zaten capsizlardi" diyen uyeleriniz mevcut, hatta cogunlukta.

Bayrak adam olmak icin once adam olacaksin. Bayrak fasli kolay. Kafayi salla 10 sene bos sozlesme imzala oldu bitti. O yuzden Bulent'in, Hagi'nin, Tugay'in yeri ayridir. Cunku asla egilip bukulmezler (Metin'i izlemedim. Iyi Galatasarayli'ymis. Guzel anekdotlari var. 20 yasindaki veletten dinlemek zorunda kalmadigim zaman daha da guzel oluyorlar). Tugay, Galatasarayli'yim dememis hic onemli degil benim icin. O kritere bakacaksak en buyuk Galatasarayli'nin Florya'da Fenerli doven Fatih Akyel olmasi gerekir.

Futbolcu Galatasaray hakkinda konusurken once saygili olmak zorunda. Hasan Sas da deli ehliyetine siginip her agzina geleni soyleyemez. Burada kaba pislemek bir deyim. Hasan Sas'i halen cok severim ve sonsuz saygiliyim. Ama soyledigi ile tepkiyi haketti.

Hasan'in elestirilerinde haklilik payi olabilir. Yine de simdiden yuksek profilli transferlere degirmenin suyu sorgusu getirmek biraz sark bakis acisi oluyor. Ben de olsam Elano'yu almazdim bu sene. Alt tarafi UEFA kovalayacaksin, gereksiz. Yalniz pahali adama verdigin parayi %90 geri aliyorsun. O nedenle riskleri dusuk. Ozhan Canaydin zamaninda ucuz etin yahnisi topcu kovalayinca surekli zarar edildi.

Son olarak Lincoln'u takimdan soyutlayan tayfanin icinde Hasan'in da adi cok fazla zikredildi. Acikcasi sebebi ne olursa olsun, baskasinin ekmeginde gozu olan adami midem asla kaldirmiyor benim.

Unknown dedi ki...

Medyaya oynuyorlar başka bişey değil ya bunun memleketlisi için de

(bkz:Fatih Terim)

sampi dedi ki...

@ Othello

"Oz sermayeniz pacavra niyetine kapi onune konurken "iyi oldu zaten capsizlardi" diyen uyeleriniz mevcut, hatta cogunlukta."

- Onlari da ikna etmeye calisiyoruz zaten. BJK'nin geleneksel degeridir ozkaynak. Su an 11'de tek altyapili adam yok. Nihat'i bile transferle almis konumdayiz.

"Acikcasi sebebi ne olursa olsun, baskasinin ekmeginde gozu olan adami midem asla kaldirmiyor benim."

- Baskasindan alip bana verin demiyor Hasan. Hagi'ye cok verdiniz ondan kesip beni gorun dedigini sanmiyorum. Sadece kendisiyle yeni pahali transferleri karsilastirinca haksizlik yapildigini dusunuyor olabilir. Ornegin senin yarin kadar calisan, konferanslara (deplasman) gitmeyen, yeni transfer bir Cinli gelip senin iki katin maas alip makalelerde "arastirma grubu baskani" (kaptan analojisi) sifatiyla yer alirsa bu da sana dokunabilir. Alman egitimi almiyor herkes ki kendi isine baksin, patronu ne derse onu yapsin, baskalari ilgilendirmesin.

Unknown dedi ki...

Redman'i tanırım, sampi'yi bilmem. Herkes istediği konuda istediğini yazma hakkına sahiptir. Ama bir BJK'linin Hasan Şaş üzerinden GS'ye giydirmesini kabullenemem kusura bakmayın, istersek Keita'ya 100 milyon da veririz demek ki paramız varmış vermişiz. Hasan da adam gibi top oynasaydı göbek büyüteceğine. Böyle bir özellik yok biliyorum ama olmasa da bu blogta sampinin yazdığı herhangi bir yazıyı okumayı düşünmüyorum. Ha derseniz çok da umurumuzda siz bilirsiniz tabii ama blog camiasında işlerin böyle yürümediğini bilirsiniz.

sampi dedi ki...

@ Ata

Yaziyi nasil algiladin bilmiyorum ama Hasan Sas ve Tugay gibi insanlara populist davranmadi diye sirt cevirmenin yanlis oldugunu anlatmaya calisiyorum.

Bir takimi elestirmek icin o takimi tutmaya gerek yok. Elestirmekle gecirmek arasinda ciddi bir fark var, sadistce rakip asagilayanlarla karistirma beni lutfen.

Son olarak blog camiasina isler nasil yurur bilmem, kendi istedigimi yazarim, isteyen de okur.

Katilmadigin seyler olursa (uslup olabilir, icerik olabilir) bunu belirtirsen sevinirim. Ama baska takimin elestirdigim icin okumayacaksan o zaman sig bir bakis acisi.

Kalten dedi ki...

İşin Galatasaray tarafını bilmem ama yazının bir yerinde geçen bir yargı cümlesine istinaden söylüyorum: bana gelip "arkadaş sen iyi bi inşaat mühendisisin, gel şuraya bina yap fenerbahçemiz/galatasarayımız için" deseler, vallahi de yapmam billahi de yapmam ya :) Herhangi başka bir meslek için de aynısı geçerli

Hani "yaparım ama kötü yaparım, ehehe" gibi bi sığlık yapmam, derim ki, "prensibim değil, gerçekten, yapmam birader". Biliyorum "amatör" bi düşünce ama ben hiç bi şekilde üç büyüklerin diğer ikisine kazara bile olsa bir faydam dokunmasını istemem.

Eğer mesleğim futbolculuk olsaydı belki farklı düşünürdüm ama futbolcu olmayınca "e profesyoneliz biz"i bir kenara bırakırım --ama bırakmayanı da yargılamam :)

Othello dedi ki...

@sampi:
Hasan Sas'in son senelerde aldigi garanti paraya goz atmani oneririm. Sonra da istatistiklere bak. Son 3-4 sezonda Lincoln'un yarim sezonda yaptigi (gol/asist) kadar katkisi olmus mu su takima.

Giggs, Beckham hala en buyuk kluplerin degismez adami iken 32'lik Hasan Sas cift porsiyon Adana durumlerin degismez adamiysa kimsenin ne performansina ne de ekmegine dil uzatamaz. Takima abilik yapmak istiyorsa milyon Euroluk maasindan feragat edip antrenor olabilir. Galatasaray'in gecmisteki katkilara gore futbolcularina aktif futbolcu maasli erken emeklilik verme yukumlulugu oldugunu dusunmuyorum.

Adsız dedi ki...

Galatasaraya bu kadar laf söylenirken efsane milne kadrosunun ve Fenerbahçedeki sakaryalılar grubunun nasıl dağıtıldığı neden hiç hatırlanmaz.
Feyyazın,oğuzun,gökhan keskinin,aykutun yaşadıkları çok mu farklıydı.
Bu futbolculardan kaçı buna benzer açıklama yaptı.
Burada temel sorun medyada yer almak için mevcut medya gruplarında etkin olan fener lobisine yaranma çabasıdır.Yoksa ergün,suat yada davala gibi kuyruk acısız yorumcuları kim programa çıkartır.
Hasan da küçük hakan gibi bu gazla 1 yıl program yapıp seneye başka köşelere doğru yol alır.

sampi dedi ki...

@ Othello,

Bence daha mantikli karsilastirma Lincoln'un o istatistikleri yakaladigi donemle Hasan'in o istatistikleri yakaladigi donem olur. Bizim zamanimizda bolluk yoktu derken daha cok 2000 civarina bakmak lazim. Yoksa adam sismanlarsa tesekkur eder sozlesme yenilemezsin, buna da vefasizlik demem.

@ Adsiz,

FB ve BJK da bu hatalari yapiyor, onlari da hatirliyoruz. Blogun sagina Metin Tekin'e ayirdigimiz yer bile var, onlari unutmak ne mumkun. Divan kurulu uyesi yaptigimiz Mehmet Ozdilek Antalya'da. Riza, Feyyaz, Ziya Dogan, Kadir Akbulut, Ali Gultiken takimdan kovuldu. Cok buyuk ayiptir onlara yapilan.

Hasan'in FB medyasina yaranmak gibi bir amaci oldugunu dusunmuyorum. Kadikoy'de mac kaybedince aglayan bir adamdan bahsediyoruz.