22 Ağustos 2009

Mesut Ozil'i Seyrediyor Musunuz?

Almanya'da bu sezon en cok merak edilen konulardan bir tanesi, Diego'nun Juventus'a transferi sonrasi Werder Bremen'de onu acilan Mesut Ozil'in nasil bir performans gosterecegiydi. Turk asilli genc oyuncunun UEFA Kupasi finalisti takimin oyunkurucusu, lideri, taraftarlar nezdinde de kahramani olan Brezilyali'nin yerini ne olcude doldurabilecegi herkes tarafindan merak ediliyordu. Buna cevaben Mesut, yazin muhtesem bir U21 Avrupa Sampiyonasi performansi sergilemisti, yeni sezona da cok formda girdi. Su ana kadar Werder'in 2 lig ve 1 Europa Cup macinda toplam 3 gol ve 3 asisti var, bir o kadar da direkten donen topu ve gol olmayan spektakuler pasi. Werder gibi top yekun hucum eden bir takimda bu istatistiklerin aldatici olacagi dusunulebilir, fakat bahsettigim maclari -ya da ozetlerini- izlerseniz, yaptigi gol/asist katkisinin sahaya koydugu oyunun yaninda sonuk kaldigini goreceksiniz. Uzun zamandir topla rakip savunmanin arasina bu kadar rahat penetre edebilen bir oyuncu daha gormedigimi rahatlikla soyleyebilirim.
Mesut aslinda bugunun ipucunu gectigimiz sezondan veriyordu. Bremen'in meshur baklava seklindeki ortasahasinin sol icinde -ideal pozisyonu olmamasina ragmen- buyuk basariyla oynamisti. Bu sezon ise Diego'nun takimdan ayrilmasi ve Thomas Schaaf'in ortasaha duzeninde yaptigi degisiklikle hem ideal pozisyonunda oynuyor, hem de takimin oyun ici lideri olarak her turlu sorumluluk ve yetki ile donatilmis durumda.

Burada benzer bir konuya Galatasaray ozelinde deginmistim. O gun anlatmaya calistigim, Galatasaray'in kendini ispat etmis, kariyerinde cok onemli bir yukselis icine girmis genc oyuncularina gereken ortami hazirlamadigi, ve bunun Sari-Kirmizililar adina cok buyuk bir kayip olduguydu. Ayni hataya Besiktas'in Batuhan Karadeniz ozelinde dustugunden de defalarca bahsettik burada. Iste Werder Bremen, Mesut Ozil orneginde bu isin nasil yapilmasi gerektigini en guzel sekilde gostermistir bence. Diego'nun kariyerinin sonuna kadar Bremen'de kalmayacak kadar iyi bir oyuncu oldugu belli oldugu anda O'nun alternatifi olarak Mesut'u transfer etmislerdi 2007-08 sezonu devre arasinda. 2008-09 sezonu basinda Diego'ya cok cazip teklifler olmasina ragmen, Brezilyali'yi -alternatifi henuz hazir olmadigi icin- takimda tuttular. 2008-09 Mesut'un A Takim'a entegrasyonu ve Diego'nun altinda, tribunler ve medyadan cok baski hissetmeden bireysel gelisimini surdurmesi adina cok onemliydi. Bu basariyla gerceklestikten sonra da Diego'yu cok iyi bir fiyata satip Mesut'un onunu actilar zaten. Thomas Schaaf'in Mesut'un yeteneklerini daha rahat kullanabilmesi icin, yillardir kendisiyle ozdeslesmis olan baklavali ortasahasini bozup, ortada Frings ve Borowski'nin yer aldigi, oyun kurucularin (Mesut, Marin) kanattan iceri kat ederek oynadigi bir 4-2-2-2 turevine gecmis oldugunu da not edeyim. 
Yetenek yonetimi, futbol yonetiminin en onemli parcalarindan birisi gunumuzde. Kuluplerin kaderi cogunlukla ellerindeki oyuncularin potansiyellerini nasil degerlendirdiklerine gore sekilleniyor. Bu noktada basarili olabilmek icin de cok ciddi ve gercekci bir planlama ortaya konmasi sart. Werder Bremen eger sezon basinda "Biz UEFA Kupasi finalistiyiz" deyip Diego'yu takimda tutsaydi, ya da O'ndan gelen paranin beste biri ile Lincoln'u transfer etmis olsaydi, bugun bu yaziyi yazmak mumkun olmazdi. Onlar ise Diego'nun sorumluluklarini -1.5 senedir bugun icin hazirladiklari- Mesut'a devredip, gelen paranin bir kismi ile de yine cok potansiyelli bir baska oyuncu olan Marko Marin'i transfer etmeyi tercih ettiler ve boylece hem bugunlerini hem de geleceklerini garanti altina almis oldular. Bu noktadan bakinca Klaus Allofs ve Thomas Schaaf'i takdir etmemek mumkun degil. Pizarro transferiyle beraber ciddi anlamda sampiyonluk yarisinin icinde bulunacaklarini da dusunuyorum ama o da bir baska yazinin konusu artik.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

geçen sezonun sonunda acaba beşiktaş'a gelir mi diyordum kendi kendime..bıraktım bu soruyu sormayı kendime son performansından sonra

mehmet

Redman dedi ki...

Mesut da Nuri de Serdar Tasci da gelmezler bence Mehmet. Orada kendilerine cok daha fazla deger verilecegini biliyorlardir.